Els pagesos d'Osona demanen un canvi en l'estructura del sector

El sector porcí, majoritari a la comarca, exigeix una revisió de la gestió de les dejeccions i un control de la tendència a la concentració en la producció | El sector lleter està en mans de la gran indústria que fixa preus molt baixos | El sector forestal necessita cooperar amb la construcció per obrir-se a nous mercats

27 de gener del 2017
Actualitzat el 29 de gener a les 15:27h
Un tractor abonant un camp.
Un tractor abonant un camp. | Adrià Costa
La Unió de Pagesos (UP) ha convocat una mobilització general a finals d'aquest gener en defensa de la dignitat del camp català i pel reconeixement social de l'activitat agrària. Des d'Osona també sortiran pagesos i tractors per reivindicar la necessitat de renovar el contracte de la societat amb el camp en la conjuntura de canvi polític i social que viu Catalunya.

Osona és una de les principals comarques ramaderes de Catalunya. I l'economia d’aquest territori està basada principalment en aquest sector, que se serveix de l'agricultura com a auxiliar.

Segons dades del tercer trimestre del 2016 de l'Observatori Socioeconòmic d’Osona, hi ha unes 250 empreses dedicades a l'agricultura, ramaderia o caça. Aquesta xifra representa un 43,4% de les indústries del sector de l'agroindústria; seguida amb un 38,2% d’indústries de productes alimentaris (218 empreses); i un 14,9% les indústries forestals (85 empreses).

Pel que fa al pes d'aquestes activitats econòmiques en el total de l'economia comarcal representen un 6,4% de les empreses; un 11,6% d’assalariats; i un 23,3% d’autònoms. Aquestes activitats agrupen des de la producció ramadera (combinada amb l'agricultura o activitats de suport) fins al sacrifici del bestiar, conservació i elaboració de carn.

En el sector ramader hi ha una especial dedicació al porcí, amb un gran nombre d'explotacions agràries de la comarca. El bestiar boví és el segon en importància a la comarca, tant per la producció de llet com per la de carn. D'altra banda, les indústries forestals, són unes 85 actualment a la comarca.

El sector porcí, entre la proletarització i els purins

Un dels reclams principals d’aquest sector és la revisió de la gestió de les dejeccions dels purins i el control de la concentració de l’estructura productiva, tal com ha explicat Eudald Senmartí a Osona.com.

El sector lleter, en mans de la gran indústria

El voltant del 20-25% de llet produïda a Catalunya prové d’Osona. Tot i així, aquest sector -tal com ha explicat Pep Alsina a aquest diari- reclama uns preus més justos, que actualment estan en mans de la gran indústria.

El sector forestal necessita entrar al mercat de la construcció

La indústria forestal també té un pes important a la comarca, ja que representa gairebé un 15% de les empreses del total del sector de l’agroindústria (amb 380 assalariats i 212 autònoms).

Tal com explica el vicepresident del Centre de Propietat Forestal, Josep Maria Vila d’Abadal, aquest sector “està en crisi des de fa trenta anys”, ja que conserva els mateixos preus i remarca que els costos han augmentat. Per tant, “és un sector molt tocat que necessita la col·laboració de les administracions públiques”.

D’altra banda, també li cal “buscar nous mercats i noves sortides a la fusta”. Segons el vicepresident del CPF, “arreu d’Europa es construeixen cases de fusta, i aquí només hi ha ferro, ciment i prefabricació”. “Falta una cooperació amb el món de la construcció”, diu Vila d’Abadal, que posa en valor el material: “És un producte natural, sostenible i renovable”.

“Hi ha la tecnologia de qualitat per fer-ho”, sentencia. El bosc ocupa el 66% del territori i “se li ha de buscar una sortida”. A més, d’aquesta manera també es prevenen incendis a través d'una millor gestió dels boscos.