Dos detinguts a Roda de Ter en una operació antijihadista

Els Mossos han fet escorcolls a tres domicilis | Els detinguts són dos homes de nacionalitat marroquina de 26 i 37 anys

Els Mossos d'Esquadra s'emporten un dels detinguts
Els Mossos d'Esquadra s'emporten un dels detinguts | Adrià Costa
22 de març del 2017
Actualitzat a les 12:43h
Els Mossos d'Esquadra han detingut dues persones en una operació anitjihadista a Roda de Ter, que s'ha iniciat aquesta matinada. Tal com ha explicat el conseller d'Interior, Jordi Jané, una entrevista a Catalunya Ràdio, els detinguts són dos homes de nacionalitat marroquina de 26 i 37 anys i tenien antecedents per violència. A més, s'havien radicalitzat i havien aconseguit adoctrinar dues noies catalanes de Manlleu i de Roda de Ter, de 31 i 19 anys. Sembla que els detinguts no tenien "una relació directa amb Estat islàmic i no consta que preparessin atemptats" ha dit el conseller.

L'acció ha estat ordenada per l'Audiència Nacional espanyola i s'emmarca dins d'una investigació contra el terrorisme, per captació i activitat a la xarxa. La investigació, duta a terme pels serveis dels Mossos especialitzats en la lluita antiterrorista, es va iniciar després de detectar que l'activitat dels detinguts estava dirigida a la captació i radicalització de persones. A més, les persones investigades haurien realitzat també accions d'enaltiment del terrorisme i incitació a cometre delictes de terrorisme. El conseller d'Interior ha explicat que els detinguts tenen antecedents policials no tots lligats a l'àmbit jihadista, com ara delictes violents, de lesions i amenaces "cridant 'Al·là és gran'". "Els Mossos porten deu mesos darrere d'aquesta operació", ha afegit.
 
Més de quatre hores d'escorcoll

Els escorcolls i les detencions s'han iniciat a partir de les 4 de la matinada i ha acabat al voltant de les 8.30; més de quatre hores d'operació contra el jihadisme. Els Mossos d'Esquadra han entrat en tres domicilis, ja que un dels detinguts té dos domicilis. Tot i que no s'ha informat de la ubicació de dos dels habitatges escorcollats, la segona detenció s'ha portat a terme al carrer Sant Joan, en una zona residencial del municipi.

Els veïns s'han llevat atònits en veure tres furgons i tres turismes dels Mossos d'Esquadra al seu carrer. Precisament una de les veïnes dels detinguts ha explicat a Osona.com que estan molt sorpresos i no s'ho esperaven. "Eren unes persones normals i sempre saludaven", ha apuntat. De fet, només ha sentit soroll la filla d'aquesta família perquè el gos bordava. La veïna també ha dit que no tenien llum i aigua a la casa des del passat estiu.

A partir de dos quarts de 9 del matí els Mossos han començat a baixar les caixes amb tota la informació dels seus ordinadors i telèfons mòbils, tal com ha explicat Jané "per conèixer les seves intencions". Està previst que els detinguts siguin traslladats dijous a Madrid perquè declarin divendres a l'Audiència Nacional.

Osona, no és un punt calent del jihadisme

Precisament, en aquesta localitat ja es va produir la detenció d'un home que suposadament estava integrat a Estat Islàmic i estava en disposició de cometre atemptats. Tot i aquesta activitat a Osona, Jané considera que aquesta comarca "no es pot considerar un punt calent del jihadisme a Catalunya". El conseller considera que es tracta d'un problema "global".

Un vigiliant de Roda de Ter va detectar els "indicis de radicalització" d'un dels detinguts

L'alcalde de Roda de Ter, Albert Serra, ha confirmat en declaracions a l'ACN que un dels vigilants municipals de la població va detectar el maig de 2016 "indicis de radicalització islàmica" en un dels detinguts –el jove de 26 anys- i la seva parella, tots dos veïns del municipi. De fet, ha explicat que precisament el mes d'abril de l'any passat els Mossos van fer un curs de formació a tots els vigilants municipals de la comarca d'Osona, on van incidir especialment en el tema del jihadisme.

"Ens van dir que qualsevol indici que poguéssim trobar, per trivial o banal que pogués semblar, el comuniquéssim de seguida, i així ho vam fer", ha explicat. El batlle ha celebrat que el treball coordinat entre els vigilants i els Mossos ha permès culminar les detencions. El mes de novembre de 2016 una operació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional va acabar també amb la detenció d'un veí de Roda, acusat de formar part d'Estat Islàmic. Serra ha volgut deixar clar que es tracta de casos "aïllats".

El germà d'un dels detinguts a Roda de Ter defensa la seva innocència

El germà d'un dels detinguts aquest dimecres al matí a Roda de Ter acusat de captació i activitat jihadista a la xarxa ha defensat la innocència de l'arrestat. "És absurd, el meu germà no serà mai terrorista i està en contra de tot això", ha assegurat Hassan. També ha remarcat que és "injust" que "et posin dins d'un mateix paquet per ser musulmà i portar barba i xilaba".

D'altra banda, Hassan ha admès que el seu germà podria haver fet algun comentari a través de les xarxes socials en defensa dels musulmans, però s'ha mostrat convençut que és "100% innocent". En relació a les dues noies que presumptament haurien adoctrinat, Hassan ha dit que eren "dues noies del poble amigues de tota la vida i amb qui hem sortit molts cops de festa junts".
 

Membres dels Mossos d'Esquadra, en un escorcoll a Roda de Ter Foto: Adrià Costa

 

Efectius dels Mossos d'Esquadra en un domicili del carrer Sant Joan de Roda de Ter Foto: Adrià Costa

 
 
Arxivat a