El 10% dels habitatges de Vic estan buits

Dels 2.017 pisos sense habitar que hi ha a la ciutat, un 12% pertanyen a bancs o grans tenidors i el 23% es concentren al nucli històric

Redacció
26 de gener del 2017
Actualitzat el 31 de gener a les 16:24h

Reunió de la taula d'habitatge de Vic Foto: Carles Fiter


Dels 20.000 habitatges que disposa la ciutat de Vic, un 10% no els ocupa ningú. Així ho ha explicat el regidor d'Habitatge de l'Ajuntament de Vic, Titi Roca, aquest dijous al migdia en la presentació del cens que s'ha elaborat durant el 2016, sorgit de les propostes dels pressupostos participatius. Tal com ha explicat Roca, d'aquests 2.017 pisos sense habitar, 942 són del centre històric de la ciutat i 240 pertanyen a bancs o a grans tenidors.

D'una banda, el centre històric concentra la majoria d'habitatges buits amb un 23% del total. El segueixen els barris de la Calla (10%) i el de Sant Pere (10%), el barri del Remei (9%), el barri d'Osona (8%) i el barri dels Caputxins (6,7%). Per pal·liar això, Roca ha explicat que l'Ajuntament està treballant un programa, anomenat InVic, per ajudar als propietaris d'aquests habitatges a través de subvencions condicionant i fent els espais habitables. A canvi d'això, però, el propietari ha de comprometre's a establir un peu assequible de lloguer. A més, Roca ha afegit que si no hi viu ningú, "la zona antiga de la ciutat es pot anar degradant".

Paral·lelament, l'Ajuntament de Vic també vol posar en marxa una campanya de divulgació perquè els particulars tinguin coneixement de la necessitat de lloguer que hi ha a la ciutat. Preveuen que aquestes campanyes ajudin a engrossir la borsa local d'habitatge social a canvi de subvencions amb l'impost de l'IBI, per exemple. En el cas que algun propietari cedís el pis per convertir-lo en lloguer social, la rebaixa de l'IBI seria encara més gran, ha explicat Roca. En el darrer any s'han ocupat 59 habitatges per part de demandants inscrits a la borsa de lloguer social de la ciutat. "Potser són pocs, però no ens podem permetre que no siguin més per desconeixença dels propietaris", ha dit Josep Maria Roca.

Un 12% dels pisos buits, en mans dels bancs

D'altra banda, un 12% dels habitatges buits de Vic es troben en mans de bancs o grans tenidors. Les entitats que més en tenen són el BBVA (18,75%), Sareb (25,41%), Banc Santander (15,42%) i Bankia (10,83%). La gran majoria, més del 70%, són pisos d'entre 51 i 90 metres quadrats; i la meitat, uns 102 (dels 240), disposen de cèdula d'habitabilitat, és a dir, que s'hi pot viure en condicions.

Per zones, aquests pisos buits dels bancs es concentren principalment als barris del Remei, l'Estadi i Els Caputxins. Precisament, el regidor d'habitatge ha dit que des del consistori mantenen converses amb aquests agents per traslladar-los la necessitat de posar un lloger social. Tot i així, si no fluïssin, l'Ajuntament té mecanismes per sancionar-los. De fet, es va aprovar en el ple de desembre que Vic sancionaria els pisos buits, però encara no s'ha posat cap multa.

Per elaborar l'estudi s'ha utilitzat el registre de pisos buits de bancs de la Generalitat, les dades del padró, les baixes de consum d'aigua, el cadastre i també s'han dut a terme inspeccions visuals. La iniciativa del cens forma part de la proposta 'Habitatge per a tothom' que va guanyar el mes d'abril del 2015 en la primera convocatòria de pressupostos participatius a la ciutat.
Arxivat a