La creació de la comarca del Lluçanès fa un pas més al Parlament

El Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya publica la proposició de llei de creació de la 43a comarca

Redacció Osona.com
14 de desembre del 2016
Actualitzat el 15 de desembre a les 11:16h

Durant una reunió de la ponència amb els alcaldes de la futura comarca Foto: Generalitat de Catalunya


Aquest dilluns el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) va publicar la proposició de llei de creació de la comarca del Lluçanès. En aquest text, es preveu que hi hagi una comarca amb tretze pobles, però amb la possibilitat que els municipis on va guanyar el "no" en la consulta del 26 de juliol del 2015, tinguin la possibilitat de desvincular-se'n.

D'altra banda, la proposició també diu que la capital de la comarca és Prats de Lluçanès, però que els serveis es poden establir "en qualsevol lloc dins els límits de la comarca". El text alhora explica que el Consell Comarcal no es podrà constituir fins a les eleccions municipals (del 2019), és a dir, els consells comarcals d'Osona, el Bages i el Berguedà no s'alteraran fins al nou del Lluçanès.

En la consulta que es va fer al Lluçanès el juliol de 2015 sobre la comarca, amb una participació del 55,15%, el "sí" es va imposar amb un 70,7% dels vots davant el 26,4% del "no". Els cinc municipis que van votar "no" van ser Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra (Bages), i Santa Maria de Merlès (Berguedà).

Llarg procés legislatiu

Després de ser publicada en el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya i de ser tramesos a la comissió competent, els grups parlamentaris i els membres del Parlament hi poden presentar esmenes a la totalitat, dins un termini que usualment és de deu dies.

A partir d'aquest moment segueixen la tramitació següent: són objecte d'un debat de totalitat en el Ple sobre la valoració general del text; si s'aprova el text continuarà la tramitació, sinó s'haurà de tornar el text als proponents. Després d'aquest debat, hi ha la compareixença d'organitzacions i de grups socials interessats en la regulació.

Llavors, els diputats i els grups parlamentaris poden presentar esmenes a la proposta legislativa. La comissió nomena una ponència que s'encarrega d'elaborar un informe, que valora i té en compte el projecte original i les esmenes presentades. Un cop debatut l'informe, la comissió prepara un dictamen, que sovint comporta una nova redacció del text originari, al qual s'incorporen les esmenes que han tingut el suport de la majoria del Parlament.

Aquest dictamen, finalment, es debat en el Ple, on grups i membres del Parlament poden mantenir novament les esmenes presentades que no han obtingut el suport de la comissió. El debat al Ple serveix bàsicament per a donar l'última lectura a la llei i per a fixar públicament les posicions dels grups i dels diputats.
 

Consulta el BOPC

Consulta tot el procediment legislatiu


 
Arxivat a