L'abecedari del 2016 a Osona

Resumim amb totes les lletres, els fets més remarcables de l'any a Osona: el cas de Joan Coma, l'acollida de refugiats o les mobilitzacions per la C-17

Algunes de les imatges que han obert les notícies d'aquest 2016.
Algunes de les imatges que han obert les notícies d'aquest 2016. | Osona.com
01 de gener del 2017
Actualitzat el 25 de juliol del 2018 a les 18:15h
A d'Acollida de refugiats. Vic ha estat un dels primers municipis d'acollida de persones refugiades. El ple de l'Ajuntament va declarar-se ciutat d'acollida en una moció el passat setembre del 2015, un any més tard arribaven els primers refugiats al Seminari de Vic. Sabem que són una quarantena de persones de catorze nacionalitats diferents. Provenen de Síria, Ucraïna, Armènia i Veneçuela. Entre aquests hi ha sis famílies (28 persones) i 13 persones que van arribar soles; són 23 homes i 18 dones, dels quals 12 són infants (entre 4 i 16 anys) i també hi ha dos nadons.

B de Biblioteques. Aquest 2016, Manlleu ha estrenat la nova biblioteca, ajuntant les dues que abans hi havia la ciutat. Vam poder entrevistar la directora de la Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA, Núria Silvestre, que considera que el seu "paper cultural és primordial, tant pel que fa a la lectura com pel que fa a la formació". D'altra banda, Vic prepara els plànols per engegar el nou projecte de biblioteca al solar, on hi havia la seu de la Guàrdia Civil on va atemptar ETA el 1991.

C de C-17.Un accident mortal causat per un despreniment a la carretera va ser el detonant perquè es creés la plataforma Stop Accidents C-17. L'associació va mobilitzar-se tallant la carretera per reclamar immediatament mesures de seguretat a la via. La Generalitat ha posat malles als talussos de la C-17.

D de Dilart. La Fiscalia va arxivar el cas Dilart a finals d'octubre, exculpant així l'alcaldessa de Vic, Anna Erra. El cas tractava sobre unes presumptes contractacions municipals il·legals de l'Ajuntament de Vic a l'empresa Dilart SA, arran de la denúncia presentada per tres grups de l'oposició contra l'alcaldessa per la seva vinculació familiar directa amb un dels titulars de la companyia. L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, en la roda de premsa posterior, va dir que "lluny de l'objectiu que volien aconseguir que era enfonsar-me [parlant de l'oposició], aquesta situació m'ha reforçat".

E d'Esfosa. La vaga del març a l'escorxador a Esfosa va crear una onada de repressió contra el comitè d'empresa, que finalment ha acabat amb un acord. Aquesta vaga també va ser ser el detonant perquè es creés una plataforma de suport als treballadors de les càrnies: Càrnies en Lluita. El grup ha organitzat concentracions a Esfosa (Vic) i a Le Porc Gourmet (de Santa Eugènia) per informar als treballadors dels seus drets.

F de Francesc Homs. Aquest desembre el Tribunal Suprem ha processat Francesc Homs, posant així fi a la instrucció de la causa en la qual s'investigava el diputat i exconseller de Presidència de la Generalitat de Catalunya Francesc Homs en relació amb la consulta del 9-N. Se li imputen delictes de prevaricació i desobediència en entendre que va actuar de manera "arbitrària" i contrària amb la voluntat de desobeir la suspensió del Tribunal Constitucional.

G de Gestió del Club Patí Vic. Aquest any el Club ha estat escorcollat, amb una investigació contra la Seguretat Social, i el gener del 2017 presentarà un concurs de creditors de 2,5 milions d'euros. No tot ha estat dolent pel club, però, ha acabat l'any amb la seva primera Copa Intercontinental a la butxaca.

H d'Homenatge a les víctimes d'ETA a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic. Aquest 2016 ha fet vint-i-cinc anys de l'atemptat del comando Barcelona d'ETA a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic. El 29 maig de 1991, aquests etarres van desfrenar un vehicle a la rampa de la casa caserna, cap a les 6 de la tarda, carregat amb 70 quilos d'explosius. Com a conseqüència de l'atemptat hi va haver nou morts, entre ells cinc menors, i 28 ferits. A més, un altre guàrdia civil va morir en ser atropellat durant el rescat de les víctimes de l'explosió. Enguany el president de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont va ser a l'homenatge traslladant "una abraçada fraternal" a totes les famílies i assegurant-los que "els vostres éssers estimats, mai els plorareu sols".

