El jutge manté les acusacions contra l'antiga cúpula de PxC per la campanya racista del 2011

Josep Anglada i altres exdirigents estan acusats de presumpta discriminació i provocació a l’odi

Redacció
22 de febrer del 2017
Actualitzat a la 13:09h
El jutjat d’instrucció número 3 de Reus ha tancat la instrucció del cas que investiga la campanya de Plataforma per Catalunya (PxC) de les eleccions municipals del 2011 i manté les acusacions contra l’antiga cúpula del partit, encapçalada per Josep Anglada. En una interlocutòria a què ha tingut accés l’ACN, el magistrat considera que els tretze encausats van ser “els autors i ideòlegs” de la propaganda electoral que incloïa un xec simulat a nom d’una persona magrebina amb l’import de 4.000 euros, al revers del qual es deia que el Parlament havia repartit 4.000 MEUR entre els immigrants el 2009 i 2010. Segons el jutge, aquests fets constitueixen un presumpte delicte de discriminació i provocació a l’odi, que es castiga amb penes d’entre un i tres anys de presó i una multa de sis a dotze mesos. Ara, les parts han de sol·licitar l’obertura de judici oral o l’arxivament del cas.

El jutge considera que el contingut de la campanya “supera els límits de la llibertat d’expressió i colpeja en el nucli de la dignitat humana” i és “un discurs indiciàriament delictiu”. A més, sosté que les informacions difoses per la formació ultradretana “suposen la difusió d’un missatge que promou o justifica l’odi racial i la xenofòbia perquè és un discurs basat en la intolerància”.

L’instructor manté que “es pot tenir una política més o menys favorable a la immigració, però no es pot convertir la immigració en odiosa per defensar tal política”. El jutge considera que aquesta mena de discursos de l’odi poden incitar la resta de la població “a fabricar un enemic artificial i predisposen el caldo de cultiu adequat perquè, en un moment de forta crisi econòmica, es pugui arribar a canalitzar qualsevol acte violent contra aquells immigrants”.

En la interlocutòria, el jutge ressenya que la campanya electoral de PxC posa “en entredit” el dret dels immigrants musulmans a conviure pacíficament a l’Estat. “La difusió d’un missatge com el de PxC suposa una evident menysvaloració o trivialització dels immigrants musulmans, per la qual cosa és indiciàriament delictiva perquè xoca amb béns constitucionalment rellevants”, subratlla.

La campanya

La propaganda incloïa un xec simulat a nom de Mohamed Alcabir Samir amb l’import de 4.000 euros, al revers del qual es deia que el Parlament ha repartit 4.000 MEUR entre els immigrants el 2009 i 2010, i que cada català destina 600 euros dels seus impostos perquè cada immigrant rebi 4.000 euros.

A més, els pamflets cridaven a l’eliminació de les places de col·legis i llars d’infants de la ciutat reservades per a immigrants i, igualment, es manifestava que “set de cada nou nous llocs de treball són per als immigrants”, que són “mà d’obra que genera competència deslleial amb pèrdua de drets laborals i salarials a la baixa” o que “als immigrants se’ls paga el lloguer del pis, subsidis sense haver cotitzat, rebuts de l’aigua i la llum, beques escolars, cotxets de bebè i avals per a la farmàcia o el supermercat”.

També s’hi feien afirmacions com que “el comerç immigrant acaba amb el teixit comercial”, que “els immigrants incompleixen els horaris, treballen sense cotitzar, exempts d’impostos” o, en un altre punt del programa, es vinculava la immigració amb les màfies.

L’associació Watani va denunciar els fets

El 2013 el magistrat Diego Álvarez de Juan -alhora instructor del cas Innova- ja va citar a declarar com a imputat per aquests fets el cap de llista de PxC per Reus a les municipals, Albert Tafalla, arran d’una denúncia de l’associació Watani. El 4 de desembre del 2013 el candidat local va declarar als jutjats que la campanya estava dirigida per la cúpula del partit i es va escudar en la llibertat d’expressió. Tafalla va comparèixer acompanyat de diversos membres del partit encapçalats pel seu president, Josep Anglada, el qual va denunciar que eren objecte d’una “cacera de bruixes” i que “cap associació islàmica prohibirà que defensem que primer són els de casa”.

Aleshores, la fiscalia i la defensa van sol·licitar el sobreseïment del cas. El ministeri fiscal va considerar “reprovable” el contingut del programa de PxC, però va argumentar que no es podia comprovar quin havia estat el grau d’incidència que aquelles manifestacions havien tingut en l’electorat ni si s’havia produït algun incident en el procés electoral derivat de les mateixes. Finalment, però, el jutge va atendre les demandes de l’associació local Watani, liderada per l’advocat Hilal Tarkou, i va acordar mantenir la imputació de Tafalla i dirigir el procés contra la cúpula del partit, que va declarar als jutjats l’estiu de l’any passat.

Al juliol, l'expresident de Plataforma per Catalunya (PxC), Josep Anglada, es va espolsar la responsabilitat en relació a la difusió de la propaganda racista. El polític ultradretà va comparèixer als jutjats de Reus carregat de documentació per demostrar que, si bé n'era president, no va tenir res a veure amb el contingut de la campanya i que cada municipi tenia la potestat per fer i desfer.

A un pas del judici

En una interlocutòria dictada el passat 16 de febrer, el jutge ha acordat mantenir les acusacions contra l’aleshores candidat de PxC a Reus, Albert Tafalla, i els membres del consell executiu de la formació de l’any 2011. Es tracta de l’exlíder de la formació, Josep Anglada; l’exsecretària de presidència, Marta Riera; l’exsecretari d’organització i acció electoral, David Parada; l’exsecretari general i portaveu, Robert Hernando; al secretari general i territorial a Tarragona, August Armengol; la secretària de les JIC, Mònica Lora; el secretari jurídic i delegat de Barcelona, Joan Garriga; el secretari territorial per Lleida, Eduard Pallerola; el membre del comitè de campanya Ignacio Mulleras; els secretaris territorials per Barcelona i Girona, Miguel Ángel Chiquillo i Moisès Font, respectivament, i el secretari d’economia, Daniel Ordóñez.

La resolució judicial dóna deu dies a les parts perquè sol·licitin l’obertura del judici oral i presentin un escrit d’acusació, o que demanin el sobreseïment de la causa. L’advocat de l’associació denunciant Watani, Hilal Tarkou, ha avançat a l’ACN que sol·licitarà la pena màxima de tres anys de presó i dotze mesos de multa. Les parts poden presentar el corresponent recurs de reforma i, subsidiàriament, d’apel·lació.
Arxivat a