Vic aprova el contracte programa de l'Atlàntida amb una àmplia majoria

Capgirem Vic, que vota en contra, lamenta l'incompliment dels acords proposats al ple del juliol | L'Ajuntament encomana la gestió de les beques escolars al Consell Comarcal

Susagna Roura va remarcar la pluralitat del nou contracte programa de l'Atlàntida
Susagna Roura va remarcar la pluralitat del nou contracte programa de l'Atlàntida | Adrià Costa
29 de març del 2017
Actualitzat a les 11:03h
El ple de Vic, celebrat aquest dimecres, va aprovar el contracte programa de l'Atlàntida amb una àmplia majoria. En aquest contracte hi regeixen les finalitats i els objectius que ha de perseguir l'equipament en els propers sis anys en tots els àmbits (cultural, formatiu, de gestió...). Arran del procés de participació per decidir com havia de ser la gestió de l'Atlàntida es van elaborar informes per analitzar el model de l'equipament. En ambdós hi constava la necessitat de millorar en termes de governança, accessibilitat i transparència.

En el passat ple de juliol, es va aprovar la pròrroga de sis anys del contracte de gestió de l'Atlàntida, ratificant-ne la gestió privada, després que guanyés aquesta opció en la consulta. En aquest mateix ple es va acordar que, tal com havia quedat pal·lès, s'aplicarien mesures de governança, accessibilitat i transparència, a través de la redacció del nou contracte programa.

Aquest dimecres, es va presentar sotmetre a votació el nou contracte programa amb el vot a favor de tots els grups del consistori excepte de Capgirem. "Juntament amb totes les forces del ple, s'ha elaborat el nou marc que renova i adequa el nou marc de relació entre el teatre i l'escola amb l'Ajuntament de Vic", apuntava satisfeta la regidora de Cultura Susagna Roura.

Roura va remarcar que s'havia aconseguit un "document fet des de la pluralitat i dels millors que hi ha a Catalunya". "S'han acordat objectius vinculats a unes 77 fites, que tenen associades partides econòmiques", va destacar la regidora. Roura va nomenar algunes d'aquestes fites que s'estableixen: equiparació salarial del professorat de l'EMVic, desplegament de programes socials, es potencia el sistema d'ajuts per accedir a l'escola, entre altres.

La regidora de Cultura també va destacar la creació de la Comissió de Seguiment, formada per totes les forces polítiques i tècnics de l'Ajuntament i de l'Atlàntida per vetllar que el programa contracte es compleixi. D'altra banda, va explicar que el Patronat de l'Atlàntida no havia acceptar la proposta de modificació dels estatus de la Fundació perquè hi hagi paritat entre els patrons públics i privats. Tot i això, Roura va apuntar que hi haurà d'haver una majoria qualificada per l'adopció d'acords importants.
 

Josep M. Diéguez va celebrar el nou contracte programa Foto: Adrià Costa

 

Arnau Martí durant el ple Foto: Adrià Costa


ERC-Som Vic, tot i apostar per un model de gestió pública durant el procés participatiu, va celebrar el text del nou contracte programa. Josep M. Diéguez va remarcar que s'havia fet "molt bona feina" amb tots els que hi havien participat: tècnics, regidora de Cultura i nova direcció de l'Atlàntida.

Tal com explicava el republicà, "els problemes que exposava ERC-Som Vic perquè fos una Atlàntida de tothom, s'han solucionat". Diéguez va posar-ne alguns exemples: "Fins ara les entitats havien de pagar lloguers molt elevats per accedir a l'espai [al voltant de 4.000], a partir d'ara no pagaran res". També va remarcar l'augment progressiu de pressupost en beques per als estudiants de l'Escola de Música, la millora en la transparència del web, o el reforçament de les produccions pròpies.

Tot i les diferències que ha tingut ERC i l'equip de govern durant aquesta legislatura, sembla que van poder arribar a un acord. Així ho va reconèixer Dieguez, remarcant la importància de l'equipament per la ciutat: "quan ha calgut, hem sabut treballar junts".

En aquest mateix sentit, es van pronunciar els regidors Josep Anglada (Plataforma Vigatana) i Arnau Martí (Vic Per a Tots). D'una banda, Anglada va reiterar el seu suport a l'Atlàntida i va remarcar que s'havia complert els acors "amb escreix". Martí, per l'altra, va destacar el "salt qualitatiu" que ha fet l'equipament amb aquest nou contracte. "Fa sis mesos que vam dir que l'Ajuntament havia de recuperar el timó d'aquest equipament, i creiem que l'ha recuperat i el portem a bon port", va sentenciar.
 

