Trencant la barrera del desconeixement del cooperativisme

Presenten a Osona l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, que neix amb l'objectiu de fomentar l'economia social al territori i reforçar-hi la creació de noves cooperatives i ocupació estable i de qualitat | Dies d'Agost i Sambucus són les dues cooperatives d'Osona que en formen part

Durant la presentació a Osona.
Durant la presentació a Osona. | Dies d'Agost
Redacció
11 de març del 2017
L'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central es va presentar la setmana passada a Osona, concretament a la cooperativa Sambucus de Manlleu. Aquesta i Dies d'Agost són les dues cooperatives d'Osona que juntament, amb les altres quatre del territori, formen l'Ateneu de la Catalunya Central. A més de les osonenques, en formen part: Gedi i Frescoop, del Bages; L'Arada, del Solsonès, i Set-C, amb seu a Barcelona però amb presència a la Catalunya Central. D'altra banda, a més d'altres entitats col·laborades i diverses administracions locals de la Catalunya Central, en clau osonenca dona suport al projecte l'Ajuntament de Manlleu i Creacció.

L'Ateneu és un nou espai de trobada i coordinació que neix amb l'aposta d'impulsar l'economia social i solidària en aquest territori, i crear ocupació estable i de qualitat a partir de la creació de noves cooperatives. El de la Catalunya Central és un dels 10 ateneus cooperatius que s'han creat aquest any 2017 a Catalunya en el marc del programa Aracoop. A diferència dels altres ateneu, el de la Catalunya Central està liderat des del món cooperatiu.

Amb un pressupost de 3,3 milions d'euros pel conjunt de Catalunya, la iniciativa ha consistit en la creació d'una xarxa de deu Ateneus Cooperatius, distribuïts arreu del país, que donaran servei, atenció i cobertura a persones, empreses, cooperatives i societats laborals interessades en convertir-se en cooperatives o fomentar l'economia social i solidària en el territori.

Tal com apunta Josep Comajoan, de Dies d'Agost, "és una eina per difondre el cooperativisme i ajudar a qui li faci falta". Comajoan explica que "aquí hi cap tothom", remarcant la funció d'acompanyament de l'Ateneu. En aquest mateix sentit, Mireia Franch, de Sambucus, explica que la iniciativa vol "donar a conèixer el cooperativisme de manera transversal i a molts públics". D'aquesta manera, diu Franch "es trenca la barrera del desconeixement del cooperativisme".

Una informació que va adreçada des de les àrees de promoció econòmica d'ajuntaments; a empreses que volen canviar la seva forma jurídica; fins a estudiants de formació professional.

Constituir 30 noves cooperatives per crear una cinquantena de llocs de treballs.

A més d'informació i assessorament sobre economia social i solidària i cooperativisme, també es posen d'objectiu, que a finals de 2017, s'hagin constituït 30 noves cooperatives a la Catalunya Central que generin un mínim de 50 llocs de treball. Sobretot entre emprenedors, estudiants dels últims cursos de matèries relacionades amb l'emprenedoria o l'economia en general, així com a diferents prescriptors, com poden ser tècnics municipals o de gestories i assessories.

Precisament, Dies d'Agost també es beneficia d'aquest projecte perquè és una de les cooperatives joves, creades durant el 2016. Comajoan destaca que la seva iniciativa encaixa amb l'Ateneu perquè alhora poden "fer l'acompanyament en comunicació a altres empreses i entitats de l'economia social i solidària". D'altra banda, per la cooperativa Sambucus suposa que se'ls visualitzi com a cooperativa i alhora "està donant idees a altres perquè puguin fer-ho", remarca Franch.