La Fira de Biomassa obre portes amb l'objectiu de convertir-se en un referent al sud d'Europa

Alguns expositors reclamen a l'organització que situï el certamen a l'inici de l'hivern

Laura Vilagrà, Montse Barniol i Anna Erra
Laura Vilagrà, Montse Barniol i Anna Erra | Adrià Costa
Redacció
23 de febrer del 2017
Actualitzat a les 19:22h
La 5a edició de la Fira de Biomassa Forestal de Catalunya ha obert les portes aquest dijous a Vic amb 87 expositors, una xifra lleugerament inferior a la de la darrera edició, ara fa dos anys, quan se'n van reunir 99. El certamen però, arrenca amb força i amb l'objectiu de convertir-se en un referent al sud d'Europa. L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha assegurat que la fira, única al país, és una aposta de la ciutat per les energies renovables i ha afegit que el certamen no deixa d'innovar. Entre les principals novetats d'aquesta edició, hi ha la creació d'un premi i l'ampliació de l'oferta expositiva per representar tot el sector. Per la seva banda, alguns expositors han reclamat a l'organització que avanci les dates del certamen i el situï a l'inici de l'hivern perquè creuen que això els suposaria una millora de les vendes.

La Fira de la Biomassa Forestal de Catalunya ha obert aquest dijous i s'allargarà fins al dissabte 25 de febrer al Recinte Firal El Sucre de Vic. El certamen combina la part més comercial amb una altra per a professionals que inclou una quarantena d'activitats entre ponències, taules rodones i debats.

Tot i que la primera jornada ha comptat amb una important afluència de públic, sobretot de professionals del sector, s'espera que el gruix de visitants arribi entre divendres i dissabte. Serà llavors quan el sector comercial prendrà més força. Tanmateix, els expositors reclamen a l'organització que canviï les dates del certamen i el situï a l'inici de l'hivern perquè creuen que així aconseguiran millorar les seves vendes. "Ara molta gent diu que ja ha passat el fred i no acaba comprant", ha explicat un dels expositors.

Vic, una plataforma per donar-se a conèixer

En Joachim Englert és la primera vegada que participa a la fira com a expositor i ho fa perquè creu que és una bona plataforma per donar a conèixer el seu projecte Social Forest, una empresa de gestió forestal i treballs silvícoles orientada a la formació i inserció laboral de joves en situació d'exclusió que es troben a l'atur. La seva empresa treballa sota el concepte de 'coaching forestal', que aprofita l'efecte terapèutic del bosc per fer possible una adquisició de competències professionals i personals. La majoria d'expositors provenen de Catalunya, però també n'hi ha d'Euskadi, el País Valencià, Madrid, Navarra, Aragó o Galícia.

Aposta per la gestió forestal

L'acte d'inauguració de la fira ha comptat amb la presència del diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent, i la directora general de Forest a Catalunya, Montse Barniol. Barniol ha assegurat que l'aposta per les energies renovables i la gestió forestal dels boscos és una "prioritat" pel Govern català. Tanmateix, ha reconegut que cal millorar la inversió que s'hi fa. En aquest sentit, ha detallat que el Govern dedica 15 milions d'euros a la prevenció d'incendis, mentre que aquesta xifra es redueix fins als 6 milions per a la gestió forestal dels espais públics, i fins als 4 milions si aquesta gestió es fa en finques privades, que representa gran part de la massa forestal catalana.

Els experts consideren que aquesta inversió és "insuficient" i reconeixen que cal fer una proposta conjunta amb els propietaris. "No només s'ha de parlar que Catalunya és país de boscos, sinó que s'ha d'aconseguir que el sector forestal pugui sobreviure. El país té una gran oportunitat perquè, entre altres coses, cal canviar tot el seu el sistema energètic", ha explicat un dels expositors.

La 5 Fira de la Biomassa de Catalunya està organitzada per l'Ajuntament de Vic, la Generalitat de Catalunya, a través del Centre de la Propietat Forestal, l'Institut Català de l'Energia i la Direcció General de Forests, el Consell Comarcal d'Osona, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el Clúster de la Biomassa i les Diputacions de Barcelona i Girona.
 

La Fira Biomassa, aquest dijous al matí. Foto: Adrià Costa

Arxivat a