Un fotògraf centellenc, París i Josep Pla: un còctel únic

Centelles acull l'exposició fotogràfica "Notes sobre París. Joan Pujol-Creus – Josep Pla"

Toni Carrasco
07 de març del 2017
Actualitzat el 10 de març a les 16:52h

Una de les imatges que es pot contemplar a l'exposició. Foto: Toni Carrasco


Des del passat 4 de febrer i fins al 19 de març es pot gaudir al Centre d'Art del Março Vell de Centelles d'una exposició fotogràfica i a la vegada literària ben diferent de la que estem acostumats. Una visita guiada el proper diumenge 12 de març a les dotze del migdia, traurà una mica d'aquest entrellat.

Tot va començar fa set anys quan el fotògraf centellenc Joan Pujol-Creus va fer una estada de quatre mesos a París, arran d'haver obtingut una beca del Ministerio de Cultura Espanyol. La seva estada fou al Colegio de España de la Cité Internationale Universitaire i des d'allà va dur a terme el projecte fotogràfic "París de llum i color". Mentre es documentava a la biblioteca Pujol-Creus va trobar per casualitat el llibre de Josep Pla, Notes sobre París (1920-1921). Amb la lectura dels primers capítols va anar sabent on i com havia viscut l'escriptor noranta anys enrere. El va sorprendre que molts llocs dels que Pla descriu amb precisió fotogràfica, encara existeixen i són perfectament identificables.

A poc a poc va anar reconstruint aquell any que l'escriptor va viure a París i en va elaborar un reportatge fotogràfic que copsa a la vegada la memòria literària i la distància temporal entre les dues experiències. Una distància que a vegades és ben evident i d'altres molt subtil.

Notes sobre París (1920-1921) és un llibre que Pla va publicar per primera vegada dins el quart volum de la seva obra completa titulada Sobre París i França, juntament amb Petits assaigs sobre França. Es tracta de dos llibres inèdits elaborats posteriorment a partir dels records i sobretot de les cròniques, algunes de les quals molt refetes, que l'escriptor enviava des de París a Barcelona quan feia de corresponsal del diari La Publicidad.

L'exposició "Notes sobre París. Joan Pujol-Creus – Josep Pla" (2014) és una mostra de fotografia literària, coproduïda per la Fundació Josep Pla i la Fundació Casa de Cultura de la Diputació de Girona que estableix un joc d'identificacions entre literatura i fotografia, una lectura visual ben particular que Joan Pujol-Creus ofereix honestament per fer-nos conèixer la ciutat que va descobrir acompanyat dels textos de Josep Pla.

Totes les imatges són de petit format, de la mida del llibre del mateix Pla i això fa que tot el conjunt de l'exposició faci reflexionar al voltant d'una experiència visual, sensual i lectora molt peculiar i intimista. La ciutat de la llum, aquesta vegada fotografiada pel centellenc a partir dels textos de l'escriptor empordanès, agafa unes dimensions pròpies de l'estil fotogràfic i perceptiu de Pujol-Creus.
 

Una visitant observant l'exposició. Foto: Toni Carrasco

Arxivat a