L'Audiència absol l'exarquitecte de Malla acusat de falsedat documental i prevaricació

El document recollia que les obres entorn de l'Esclat havien estat inspeccionades, però hi faltaven els arbres de les zones verdes

Redacció Osona.com
05 de desembre del 2016
L'Audiència de Barcelona ha absolt l'exarquitecte de Malla Gil Orriols, acusat de falsedat documental i prevaricació urbanística. El Ministeri Fiscal li demanava cinc anys de presó i una multa d'11.800 euros per falsedat en document públic i prevaricació urbanística amb relació a l'acta de recepció de les obres del projecte urbanístic de l'entorn de l'establiment Esclat.

El document recollia que el tècnic havia visitat les obres i que "després d'haver estat inspeccionades detalladament", les havia trobat "de conformitat amb les prescripcions tècniques i urbanístiques previstes i adequades al planejament". Tot i així, aquest projecte preveia unes zones verdes amb uns arbres, que no s'havien plantat el febrer del 2013, quan es va signar la recepció de les obres. Aquest espai actualment ja té els arbres.

No formava part de les seves funcions

L'acusat va reconèixer que va firmar sense llegir l'acta, redactada per qui era aleshores secretari del consistori. L'exsecretari va confirmar que va ser ell qui va redactar l'acta després de fer un "refregit" de diversos models que va trobar per internet amb la convicció que ho estava fent bé.

La seva advocada va defensar que no concórrer en falsedat en document públic ni prevaricació urbanística, ja que aquests delictes requereixen una voluntat específica de cometre un engany. A més, no formava part de les funcions que li havien estat encomanades de signar el document. El va firmar com a representant de l'ajuntament, però també ho hauria pogut fer l'alcalde, per exemple.

Finalment, la sentència ha absolt l'exalcalde de Folgueroles, primerament perquè l'arquitecte no és qui ha de certificar com s'han fet les obres en un tràmit de recepció d'una iniciativa privada; i en segon lloc, perquè, Orriols no va tenir res a veure amb la redacció de l'acta de recepció. La sentència és ferma i no admet recurs de cassació.