La màgia dels Reis eclipsa la polèmica dels fanalets

Es venen unes 2.000 llànties amb l'estelada, quadruplicant la xifra inicial | Els controvertits fanals passen desapercebuts entre la marea de claror que ha il·luminat Ses Majestats| TV3 respon les crítiques de l'unionisme | La direcció nacional d'Òmnium se'n desvincula mentre que Jordi Sànchez explicita el suport a l'ANC

Melcior saludant des de la seva carrossa.
Melcior saludant des de la seva carrossa. | Albert Alemany
05 de gener del 2017
Actualitzat el 09 de gener a les 11:04h
La polèmica política sobredimensionada dels fanalets independentistes de Vic no ha pogut amb la màgia dels Reis d'Orient. Milers de nens han sortit el carrer a rebre Ses Majestats amb fanalet -amb estelada incorporada o no- plens d'il·lusió. Aliens a la controvèrsia que els més grans han posat al punt de mira, els infants han viscut, com cada any, amb nervis l'arribada dels Reis. Alguns per primer cop s'espantaven amb la sorollosa benvinguda, d'altres esquivaven les espurnes que saltaven de les teies i els més tocatardans esperaven algun patge que els recollís la carta.

Finalment, l'ANC d'Osona ha venut més de 2.000 fanalets amb l'estelada. "L'únic que han aconseguit és que la gent encara compri més fanalets" deia la Laura, una de les assistents a la cavalcada, fanalet en mà. "El fet que vingui TV3 ha estat utilitzat com a excusa" per fer gran la polèmica, ha assegurat a Osona.com. També hi havia gent que ha reutilitzat el fanalet d'altres anys, ja que aquesta iniciativa es fa des del 2012.


Dels 500 fanalets que comptava inicialment les tres entitats organitzadores (ANC Osona, ANC Vic i Òmnium Osona) han quadruplicat les vendes 2.000. Tot i així, Els fanalets amb l'estelada han passat desapercebuts entre la marea de claror que il·luminava el camí de Ses Majestats.

Enguany, la 74 edició de la cavalcada de Vic s'ha retransmès per TV3. El meteoròleg Tomàs Molina i l'editora del programa Info K del canal Super3 Laia Servera han estat els encarregats de presentar-ho. Unes seixanta persones han treballat intensament per la retransmissió, entre aquests actors, càmeres, tècnics, maquillatge, vestuari, etc. Hi havia dues unitats mòbils i 13 càmeres voltant per Vic. A la plaça Major de Vic s'hi han concentrat unes 15.000 persones.


Cues per comprar fanalets

"La gent està rebotada" explicava la coordinadora de l'ANC d'Osona, Jèss Carol, aquest matí quan hi havia cues per comprar el fanalet a la Casa Comella de Vic. "Molts sabien que existien, però ara l'han vingut a buscar expressament arran del que ha passat" sentenciava. A la cua hi havia de tot: els que l'han comprat sempre i els que ho han sentit per les notícies.

Segurament aquests han estat els que més s'han sumat a la iniciativa. "Si ens punxen, reaccionem" deia una parella mentre marxava, que explicava "si no el volen els néts, el portarem nosaltres". "Li he comprat pel meu pare" confessava una jove de Puigcerdà, que ha baixat a Vic per motius laborals.
 

La Llibreria Anglada de Vic ha esgotat la venda dels fanalets Foto: Albert Alemany


TV3  respon les crítiques de l'unionisme

L'unionisme va carregar durament davant d'aquesta iniciativa, convertint-la en una qüestió d'estat: Rajoy, Millo, Ribera, Arrimadas... Alguns, fins i tot, com Societat Civil Catalana i Andrea Levy (PP), van demanar a TV3 que suspengués l'emissió de la cavalcada pels fanalets independentistes. La cadena catalana va respondre: "El desplegament previst per a aquesta edició de la cavalcada és el mateix que en les últimes edicions. I es farà amb el rigor i la professionalitat de sempre".

En el comunicat, TV3 assenyalava que la decisió de retransmetre la rua de la capital d'Osona es va prendre "fa mesos" i subratlla que el programa "no ha tingut mai, ni té, cap altre objectiu que fer arribar, cada 5 de gener, la tradició dels Reis Mags a l'audiència".

ANC i Òmnium d'Osona mostren sorpresa

L'ANC de Vic, Osona i Òmnium d'Osona, a través d'un article d'opinió, han respost a les crítiques que han rebut durant aquests dies. Mostren "sorpresa" pel fet que és una acció que es fa des del 2012, on remarquen "la lliure decisió de cadascun de prendre-hi part o no".

Les tres entitats han associat el protagonisme de la capital d'Osona amb el referèndum: "Que els arguments que desplega l'unionisme en l'actual pugna democràtica no puguin anar més enllà d'uns fanalets ens demostra que el dia del referèndum s'apropa".

La direcció nacional d'Òmnium se'n desvincula mentre que Jordi Sànchez explicita el suport

D'altra banda, la direcció nacional d'Òmnium Cultural es va desmarcar aquest dimecres de la iniciativa, a la que s'havia sumat la secció local i comarcal. El president de l'entitat, Jordi Cuixart, va enviar una carta a tots els presidents territorials per desmarcar-se de la iniciativa i demanar-los que siguin més "curosos" amb les campanyes que engeguen al marge de la direcció nacional.

En canvi, Jordi Sànchez (ANC) va mostrar el suport explícit als organitzadors de la iniciativa. "A la gent de l'ANC de Vic i d'Òmnium d'Osona, gràcies per ser-hi des de fa tant de temps il·luminant amb encert el camí cap a la república catalana", va piular.

 

La cavalcada de Reis de Vic d'aquest dijous Foto: Albert Alemany

Arxivat a