La radicalització d'una jove de Roda de Ter, inici de l'operació contra el jihadisme

Jané lloa la bona tasca de la col·laboració entre la policia local i els Mossos d'Esquadra

Membres dels Mossos d'Esquadra, en un escorcoll a Roda de Ter
Membres dels Mossos d'Esquadra, en un escorcoll a Roda de Ter | Adrià Costa
22 de març del 2017
Actualitzat a les 16:59h
Els Mossos d'Esquadra han detingut dos homes en una operació contra el jihadisme a Roda de Ter, aquesta matinada. Tal com ha explicat el conseller d'Interior, Jordi Jané, la investigació es va iniciar al maig del 2016 arran de la radicalització d'una noia de 19 anys de Roda de Ter. Concretament, a partir d'aquests indicis, que la Policia Local de Roda de Ter va comunicar els Mossos d'Esquadra, "s'ha anat estirant el fil d'aquest cas i s'han trobat dues persones altament radicalitzades", ha dit el conseller.

S'acusa els dos detinguts, de nacionalitat marroquina de 26 i 37 anys, de fer accions d'enaltiment del terrorisme i incitació a cometre delictes de terrorisme, a més d'intentar captar i radicalitzar persones. Una d'aquestes ha estat la jove de Roda de Ter, parella sentimental d'un dels detinguts. L'altra dona radicalitzada era de Manlleu i té 31 anys. La Policia Local de Torelló va detectar paral·lelament la radicalització l'octubre del 2016, que ha acabat vinculant els dos casos amb els escorcolls i detencions.

El conseller lloa la tasca dels cossos policials

Jané ha fet aquestes declaracions en el marc de la celebració del 150è aniversari de la Guàrdia Urbana de Vic, on ha lloat la tasca que desenvolupen els cossos policials, Mossos d'Esquadra i Policia Local, i la col·laboració entre aquests. També ha remarcat la importància del programa antiterrorista dels Mossos d'Esquadra amb els anomenats Proderai, processos de detecció del radicalisme islamista, que es desenvolupa en àmbits com l'educació i la proximitat (agents locals).

De fet, tal com ha remarcat el conseller d'Interior, un mes abans de l'avís de la Policia Local, aquest cos havia rebut una formació per part dels Mossos d'Esquadra. Jané ha concretat que aquests indicis es detecten per "manifestacions verbals de suport a la jihad, un canvi d'actitud o d'imatge, o comentaris a la xarxa". En aquest mateix sentit, el conseller ha dit: "per això és tan útil la participació ciutadana".
Arxivat a