I d'Igualtat. El Consell Comarcal d’Osona, diferents ajuntaments de la comarca (com el de Vic, Manlleu, Torelló) i la Mancomunitat La Plana i l’associació Talcomsom va presentar aquest juny el Pla per la igualtat per raó d’orientació sexual i identitat de gènere a Osona, que recull diferents accions a dur a terme en els municipis de la comarca. Aquest Pla estableix tres objectius generals que articulen el conjunt d'actuacions: Incorporar la perspectiva LGBTI en les diferents àrees de la política municipal; combatre la discriminació per raó d’orientació sexual i identitat de gènere; i fomentar la visibilitat del col·lectiu LGTBI.

J de Joan Coma. El regidor de Capgirem Vic investigat per incitació a la sedició, Joan Coma Roura, va ser detingut el 27 de desembre per no anar a declarar a l'Audiència Nacional. Coma ha acabat l'any a Vic -sense passaport- apuntant que si el tornen a citar, tornarà a desobeir. El regidor va rebre mostres de suport d'arreu.

L de Lluçanès. La creació de la comarca del Lluçanès ha fet un pas més aquest 2016, però encara té camí per recórrer. De moment, el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) va publicar la proposició de llei de creació de la comarca del Lluçanès. En aquest text, es preveu que hi hagi una comarca amb tretze pobles, però amb la possibilitat que els municipis on va guanyar el "no" en la consulta del 26 de juliol del 2015, tinguin la possibilitat de desvincular-se'n.

M de Martí i Moreta. Arnau Martí a Vic i Marta Moreta a Manlleu han donat estabilitat als governs d'ambdues ciutats. L'equip de govern (CiU i PSC) i Arnau Martí (Vic per a Tots) van fixar un "pacte d'estabilitat" a Vic fins a finals de mandat, sense que el regidor entrés al govern. D'altra banda Marta Moreta (PSC) va entrar al govern de Manlleu amb tot l'equip socialista per formar un govern "més fort".

N de nova organització del Carnaval de Torelló. Finalment, un dels carnavals més importants de la comarca ja té organització. La nova organització del Carnaval de Terra Endins de Torelló, ACTE, es va presentar amb moltes propostes, com per exemple, canviar el recorregut de la rua i la ubicació del jurat.

O d'Osonament. Aquest 2016, l’antiga Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona va estrenar edifici i nou nom: Osonament. Abans tenia els serveis repartits per la ciutat. Des de finals d’estiu, el nou centre aplega els serveis de salut mental i addiccions i l'àrea de logopèdia i consolida el model d'atenció integral, que segueix el Pla integral d'atenció a les persones amb trastorns mentals i addiccions de la Generalitat. Aquest model singularitza el centre de la resta del país perquè en molts llocs es tracta de xarxes diferenciades que treballen de forma independent.

P de POUM. Aquest 2016, tan Vic com Manlleu han pogut desencallar els seus planejaments d'ordenació urbanística municipals. Actualment, està exposat a la població perquè puguin fer aportacions.

R de Recollida de Residus. Osona tanca l'any encapçalant la recollida de residus, la majoria d'aquests amb el sistema porta a porta instaurat. D'altra banda, a Vic, aquesta proposta se n'ha anat en orris per falta d'acord entre els diferents partits.

S dels segells de Franco a l'altar de Sant Tomàs de Riudeperes. Les obres al monestir de Sant Tomàs de Riudeperes ens van revelar que en un d'aquests monestirs hi havia un altar decorat amb segells de Franco. La notícia va causar gran polèmica per si es retiraven o no, finalment en l'última fase d'aquestes obres es treuran.

T de Tala d'Arbres. Les obres de la rambla Hospital també van crear una forta a l'hora de tallar els oms. Desenes de persones es van abraçar als arbres per evitar que els tallessin. També hi va haver la possibilitat que no se'n tallés un perquè hi havia una espècie protegida, però finalment no: van poder tallar els arbres. Les obres actualment van endarrerides per la troballa d'una fossa comuna i restes de ceràmica medieval.

U d'UVic-UCC. Per la Universitat de Vic també ha estat un bon any: la Facultat de Medicina actualment espera la resposta del Ministeri d'Educació si s'inclourà la nova carrera en la programació acadèmica universitària, per estrenar-se el curs 2017-2018. A més, la carrera -que preveu acollir unes 90 places-, l'Ajuntament de Vic ha rebut la cessió de l'edifici de Can Baumann per la futura Facultat. D'altra banda, la UVic-UCC també ha integrat el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis, apropant més la universitat a Manlleu.

V de VICCC2016. Per acabar, tanquem l'abecedari amb un dels esdeveniments més importants per Vic: ostentar la capitalitat de la cultura catalana. Vic ha acollit més de 400 accions culturals, més de 1.300 artistes i més de 85.000 espectadors. Per aquest motiu, Vic impulsarà el Pla d'Acció Cultural (PAC) a partir de l'any 2017 amb la previsió que duri 10 anys per "reinvertir aquest pòsit cultural que ens ha deixat el VICCC" deia la regidora de Cultura Susagna Roura.

 
Arxivat a