Presó per als dos detinguts en l'operació contra el gihadisme a Roda de Ter

La jutge atribueix als dos homes, de nacionalitat marroquina de 26 i 37 anys, els delictes d'adoctrinament, enaltiment o incitació a cometre delicte de terrorisme

Els Mossos d'Esquadra s'emporten un dels detinguts
Els Mossos d'Esquadra s'emporten un dels detinguts | Adrià Costa
Redacció
24 de març del 2017
Actualitzat a les 19:07h

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha decretat presó sense fiança per als dos homes, de nacionalitat marroquina, de 26 i 37 anys i residents a Roda de Ter, a Osona, pels delictes d'adoctrinament, enaltiment o incitació a cometre delicte de terrorisme.

En els autos, la magistrada explica que des de fa més d'un any els investigadors han estat duent a terme una profunda investigació que ha posat de manifest l'activitat desplegada pels dos detinguts a les xarxes socials. En aquest sentit, ha explicat que un d'ells utilitzava cinc perfils a Facebook i l'altre dos. Era des d'aquesta plataforma que realitzaven manifestacions que argumentarien la seva clara alineació amb l'islamisme radical, "amb l'objectiu d'aglutinar sota el seu lideratge al major nombre de persones, amb voluntat d'adoctrinament, propi i aliè, i de captació, l'últim pas dels quals és cometre accions terroristes en terra europeu o zona de conflicte".

A banda, també penjaven vídeos a Youtube de naturalesa igualment gihadista, que enalteixen i justifiquen l'existència d'Estat Islàmic i la gihad combativa, així com missatges i consignes per cometre delictes relacionats amb el gihadisme.

Segons informen a la nota que han remès aquest divendres a la tarda i després d'analitzar les conductes atribuïdes als dos detinguts, la jutge conclou que es donen tots els requisits per acordar la presó provisional, i que inclou la rellevància de la gravetat del delicte, el risc de fuga i d'ocultar proves rellevants.

El radicalisme de la noia jove, l'inici de la investigació

La investigació es va iniciar al maig del 2016 després que es detectessin indicis de radicalització islàmica en la jove de Roda de Ter. Tal com ha explicat Jané, a partir d'aquests indicis, que la Policia Local de Roda de Ter va comunicar els Mossos d'Esquadra, "s'ha anat estirant el fil d'aquest cas". L'altra dona "adoctrinada pels dos detinguts" era de Manlleu i té 31 anys. La Policia Local de Torelló va detectar paral·lelament la radicalització a l'octubre del 2016, que ha acabat vinculant els dos casos.

Jané ha lloat la tasca dels agents locals i ha remarcat la importància del curs de formació de tots els vigilants municipals de la comarca d'Osona, on van incidir especialment en el tema del gihadisme. De fet un mes abans de l'avís de la Policia Local de Roda, aquest cos havia rebut una formació per part dels Mossos d'Esquadra. Jané ha concretat que aquests indicis es detecten per "manifestacions verbals de suport a la gihad, un canvi d'actitud o d'imatge, o comentaris a la xarxa". En aquest mateix sentit, el conseller ha dit: "Per això és tan útil la participació ciutadana".

Més de quatre hores d'escorcoll

Els escorcolls i les detencions s'han iniciat a partir de les 4 de la matinada i han acabat al voltant de les 8.30; més de quatre hores d'operació contra el gihadisme. Els Mossos d'Esquadra han entrat en tres domicilis, ja que un dels detinguts té dos domicilis. Un dels escorcolls s'ha portat a terme a l'avinguda Diputació i al carrer Sant Joan, en una zona residencial del municipi.

Els veïns s'han llevat nerviosos en veure tres furgons i tres turismes dels Mossos d'Esquadra al seu carrer. Una de les veïnes dels detinguts ha explicat a aquest mitjà que estan molt sorpresos i no s'ho esperaven. "Eren unes persones normals i sempre saludaven", ha apuntat. La veïna també ha dit que no tenien llum i aigua a la casa des del passat estiu.

El germà d'un dels detinguts a Roda de Ter defensa la seva innocència

El germà d'un dels detinguts aquest dimecres al matí a Roda de Ter acusat de captació i activitat gihadista a la xarxa ha defensat la innocència de l'arrestat. "És absurd, el meu germà no serà mai terrorista i està en contra de tot això", ha assegurat Hassan. També ha remarcat que és "injust" que "et posin dins d'un mateix paquet per ser musulmà i portar barba i xilaba".

D'altra banda, Hassan ha admès que el seu germà podria haver fet algun comentari a través de les xarxes socials en defensa dels musulmans, però s'ha mostrat convençut que és "100% innocent". En relació a les dues noies que presumptament haurien adoctrinat, Hassan ha dit que eren "dues noies del poble amigues de tota la vida i amb qui hem sortit molts cops de festa junts".
  

Membres dels Mossos d'Esquadra, en un escorcoll a Roda de Ter Foto: Adrià Costa

 

Efectius dels Mossos d'Esquadra en un domicili del carrer Sant Joan de Roda de Ter Foto: Adrià Costa

 
Arxivat a