Els Mossos detenen Joan Coma per negar-se a declarar a l'Audiència Nacional

El regidor de Capgirem es dirigeix cap a Madrid, on havia de declarar el passat 24 d'octubre per incitació a la sedició

Joan Coma, en el moment de ser detingut al centre de Vic.
Joan Coma, en el moment de ser detingut al centre de Vic. | Albert Alemany
Carles Fiter / Pere Pratdesaba
27 de desembre del 2016
Actualitzat a les 17:23h

El regidor de Capgirem Vic investigat per incitació a la sedició, Joan Coma Roura, ha estat detingut aquest dimarts al matí per un cotxe de paisà dels Mossos d'Esquadra. L'han detingut per no anar a declarar el passat 24 d'octubre. Segons ha escrit ell mateix a través del seu compte de Twitter, "l'estat espanyol em deté. Aprofitem tot allò que ens uneix per plantar-li cara col·lectivament. Una abraçada a tots, de tot cor. Amor etern".

Segons ha enregistrat Osona.com, la detenció s'ha fet efectiva al voltant d'un quart de 12 a prop de Correus de Vic, lloc on havien pactat amb els Mossos d'Esquadra. Dos agents de paisà han acompanyat Coma fins al cotxe i s'han dirigit cap a l'Audiència Nacional de Madrid, on passarà a disposició judicial demà al matí. S'ha acomiadat de la seva dona i ha rebut l'escalf de membres de la CUP com Katia Juncks o l'alcaldessa de Vic, Anna Erra.

Aquest vespre, el Moviment 30/03 i la CUP han convocat concentracions per donar suport a Joan Coma a les 8, davant de tots els ajuntaments. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, assistirà a la que s'ha convocat davant de l'ajuntament de Vic.
 Acusat d'incitació a la sedició

L'Audiència Nacional espanyola va citar a declarar el passat 24 d'octubre per un presumpte delicte d'incitació a la sedició. El jutge Ismael Moreno va atendre la petició del fiscal Vicente González Mota que veia "indicis de criminalitat" en el fet que Coma demanés desobeir les institucions espanyoles i la resolució del TC en un ple municipal del 2015 on es va debatre i aprovar una moció de suport a la declaració de ruptura del Parlament.

El ministeri públic considera que el regidor va fer unes declaracions que de "cap manera poden qualificar-se com espontànies o individuals". El fiscal també considera que aquests "pronunciaments" es van proferir de manera pública per una autoritat i que van tenir "un abast més enllà de les intencions".

Suport transversal

La portaveu del Govern, Neus Munté, ha mostrat la seva solidaritat a Coma i ha carregat contra el govern espanyol, "entestat amb la judicialització constant". I ha afegit: "El govern espanyol acaba el 2016 com el va començar i ens prepara un vergonyós calendari judicial".

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), ha reaccionat i a través de Twitter ha afirmat: "Fermesa, consciència, dignitat i el cap ben alt. Aquí seguim, amb tu i amb totes les que lluiten contra l'apologia de la indiferència". També, a la mateixa xarxa social, la portaveu adjunta de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, ha publicat el missatge: "Amb la determinació que juntes ho podem tot. Avui amb Joan Coma, Capgirem Vic i el Moviment 30/03".

 
Arxivat a