Jané: «Osona no es pot considerar un punt calent del jihadisme a Catalunya»

El conseller creu que es tracta d'un problema més "global"

Redacció
22 de març del 2017
Actualitzat a les 9:45h

Els Mossos d'Esquadra han portat a terme una operació antiterrorista que s'ha iniciat aquesta matinada, sobre les 4 hores, a la població de Roda de Ter. Hi ha detinguts dos homes de nacionalitat marroquina de 26 i 37 anys, i s'han fet escorcolls a tres domicilis. 

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha explicat en diversos mitjans que els dos detinguts tenien antecedents per violència (un dels dos té dos domicilis, per això l'escorcoll a tres habitatges). Els dos s'havien radicalitzat en els últims temps i havien aconseguit adoctrinar dues noies catalanes de Manlleu i Roda de Ter, tot i que sembla que no tenien “una relació directa amb Estat islàmic i no consta que preparessin atemptats", ha reconegut el conseller. Una de les noies tenia una relació de parella amb un dels detinguts. "Els Mossos porten deu mesos darrera d'aquesta operació", ha afegit. 

En aquesta localitat ja es va produir la detenció d'un home que suposadament estava integrat a Estat Islàmic i estava en disposició de cometre atemptats.

Tot i aquesta activitat a Osona, Jané ha apuntat que aquesta comarca "no es pot considerar un punt calent del jihadisme a Catalunya". El conseller considera que es tracta d'un problema "global" i ha alertat que no es pot estigmatitzar una comarca o zona concreta i ja que tota la societat en pot ser víctima.

L'acció ha estat ordenada per l'Audiència Nacional espanyola i s'emmarca dins d'una investigació contra el terrorisme, per captació i activitat a la xarxa. La investigació, duta a terme pels serveis dels Mossos especialitzats en la lluita antiterrorista, es va iniciar després de detectar que l’activitat dels detinguts estava dirigida a la captació i radicalització de persones. A més, les persones investigades haurien realitzat també accions d’enaltiment del terrorisme i incitació a cometre delictes de terrorisme. 

Una veïna dels detinguts ha explicat a NacióDigital que estan molt sorpresos i que no s'ho esperaven. "Eren unes persones normals i sempre saludaven", ha apuntat. La veïna també ha dit que no tenien llum i aigua a la casa des del passat estiu.

 

Els Mossos d'Esquadra s'emporten un dels detinguts Foto: Adrià Costa

 

Efectius dels Mossos d'Esquadra en un domicili del carrer Sant Joan de Roda de Ter Foto: Adrià Cosa

 

Membres dels Mossos d'Esquadra, en un escorcoll a Roda de Ter Foto: Adrià Costa

 
 
Arxivat a