Clam a Vic per Joan Coma

La president del Parlament Carme Forcadell transmet al detingut suport "total i absolut" | Un miler de persones omplen la plaça Major en suport al regidor de Capgirem Vic, detingut avui per negar-se a declarar davant l'Audiència Nacional espanyola | L'edil està investigat per incitació a la sedició

Concentració a Vic en suport a Joan Coma
Concentració a Vic en suport a Joan Coma | Albert Alemany
27 de desembre del 2016
Actualitzat el 28 de desembre a les 7:23h
Amb crits de "sense por; ni un pas enrere", un miler de persones han omplert la plaça Major de Vic aquest dimarts al vespre en suport a Joan Coma Roura, que ha estat detingut el mateix matí pels Mossos d'Esquadra. El regidor de Capgirem Vic, investigat per incitació a la sedició, va negar-se anar a declarar el passat 24 d'octubre quan el va citar l'Audiència Nacional espanyola.

El Moviment 30/03, que es va crear en suport al regidor, i la CUP han convocat manifestacions de suport a Coma Roura davant de tots els ajuntaments. A Osona, persones d'arreu de la comarca s'han concentrat a Vic amb pancartes, estelades i, fins i tot, torxes. També s'ha desplaçat fins a la capital osonenca la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.



Suport transversal

Carme Forcadell ha transmès el suport "total i absolut" a Joan Coma. La presidenta del Parlament ha remarcat que "estem aquí per defensar la llibertat d'expressió". En aquest mateix sentit, Jordi Cuixart (Òmnium), Neus Lloveras (AMI) i Jordi Sànchez (ANC) han remarcat la defensa per la llibertat de les declaracions del regidor de Capgirem Vic.

Cuixart ha recordat que el jutge encarregat del cas "té un passat franquista" i ha dit que "es trencaran tants ous com faci falta". Per la seva banda, Sànchez ha estès la solidaritat a "tots els representants polítics perseguits per la llibertat d'expressió" i ha remarcat que "aquest problema necessita una solució política, no als judicis". La presidenta de l'AMI ha destacat la capacitat de mobilització.

També hi havia els parlamentaris Marta Rovira, Josep Turull, Anna Gabriel i Josep Nuet. Rovira ha apuntat que aquesta detenció es produeix perquè "volen cohibir-nos per no poder votar i decidir, davant d'això només tenim una opció: mantenir i convocar aquest referèndum". Turull, per la seva banda, ha explicat que és un atac més "als pilars bàsics de la democràcia, al parlamentarisme i a la llibertat d'expressió".

Anna Gabriel, de la CUP, ha remarcat que "no podran res des de la judicialització i la repressió, si a l'altra banda i troben determinació, convenciment i fermesa". Els comuns també hi eren, de la mà de Josep Nuet, que ha dit: "som Joan Coma, sense dubtar-ho" i s'ha preguntat que farà l'estat, en aquesta "deriva autoritària", "quants siguin milers de càrrecs públics investigats? No podran".

També hi havia el portaveu del PDeCat al Congrés, Francesc Homs; les diputades de la CUP Eulàlia Reguant i Gabriela Serra i la majoria de regidors del consistori vigatà. L'alcaldessa de Vic, Anna Erra (CiU), s'ha desplaçat cap a Madrid per donar suport al regidor. Erra també ha estat present en la detenció de Coma Roura d'aquest matí.

Una detenció pactada

Tal com ha enregistrat Osona.com, la detenció s'ha fet al voltant d'un quart de 12 a prop de Correus de Vic, lloc on Coma havia pactat amb els Mossos per fer-la efectiva. Dos agents de paisà han acompanyat Coma fins al cotxe i, més tard, l'han lliurat a la Guardia Civil, que el traslladarà a Madrid.

Coma passarà a disposició judicial aquest dimecres a primera hora del matí per declarar a l'Audiència Nacional espanyola per un suposat delicte de sedició, segons han confirmat fonts del propi tribunal. Segons ha pogut saber Osona.com, les circumstàncies de la detenció del regidor han estat pactades entre la CUP i el Departament d'Interior.

Aquest matí, moments abans de ser detingut, Com ha escrit al seu compte de Twitter: "L'estat espanyol em deté. Aprofitem tot allò que ens uneix per plantar-li cara col·lectivament. Una abraçada a tots, de tot cor. Amor etern".El primer càrrec públic investigat per sedició

L'Audiència Nacional espanyola va citar a declarar-lo el passat 24 d'octubre per un presumpte delicte d'incitació a la sedició. El jutge Ismael Moreno va atendre la petició del fiscal Vicente González Mota que veia "indicis de criminalitat" en el fet que Coma demanés desobeir les institucions espanyoles i la resolució del TC en un ple municipal del 2015 on es va debatre i aprovar una moció de suport a la declaració de ruptura del Parlament.

El ministeri públic considera que el regidor va fer unes declaracions que de "cap manera poden qualificar-se com espontànies o individuals". El fiscal també considera que aquests "pronunciaments" es van proferir de manera pública per una autoritat i que van tenir "un abast més enllà de les intencions".

Coma és el primer càrrec públic investigat (en l'anterior terminologia, "imputat") per incitar a la independència a Catalunya. S'enfronta a penes que podrien arribar als vuit anys de presó. L’acusació fa referència a algunes declaracions del regidor, el 9 de desembre, en el marc del debat sobre la moció de suport a la declaració de ruptura amb l’estat espanyol, aprovada al Parlament el 9 de novembre. Aquesta resolució va ser invalidada pel Tribunal Constitucional tan sols dos dies més tard, l’11 de novembre.

Aquesta és la primera vegada que el ministeri públic sol·licita que s'investigui un càrrec públic a l'Audiència per les seves declaracions a favor de la resolució de desconnexió del Parlament. Coma, en el ple municipal, va instar a la desobediència i a incomplir la resolució del Tribunal Constitucional.

A més de cridar a la desobediència a les resolucions del Tribunal Constitucional, el regidor va pronunciar-se a favor de la independència durant el ple municipal que per al fiscal "de cap manera poden qualificar-se com espontanis o individuals", i que compleixen els requisits del delicte de sedició. Un cop es va fer pública la investigació, a Vic va néixer un col·lectiu de suport a Coma, format per entitats i persones de diverses ideologies polítiques. El grup va organitzar una manifestació a la capital d'Osona que va reunir un miler de persones.

Concentracions arreu del territori

Centenars de persones s'han concentrat arreu del territori per donar suport al regidor de Capgirem Vic, Joan Coma Roura, com Berga, Manresa i Tarragona.
 

Concentració a Berga per fer costat al regidor de la CUp de Vic detingut aquest dimarts Foto: Aida Morales

 

Concentració a Tortosa Foto: Aguaita.cat
 

Acte de suport a Joan Coma a Tarragona Foto: Jonathan Oca
 

Concentració en suport a Joan Coma, a Manresa Foto: Pere Fontanals


 


Arxivat a