La Càtedra de l'Aigua organitza una jornada tècnica sobre alternatives als herbicides en l'àmbit municipal

La jornada, el 16 de març a Sant Hilari Sacalm, recollirà l'experiència, els coneixements i el testimoni de professionals del sector, tant en l'àmbit públic com el privat

Redacció
14 de març del 2017
Actualitzat a les 15:45h
La Càtedra Interuniversitària de l'Aigua, Natura i Benestar que impulsen conjuntament la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm i la Universitat de Girona (UdG), organitza una primera jornada tècnica sobre les alternatives actuals i futures als herbicides en l'àmbit municipal.

La jornada ja compta amb més de 160 persones inscrites, i amb un programa integrat per professionals del sector, tant en l'àmbit públic com el privat. En primer lloc, Carles Garcia, responsable del Servei d'Espais Verds de l'Ajuntament de Malgrat de Mar, exposarà l'experiència d'aquests municipis. Posteriorment, Joan Antoni Rodríguez, de laga-Eliatech, Antonio Albelda, de BioEmpe, Josep M. Boldú, de C.Q.Massó SA, Lluís Font, de Servicentre i Jordi Senmartí, de Senplag, parlaran de les diferents alternatives que es poden fer servir per substituir els herbicides en l'àmbit municipal. L'acte finalitzarà amb una taula rodona.

La iniciativa rep el suport de la Generalitat de Catalunya, que també hi participa amb la intervenció d'Andreu Taberner, responsable de bones pràctiques fitosanitàries i cobertura vegetal del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

La jornada està orientada a regidors i tècnics municipals, i tindrà lloc el dijous 16 de març, a les 9.45h, a l'Espai AQUA de Sant Hilari Sacalm (Polígon Industrial Mas Garriga s/n). Aquesta és una de les primeres activitats de la Càtedra després de la seva reorientació a l'entorn de temes centrats en el medi ambient, la natura i el benestar.

Necessitat de resposta global

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va classificar els glifosats, els herbicides més comuns, com "probablement cancerigen per als éssers humans" el març del 2015. Malgrat això, un any després, el ple del Parlament Europeu va donar suport a la renovació del seu ús indicant en la resolució aprovada que, "donades les preocupacions sobre el seu eventual caràcter cancerigen i el temor que pugui causar alteracions endocrines, la Comissió Europea hauria de renovar la seva aprovació per només set anys".

Davant d'aquest fet, alguns municipis han pres la iniciativa de prendre mesures per preservar la salut dels seus habitants i han anat buscant substituts a l'aplicació d'aquests productes utilitzats abastament per eliminar "males herbes" en el manteniment d'espais públics com parcs, jardins o col·legis. Sant Hilari Sacalm va ser un d'aquests municipis pioners a aplicar aquestes mesures. Ara, un any després, coorganitza la jornada amb l'objectiu de compartir informació i experiències en aquest àmbit amb la resta de municipis de Catalunya, i proporcionar eines als gestors i tècnics municipals.