L'Esquerra Independentista organitza l'acte anual d'homenatge a les víctimes dels bombardejos feixistes

L'Ajuntament de Vic fa el primer acte institucional, mentre que aquest és el quart any consecutiu que Capgirem Vic ho munta

Redacció
02 de febrer del 2017
Actualitzat a les 11:29h
L'Esquerra independentista organitza, diumenge vinent, 5 de gener, un acte d'homenatge a les víctimes dels bombardejos feixistes sobre Vic que hi va haver entre desembre de 1938 i 1939 en el transcurs de la Guerra Civil. Concretament participen en l'acte ARRAN Vic, SEPC Vic, CUP Vic, Capgirem Vic, COS Osona-Ripollès, Endavant OSAN Osona, Unitat contra el Feixisme i el Racisme d'Osona (UCFR) i l'associació Mares amb Veu.
 

Cartell de l'esdeveniment d'enguany.

L'acte es farà a partir de les 6 de la tarda al carrer del Pare Xifré, al costat del Temple Romà, just al davant de la placa que recorda les víctimes dels bombardejos. Capgirem Vic organitza aquest acte per quart any consecutiu. De fet, va ser aquesta formació la que va presentar una moció, ara fa un any, demanant a l'Ajuntament de Vic organitzar anualment aquest homenatge. Enguany, l'Ajuntament organitza el primer acte institucional.

Vic, víctima de quatre bombardejos durant la Guerra Civil

Durant la Guerra Civil, fruit de l'aixecament militar de 1936, la ciutat de Vic va ser víctima de quatre bombardejos aeris realitzats per l'aviació feixista.  El primer bombardeig va ser el dia 21 de desembre de 1938 a les 12 del migdia. Sis avions van bombardejar les fàbriques i l'estació de tren, i van provocar set morts i nombrosos ferits. L'Hospital internacional de Vic, la casa de caritat de les Germanes Carmelites de la Caritat reconvertida com a hospital per als ferits de guerra, també va rebre l'impacte d'una bomba que va foradar l'edifici.

El segon bombardeig va ser el  20 de gener de 1939.  El seu objectiu va ser el pont d'accés a Vic i l'estació de tren. En aquest cas també van provocar nombrosos morts i ferits, a més a més van aconseguir destruir un tren. El tercer bombardeig va ser el 25 de gener de 1939, l'últim bombardeig contra el centre urbà.

El quart bombardeig va ser una maniobra de suport a les forces terrestres franquistes que, des del 31 de gener, assetjaven la ciutat. Les forces feixistes van aconseguir entrar a Vic la nit de l'1 al 2 de febrer de 1939.

 
Arxivat a