La nova organització del Carnaval de Torelló vol canviar el recorregut de la rua i la ubicació del jurat

ACTE pretén tornar a passar pel carrer Sant Miquel de cara el 2018, ja que actualment el carrer Sant Bartomeu està en obres

01 de desembre del 2016
Actualitzat el 20 de febrer del 2017 a les 11:46h

Carnaval de Torelló. Foto: Adrià Costa


La nova organització del Carnaval de Terra Endins de Torelló, ACTE, es presenta amb moltes propostes. En la roda de premsa que van fer aquest dimecres al vespre, l'entitat va explicar que tenen la intenció de canviar el recorregut de la rua i la ubicació del jurat.

Tornar a passar pel carrer Sant Miquel

D'una banda, una de les prioritats de la nova organització és tornar a passar pel carrer Sant Miquel, "on es viu el caliu del Carnaval de Torelló", va apuntar Pep Faja, un dels nous organitzadors.

Aquesta és una de les peticions que els han fet els carrossaires. De moment, però, la proposta no es podrà materialitzar fins al 2018, ja que actualment el carrer Sant Bartomeu està en obres fins al març del 2017. A més, perquè la proposta tiri endavant, s'haurien d'adaptar les mides de moltes carrosses perquè no passarien pel carrer Sant Bartomeu, per la seva estretor.

Una de les propostes que està sobre la taula és la reubicació del jurat, que actualment avalua les carrosses des d'un balcó de la Cooperativa, al carrer Enric Prat de la Riba. Entre els altres suggeriments, també destaca el de retallar el recorregut per la plaça Joanot Martorell, que no s'hagi de donar tota la volta a la plaça; o posar pantalles a alguns llocs per poder veure la rua des de diferents indrets.
 

Els nous organitzadors del Carnaval ja fa mesos que treballen per la festa a través de comissions Foto: Carles Fiter


Assegurar els fonaments per les futures generacions

D'altra banda, ACTE té com a objectiu que hi hagi un vincle amb els altres organitzadors (del Pullasso, Senyoretes...) a través de la figura del tècnic de Carnaval, en una Taula de Carnaval, i poder crear una setmana dedicada al Carnaval de forma més conjunta amb les altres entitats. Així ho va explicar Toni Alba, que alhora va remarcar la intenció "d'assegurar els fonaments" per les generacions que vinguin després.

El paper de les escoles

Molt lligat amb això, un objectiu d'ACTE és que hi hagi un únic rei Carnestoltes i que pugui anar a totes les escoles de Torelló. Actualment, cada escola té un rei diferent i es pretén que els infants de Torelló el puguin reconèixer com a únic.

Per aquest motiu, l'organització també vol posar èmfasi en tots els valors que hi ha al voltant del Carnaval, més enllà de la visió generalitzada que es té de "festa i borratxera (...) que es puguin veure els valors que hi ha en el treball previ de les carrosses: el muntatge, el disseny...". Aquests són els valors que volen traslladar arreu i, en concret, als centres.

El Carnaval Terra Endins del 2017 té un pressupost de 30.000 euros i preveu un nombre similar de carrosses que el 2016. En la 39a edició, ACTE substitueix a PIOC (Promocions i Organitzacions Culturals) que fins ara organitzava la festa des del 1978.
 

Recull de fotos del Carnaval de Terra Endins

Arxivat a