El Seminari de Vic serveix més de 6.000 «Menú LowCost»

La iniciativa, que compta amb la col·laboració amb el Consell Comarcal d'Osona i l'Ajuntament de Vic, va dirigida a persones en situació de vulnerabilitat

Redacció
08 de març del 2017
Actualitzat a les 10:49h

Un dels patis del Seminari de Vic. Foto: Adrià Costa


El projecte "Menú LowCost" ha arribat l'any 2016 als 6.273 menús servits i manté la seva consolidació com un recurs necessari dins la Xarxa Alimentària de la ciutat de Vic i comarca d'Osona.  Tal com expliquen des del Seminari de Vic -impulsor de la iniciativa-, el servei té per objectiu, d'una banda, mitigar la disminució de recursos públics i prestacions socials dels darrers anys per a segments de població amb situació de vulnerabilitat social i precarietat econòmica i alimentària a la ciutat i a la comarca i, de l'altra, garantir-los almenys un àpat equilibrat i suficient al dia. Des de l'any passat la iniciativa també té en compte les persones que tenen mobilitat reduïda.

El servei lliura un menú diari per a consumir al domicili particular dels beneficiaris del projecte, tots ells derivats des dels serveis de benestar social de les dues administracions implicades: el Consell Comarcal d'Osona i l'Ajuntament de Vic. També hi col·laboren altres entitats com Creu Roja Osona i la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona.

Àpats equilibrats i adaptats a les necessitats dels beneficiaris

Aquests àpats, tots ells supervisats per una dietista i amb un cost per a l'usuari de només 1,5 euros, consten d'un menú complet diari, amb un primer i un segon plat, a més de postres, sempre fomentant una alimentació equilibrada. Els menús s'adapten, alhora, a les necessitats pròpies dels beneficiaris, sobretot pel que fa a intoleràncies alimentàries i a creences culturals i religioses.

La recollida dels àpats, amb total discreció per a garantir que l'usuari se senti còmode amb el recurs que rep, es realitza a través de tres possibles modalitats que, amb el temps, s'han anat adaptant a les possibilitats i necessitats dels usuaris del projecte: la diària, pensada per les persones residents a Vic, o bé una sola recollida setmanal o quinzenal, opció que solen utilitzar els beneficiaris de la resta de la comarca.

Malgrat que el cost total del menú servit és de 3 euros, el projecte incorpora un sistema de copagament amb el beneficiari, qui assumeix una part de l'import per sota del preu de mercat. La resta ve finançat per altres administracions, com la Diputació de Barcelona, i entitats sense ànim de lucre, com és la Fundació-Institució Puig Porret. El Seminari Vic assumeix el cost logístic i de funcionament del dispositiu, a més de l'aportació de recursos humans necessaris per tirar endavant el dispositiu.

Increment des de la implantació

Des de la implantació de la iniciativa "Menú LowCost" de l'any 2012 hi ha hagut un increment significatiu del nombre de beneficiaris que han superat, amb escreix, les expectatives inicials que es tenien. Així, s'ha passat dels 15 usuaris del primer any als 170 pel 2016. No obstant, aquest any el nombre de menús servits ha patit una lleugera disminució respecte al 2015 que es quantifica en prop de 200 menús menys, arribant a un total de 6.273.

De gener a desembre del 2016 s'han realitzat, de mitjana, 130 recollides setmanals de menús, tot i que en alguns moments de l'any s'ha enfilat fins a la xifra de 160, a més de 23 usuaris que han realitzat la recollida a diari i 3 més quinzenalment. Any rere any, les parts implicades treballen per seguir ampliant el projecte a nous usuaris, sempre i quan les situacions de vulnerabilitat social i alimentària així ho requereixin.

El "Menú LowCost" es diferencia dels altres recursos alimentaris existents a la comarca perquè els seus usuaris presenten unes característiques organitzatives, personals i d'autonomia superiors als que acudeixen en altres serveis integrants de la Xarxa Alimentària existent a Vic. És a dir, es tracta de persones que formaven part dels nivells mitjans de població que, arran de la crisi econòmica viscuda els darrers anys, es troben en situació de pobresa, però que, a la vegada, segueixen mantenint estructures organitzatives i familiars suficients per realitzar els àpats a casa, garantint el consum i conservació del Menú LowCost, amb autonomia i responsabilitat.
Arxivat a