Unió de forces per reconèixer la parada de Torelló com l'estació de tren de la Garrotxa

Els Ajuntaments de Torelló, Olot i la Vall d’en Bas aprovaran una moció a favor d’aquest reconeixement | La proposta ha estat impulsada pel col·lectiu «Que no ens fotin el tren» | El clam unànime entre forces osonenques i garrotxines també reclama millores a l’estació

La fotografia d'unió entre les forces polítiques d'Olot, Torelló i la Vall d'en Bas
La fotografia d'unió entre les forces polítiques d'Olot, Torelló i la Vall d'en Bas | Pau Masó
Pau Masó
23 de febrer del 2017
Actualitzat a les 8:38h
Alcaldes, regidors i representants de totes les forces polítiques de Torelló i la Garrotxa s’uneixen per tirar endavant un clam ciutadà que després d’anys aconsegueix unir les forces polítiques perquè lluitin plegades per situar l’estació de Torelló de la línia R3 de Rodalies com l’estació de referència de la Garrotxa. Es tracta d’una aposta unànime entre forces polítiques de Torelló, Olot i la Vall d’en Bas per aconseguir acostar el tren als ciutadans de la Garrotxa i permetre enllaçar la comarca de forma ferroviària amb l’àrea metropolitana de Barcelona.
 
El reclam es portarà a terme a través d’una moció conjunta que s'ha presentat aquest dimecres al Consell Comarcal de la Garrotxa i que es presentarà en els propers plens dels ajuntaments implicats. La moció presenta nou punts entre els quals es demana al Departament de Territori i Sostenibilitat que s’estableixi un servei de bus coordinat amb els horaris dels trens i connectat amb els municipis de la Garrotxa. També es reclamen diverses millores a l’estació com l’adequació de l’aparcament, millorar l’accessibilitat, quadrar l’oferta amb la demanda i adequar l’estat de les infraestructures.
 

Un comboi de la línia R3 després del seu pas per Torelló Foto: Adrià Costa

 
Es tracta d’una proposta impulsada pel col·lectiu osonenc Perquè no ens foti el tren, una plataforma de ciutadans que es va crear fa 4 anys amb la intenció de lluitar per la dignificació de l’estació de Torelló i la millora d’aquesta. La seva portaveu, Montse Ayats, ja va avançar en una entrevista a Osona.com de la intenció que tenien d'establir lligams amb la comarca veïna.
 
Pep Berga, primer tinent d’alcalde d’Olot, ha assenyalat aquesta iniciativa com una aposta pel tren com a mitjà de transport: “Sabem que a curt i mig termini serà dificilíssim que un tren arribi a la comarca de la Garrotxa, això està fora de qualsevol planificació. Malgrat tot, no deixem de pensar que el tren és el transport de passatgers del futur”.
 
Busos llançadora des de la Garrotxa
 
Un dels primers passos que es vol fer des de la Garrotxa és establir una xarxa de transport útil i eficaç que connecti fàcilment amb l’estació de Torelló. Per això, s’ha plantejat la possibilitat d’establir busos llançadora des de la comarca que transportin els passatgers directament a l’estació de Torelló ja que actualment no hi ha autocars que facin parada a la població osonenca. Pep Berga, tinent d’alcalde d’Olot, ha advertit que el servei encara “no està determinat” i que caldrà veure com s’articula.
 
Millores a l’estació de Torelló
 
La comunió entre forces polítiques també ha de servir per dotar a l’estació de Torelló de millores notables. La majoria de punts de la moció reclamen actuacions als equipaments de la línia R3 a Torelló.

La primera demanda és l’adequació de l’aparcament de l’estació osonenca, una actuació que l’alcalde de Torelló, Santi Viviet, ha explicat que ja té un projecte però que falta posar-se d’acord amb Adif i Renfe: “El pols entre aquestes empreses no és fàcil. Els hi estem intentant explicar que la millora en l’aparcament ha de servir perquè el tren pugui portar més usuaris”.
 
Vivet també ha assenyalat millores en la senyalització de l’estació des de l’Eix Transversal i la construcció d’una rotonda per accedir més fàcilment a la parada ferroviària.
 

Presentació de la moció al Consell Comarcal de la Garrotxa Foto: Pau Masó

Arxivat a