El Tribunal Suprem jutjarà Homs pel 9-N a partir del 27 de febrer

"Tenen ganes de coaccionar el Govern pel referèndum", ha ressaltat l'ex-conseller | La Fiscalia demana nou anys d'inhabilitació per a l'actual cap de files del PDECat al congrés espanyol

Francesc Homs atén a la premsa a les portes del TSJC
Francesc Homs atén a la premsa a les portes del TSJC | Isaac Meler
Isaac Meler/Oriol March
08 de febrer del 2017
Actualitzat a les 14:33h
El Tribunal Suprem jutjarà Francesc Homs a partir del 27 de febrer acusat dels delictes de desobediència greu i prevaricació administrativa per la consulta del 9-N. L'anunci de l'alt tribunal espanyol ha arribat pocs minuts després que l'ex-conseller de Presidència declarés com a testimoni al judici per la mateixa causa contra Mas, Ortega i Rigau. Cal recordar que la Fiscalia demana nou anys d'inhabilitació contra l'actual cap de files del PDECat a Madrid. "Tenen ganes de coaccionar el Govern pel referèndum", ha ressaltat l'ex-conseller en declaracions des de l'exterior del TSJC.

"Tinc ganes d'expressar-me, no vam fer res mal fet. No és res mal fet posar urnes al costat dels voluntaris", ha apuntat Homs. "Hem obeït sempre el Parlament i el poble de Catalunya", ha considerat el dirigent del PDECat, que ha demanat a les instàncies judicials que no facin veure que són independents.

Homs també ha criticat la Fiscalia per no haver-lo interrogat en la seva compareixença al judici al 9-N. "Jo crec que tenen por de les respostes", ha dit després d'assegurar que espera tenir l'oportunitat de replicar al ministeri públic quan ell sigui jutjat al Suprem. A més a més, ha recordat que la Fiscalia "té sobre la taula des de fa molts dies" la denúncia que va presentar contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, l'ex-ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, i la secretària d'Estat de Serveis Socials i Igualtat, Susana Camarero, per un "possible delicte de desobediència i prevaricació administrativa".

Sense acceptar testimonis

El Suprem, tal i com va passar amb el TSJC, no ha acceptat la citació com a testimonis de Mariano Rajoy, el ministre Rafel Catalá, el president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos i l'ex-fiscal general Eduardo Torres-Dulce per no "tenir relació amb l'objecte del procés". Això és un acte de covardia", ha ressaltat Homs. En el judici, que durarà tres dies, sí que hi intervindrà com a testimoni l'ex-president Artur Mas. A continuació, el document amb tots els testimonis citats per l'alt tribunal.
 

Citacions judici Homs 9-N by naciodigital on Scribd



En el moment d'obrir judici oral, el magistrat instructor exposa que Homs "va potenciar" el desenvolupament de l'anomenat procés participatiu després d'haver conegut la suspensió de la consulta adoptada per unanimitat al ple del TC el setembre del 2014. A més, precisava que ho va fer "amb la convenient discreció per intentar generar l'aparença que les actuacions administratives es paralitzaven i el procés quedava exclusivament en mans de ciutadans voluntaris".
 

Francesc Homs, arribant al Suprem amb Artur Mas i Neus Munté Foto: Europa Press


La interlocutòria recollia els fets inclosos a l'escrit de conclusions provisionals del fiscal i els admetia com a susceptibles d'enjudiciament a causa de la seva rellevància jurídica i penal. El ministeri públic, que exerceix l'única acusació en el procés, va demanar portar al banc dels acusats el portaveu del Partit Demòcrata Europeu Català en entendre que la seva participació ha resultat "crucial" i que va posar els serveis jurídics del seu departament a disposició del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació.