Sant Miquel de Balenyà

Sant Miquel de Balenyà inicia aquest diumenge el període de votacions per decidir si es vol independitzar de Seva

L'Oficina d'Atenció al Ciutadà s'obrirà dimarts i dijous i la Sala Cultural el Teatre dissabte i diumenge de la setmana vinent perquè els ciutadans també puguin emetre el seu sufragi

per Redacció , 24 de març de 2017 a les 15:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El procés participatiu que decidirà si l'Entitat Municipal Descentralitzada de Sant Miquel de Balenyà es converteix en un municipi independent de Seva s'iniciarà aquest diumenge. La jornada començarà a les nou del matí a la Sala Cultural el Teatre i s'allargarà fins a les vuit del vespre de manera ininterrompuda.

Aquells que no puguin votar diumenge, ho podran fer dimarts i dijous a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de 9 del matí a 7 de la tarda o dissabte i diumenge següents a la Sala Cultural el Teatre de nou a una del migdia. El mateix diumenge dia 2 d'abril, un cop esgotat el temps per emetre els vot, es procedirà al recompte de les paperetes i es farà públic el resultat. Un dels membres del Consell de Participació, Lluís Luengo, ha explicat a l'ACN que, sense marcar-se un mínim, esperen que la participació sigui "el més elevada possible" perquè el procés tingui la màxima legitimitat.


Amb la pregunta 'Vols que Sant Miquel de Balenyà sigui un nou municipi de Catalunya?', l'Entitat Municipal Descentralitzada de Sant Miquel de Balenyà, que depèn del municipi de Seva, interpel·larà els seus veïns aquest 26 de març en una jornada que s'allargarà fins diumenge següent. Hi podran participar aquelles persones empadronades a l'EMD majors de 16 anys.

Un dels membres del Consell de Participació, Luís Luengo, ha valorat molt positivament els actes que s'han celebrat durant la campanya electoral "perquè s'han pogut exposar els arguments del 'sí' i del 'no'". Sobretot ha destacat el debat que es va dur a terme el passat 10 de febrer, amb la participació de l'alcalde de Seva, Xavier Rierola, el president de l'EMD, Èric Vila, i regidors i regidores del consistori. Luengo ha explicat que entre algunes de les preocupacions que van manifestar els veïns hi havia saber si el nou municipi era econòmicament viable o si el canvi implicaria un augment dels impostos.


Luís Luengo ha explicat que un cop s'iniciïn les votacions la feina del Consell de Participació haurà finalitzat i serà l'equip de govern de l'EMD qui entomarà el resultat de la consulta. Segons Luengo, si guanya el "no" s'haurà de continuar treballant com fins ara a través de l'EMD, però si guanya el 'sí el govern de l'EMD iniciarà el procés perquè la voluntat del veïns arribi al Parlament i aquest accepti la creació del nou municipi a través d'una llei.

Entre les condicions que demana el Parlament per tirar endavant la creació de nous municipis n'hi ha dues de bàsiques que Sant Miquel de Balenyà no compleix. Una és que hi hagi una distància mínima de tres quilòmetres entre municipi i municipi, i l'altra és que el nou poble tingui més de 2.000 habitants. Tot i que són conscients que cap de les dues es compleix, Luengo ha assenyalat que existeixen antecedents propers en el temps que van esdevenir municipis independents. És el cas de La Canonja (Tarragonès) i Medinyà (Gironès). En aquests dos casos el Parlament va emetre una llei "a mida" que en recollia la seva singularitat. Luengo espera que si guanya el "sí" el Parlament també tingui en compte la seva singularitat.

Sant Miquel de Balenyà és una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) des de fa dos anys. Històricament, el nucli de població va anar creixent i expandint-se al voltant de l'estació de tren de la línia Vic-Barcelona, actualment gaudeix d'un alt grau d'autonomia. Tot i això, segons Luís Luengo, li manquen competències importants en els àmbits de decisió com per exemple tots els procediments que fan referència al POUM, que es decideixen des de Seva, les inversions al territori o la gestió dels pressupostos. A banda, segons ha apuntat Luengo, aquells que donen suport al "sí" ho fan també per un sentiment de pertinença i identitat com a poble.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació