Balenyà celebra el 20è aniversari de les Festes d'Hivern amb La Principal de la Bisbal i la Selvatana

El II Aplec d'Hivern de sardanes és aquest dissabte al pavelló municipal

Toni Carrasco
05 de gener del 2017
Actualitzat a les 16:11h
Amb motiu del 20è aniversari de les Festes d'Hivern, Hostalets de Balenyà organitza el II Aplec d'Hivern de sardanes amb més de vuit hores de música. La comissió organitzadora i l'Ajuntament volen retre tribut a aquestes festes amb les orquestres La Principal de la Bisbal i la Selvatana, aquest dissabte 7 de gener, a partir de dos quarts de 5 de la tarda al pavelló municipal.

Es tocaran sardanes com Vent de Llevant, Alba, Al·legoria, La Pallaresa, Quan l'amor neix o Xicarró. I de forma conjunta amb les dues cobles es podran escoltar i tothom que vulgui, ballar, les sardanes d'autors locals L'Aplec de Balenyà (1975) del centellenc Antoni Pagès i Hostalets de Balenyà (1958) de Sebastià Figuerola; i per acabar amb les peces Porta-la amb tu i Cantant d'amor.

Antoni Pagès era membre d'una família de músics que ja va per la quarta generació i fou un dels fundadors l'any 1947 de la Cobla Centellenca, que va dirigir també fins a l'any 1970; posteriorment fou el primer tible dels Lluïsos de Taradell. Va composar forces sardanes sobretot de caràcter familiar i local com El petit Manel, Pietat en homenatge a la seva dona, L'aplec de Centelles, El portal de la vila, El petit Antoni o Centelles mil cent anys, i així fins a 32 sardanes. Va néixer a Centelles el 21 de gener del 1918 i va morir el 26 de setembre de 2007.

Sebastià Figuerola, nascut a Barcelona però estiuejant als Hostalets fou cantaire de l'Orfeó Català i es va formar al Conservatori del Liceu. Va compondre més de cent sardanes i l'any 1958 va estrenar la sardana dedicada a Balenyà i que porta per nom, Hostalets de Balenyà. Fou un activista del món sardanista i de les seves peces més populars destaquen Adéu, El gallaret, Elisenda, Records de Figueres o Miramar. Va néixer a Barcelona el 14 d'agost de 1919 i hi va morir el 28 de febrer del 1996.

A dos quarts de vuit del vespre la música en directe continuarà amb un concert de les dues orquestres. En primer lloc La Principal de la Bisbal interpretarà entre altres peces clàssiques l'obertura de Johan Strauss, Si fos milionari, El carnaval de Venècia, Que será será i recull de cançons conegudes de La Trinca o Frank Sinatra per acabar amb Girona m'enamora. La Selvatana oferirà part del seu repertori com Les mil i una nits, Bésame mucho, Singing in the rain, Sister Act, Boig per tu, i peces més tradicionals com L'Empordà, El meu avi o l'Hora dels Adéus. Les dues orquestres clouran el concert de forma conjunta amb un fragment de l'òpera La Traviatta de Verdi i El Cant de la Senyera.

I la festa s'acabarà amb un ball, també amb les dues orquestres, a partir de les onze de la nit, en el mateix espai. Aquest aplec està organitzat pel grup de sardanes local, Amics de Balenyà, l'Ajuntament i la comissió de festes. Els preus de l'aplec, concert i ball van dels 5 als 10 euros, depenent a quin acte es vulgui assistir.
Arxivat a