El síndic proposa crear un impost perquè els ramaders paguin la depuració dels purins

Ribó també aconsella que el 50% del tractament de purins es faci en plantes de depuració i compostatge en dos anys, una moratòria en la instal·lació de noves granges a les comarques "saturades" i la reducció de la cabana porcina

Redacció Osona.com
02 de desembre del 2016
Actualitzat el 05 de desembre a la 13:57h

El síndic de greuges, Rafael Ribó, en la roda de premsa Foto: ACN Torné J.R


El síndic de greuges, Rafael Ribó, proposa un nou impost perquè els ramaders paguin la depuració dels purins. Es demana crear un impost per fer front al cost que suposa per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) la descontaminació d'aigua per purins. Aquesta és una de les recomanacions de l'Informe sobre la contaminació provocada per purins a Catalunya, que afecta tant a Osona.

Concretament, aquest document proposa que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) elabori un estudi sobre quines despeses comporten la depuració dels purins i que es fixi un tribut perquè sigui la indústria ramadera la que internalitzi els costos del tractament de les dejeccions animals. Actualment, el sector agroindustrial representa el 3,6% del producte interior brut català i el 18,6% del PIB industrial del país, segons l'estudi del síndic.

"Tenim un territori de dimensions importants a Catalunya on avui les fonts no són potables", va advertir el síndic durant la roda de premsa d'aquest dijous sobre la contaminació que generen els purins a les comarques del centre del país. L'Informe aconsella al departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que intensifiqui els controls sobre les granges i elabori un règim sancionador específic per castigar les irregularitats.

Un exemple de la manca de control que ha existit al territori pel que fa als purins és la "pràctica generalitzada" del fenomen anomenant com a "doblatge de les hectàrees", que consisteix a fer més d'un abocament de purins en un mateix terreny. Segons el síndic, aquest fet ha estat possible a causa de la "manca d'estratègia i de control o del consentiment implícit de l'Administració".

Aquest document també recomana que, sobre la base de l'informe tècnic elaborat per l'ACA el març del 2016 (que avaluava la contaminació dels aqüífers a causa de l'excés de nitrats d'origen agrari) es redacti un programa d'actuació amb la participació del sector agrícola i de les administracions afectades, per tal de recuperar "de forma immediata" les masses d'aigua subterrània que hi ha a les comarques centrals de Catalunya.

La meitat del tractament de purins en plantes de depuració i compostatge en dos anys

Aquest document presentat al parlament, també proposa que un mínim del 50% del tractament de purins generats a Catalunya es faci per mitjà de sistemes de depuració i plantes de compostatge en un termini de dos anys. Actualment, aquest percentatge no passa del 30% i la resta s'aboca directament al medi ambient.

L'Informe també aconsella que l'administració aprovi una moratòria en l'atorgament d'autoritzacions per instal·lar granges de porcs a les comarques "saturades" pels nitrats, com Osona, així com estudiar la possibilitat de reduir la cabana porcina en cadascuna de les explotacions.

Línies d'ajudes públiques

L'informe també recomana crear línies d'ajudes públiques per subvencionar millores tecnològiques en la gestió de la fertilització i que es dediquin especialment a petites i mitjanes explotacions. Igualment, es recomana la redacció d'un pla director urbanístic d'ordenació de les explotacions ramaderes de Catalunya, que compta actualment amb una cabana de 7,7 milions de porcs, el número u del rànquing a nivell estatal.
 

Consulta tot l'Informe sobre la contaminació provocada per purins a Catalunya