L'Audiència absol definitivament Anglada pels fets de la plaça Major de Vic el 2012

La sentència posa fi al periple judicial que va aixecar un fort rebuig a la ciutat

Redacció Osona.com
26 de gener del 2017
Actualitzat el 27 de gener a les 10:08h

Josep Anglada, sortint dels jutjats de Vic, en una foto d'arxiu Foto: Adrià Costa


L'Audiència Provincial Secció 8 Penal de Barcelona, ha absolt finalment Josep Anglada, president de Som Identiaris (SOMI) i actual regidor de Plataforma Vigatana (PLVI) a l'Ajuntament de Vic, d'un presumpte delicte contra la integritat moral i de dues faltes de lesions. D'aquesta manera, es desestima el recurs d'apel·lació interposat per l'acusació, al que s'hi va afegir el fiscal. Els fets objecte de disputa es remunten a la primavera del 2012 quan presumptament Josep Anglada hauria insultat tres joves i n'hauria agredit dos a la plaça Major de Vic.

La sentència de l'Audiència Provincial ratifica així l'auto emès el 16 de desembre de 2015 que va absoldre Anglada. El jutge considera més creïbles les declaracions d'Anglada i els seus testimonis que les dels denunciants, per falta de solidesa. La resolució judicial també considera que amb les proves presentades en el judici oral per l'acusació no s'ha destruït la presumpció d'innocència d'Anglada (en no haver-se acreditat que va ser ell qui causés les lesions sofertes pels joves, ni que el denunciat hagués escopit a terra insultant-los).

Anglada, en un comunicat, ha mostrat la seva satisfacció i ha manifestat que després de gairebé cinc anys la justícia ha restablert "la seva honorabilitat i la seva innocència" davant d'uns fets que ell mai havia comès. "Ha quedat demostrat que tot era una caça de bruixes per intentar desprestigiar-me davant l'opinió pública", conclou.

El litigi s'ha allargat perquè, l'abril del 2016, la part demandant va presentar un recurs al·legant que no s'havia tingut en compte l'informe del forense que va inspeccionar les dues presumptes víctimes. L'Audiència de Barcelona li va donar la raó i va anul·lar la sentència que declarava l'absolució d'Anglada. Després, l'acusat va presentar un recurs que va tornar a donar-li la raó, donant per vàlida la primera sentència.

La presumpta agressió del 2012

Els fets objecte de disputa es remunten a la primavera del 2012 quan presumptament Anglada va insultar tres joves i en va agredir dos a la plaça Major de Vic. Llavors, la part demandada hauria etzibat cops de puny i de cap, la qual cosa va provocar que els nois fossin traslladats a l'hospital. Per la seva banda, l'expresident de PxC va denunciar als Mossos d'Esquadra que els nois havien intentat agredir-lo.

En el seu moment, la jutgessa del penal número 1 de Manresa va donar com a vàlids els tres testimonis que anaven amb l'expresident de PxC perquè van donar "una versió clara, rotunda i coincident en tots els extrems". Per contra, la magistrada va considerar que els denunciants dels fets van donar versions totalment diferents com els propis insults que suposadament va rebre l'acusat o la manera en què van ser agredits. Precisament, un altre dels motius que van portar la magistrada a absoldre Anglada va ser que ni les acusacions ni el Ministeri Fiscal van aportar un informe pericial mèdic que hagués permès acreditar l'existència real de les lesions que es denunciaven, així com l'origen defensiu i agressiu de les mateixes.

El ministeri fiscal durant el judici demanava per Anglada una pena de deu mesos de presó per un presumpte delicte contra la integritat moral i una multa de 900 euros per les lesions, a més d'indemnitzar amb 340 i 240 euros les dues víctimes. De la seva banda, l'acusació particular li demanava una pena d'un any i nou mesos de presó.

La presumpta agressió va generar un fort rebuig a la ciutat de Vic i, fins i tot, es va organitzar una manifestació amb el lema "cohesió social, contra el racisme", que va congregar més d'un miler de persones i en la qual es van cridar consignes contra Josep Anglada. La concentració va rebre l'adhesió d'unes 130 entitats d'arreu del territori i unes 400 persones a títol individual.
Arxivat a