Josep Anglada també va celebrar la pròrroga del contracte Foto: Adrià Costa

 

Sara Blázquez es va mostrar decebuda per l'incompliment dels acords Foto: Adrià Costa


Capgirem Vic, decebuts amb el resultat del contracte

Capgirem Vic va ser l'únic grup que va votar-hi en contra. La regidora Sara Blázquez va lamentar l'incompliment dels acords que s'havien pres al passat juliol. Blázquez va remarcar que "hem treballat per una gestió , que no és la que volem, per millorar el contracte programa (...) i l'assemblea s'ha sentit estafada".

"Només s'ha tret el pàrquing vitalici que tenia el director de la Fundació" apuntava la regidora. Alguns d'aquests acords que reclamava són un estudi sobre públics presents i absents als equipaments culturals de la ciutat, o la modificació dels estatus de la Fundació perquè hi hagi paritat entre els patrons públics i privats.

En aquest darrer punt, Blázquez va fer especial èmfasi. "El patronat es blinda i no accepta arribar a cap acord", davant la negativa de modificar els estatus per la paritat de càrrecs públics i privats. En aquest mateix sentit Blázquez va criticar que es retallessin competències de la Comissió de Seguiment. Tot i així, la regidora va reconèixer que l'actual contracte millorava respecte a l'anterior.

Anna Erra va tancar l'aprovació del dictamen agraint la feina feta a tots els tècnics i regidors dels equips que hi havien participat activament.
 

Anna Erra i Susagna Roura es van mostrar molt satisfetes amb el resultat del contracte Foto: Adrià Costa

Benjamí Dòniga i Àlvar Solà Foto: Adrià Costa


Ajuts a l'alumnat de Vic, en mans del Consell Comarcal

El ple va aprovar per unanimitat el conveni entre el Consell Comarcal d'Osona i l'Ajuntament de Vic per l'encomana de gestió dels ajuts a l'alumnat de la ciutat per a llibres, material escolar i activitats lúdiques i/o esportives. Tal com va explicar el regidor d'Educació, Àlvar Solà, la finalitat és millorar l'eficiència administritativa i simplifcar els tràmits tant pels usuaris com pels tècnics. Per tant, es podran sol·licitat beques menajador, de llibres o ajuts esportius, en un sol tràmit.

Katia Juncks de Capgirem Vic va celebrar l'aprovació, però va recordar que es tracta d'una iniciativa que arribava tard, ja que el seu grup n'havia denunciat el mal funcionament de la gestió de diners públics, 14 mesos abans. Solà va respondre-li que no hi havia cap mala actuació i que les escoles estaven satisfetes. "Volem fer una millor gestió ajuntant esforços i simplificant les coses", va sentenciar. El ple de Vic va aprovar la vintena de dictàmens.
 

Katia Juncks durant la seva intervenció Foto: Adrià Costa

 

Arnau Martí i Àlvar Solà, abans de començar el ple Foto: Adrià Costa


Igualtat de drets i no discriminació de persones amb discapacitat sensorial

Pel que fa a les mocions, només se'n va presentar una i es va aprovar per unanimitat. Arnau Martí, de Vic per a Tots, va presentar un text de l'Associació Catalana per a la Integració del Cec a favor de la igualtat de drets i no discriminació de les persones amb discapacitat sensorial.

Martí va explicar que persones amb discapacitat sensorial havien d'acreditar amb un informe mèdic la seva aptitud per donar el seu consentiment matrimonial, a partir de l'aprovació de la Llei 15/2015. Per això, l'ecosocialista va traslladar fer comprometre el ple en sol·licitar als òrgans oportuns la reforma legislativa que no discrimini aquestes persones en matèria matrimonial.

Per la seva banda, Maria Balasch d'ERC-Som Vic, va reiterar el seu suport a la moció, tot i tractar-se d'una llei espanyola i, per tant, lluny de l'efecte que hi pugui tenir l'Ajuntament de Vic. En aquest sentit, Balasch va proposar "fer coses per millorar la vida d'aquest col·lectiu des de l'Ajuntament", per exemple, adequant els carrers o la senyalització per a persones amb diversitats sensorials (semàfors i bandes rugoses).
 

Maria Balasch i Titi Roca, abans del ple Foto: Adrià Costa
 

Toni Serrat durant el ple de Vic. Foto: Adrià Costa
 

Josep Arimany, al ple. Foto: Adrià Costa

Arxivat a