El Mercat Medieval de Vic incorpora un campament per recrear la vida de l'època

Entitats socials de la ciutat s'encarreguen de decorar el nucli antic per l'ocasió | "L'Assalt de l'Altarriba" incorpora dos nous personatges

El Mercat Medieval de Vic, l'any passat
El Mercat Medieval de Vic, l'any passat | José M. Gutiérrez
30 de novembre del 2016
Actualitzat a les 15:14h
A partir del 3 de desembre, els carrers del centre històric de Vic tornen a l'edat mitjana per l'arribada del Mercat Medieval. Enguany, com a novetats, destaca el Campament Medieval on una cinquantena de persones faran una recreació de la vida i costums de l'època. Els visitants podran veure demostracions de la forja tradicional, entrenaments amb armes, tallers d'escriptura... i altres accions relacionades amb la vida quotidiana d'aleshores. Tal com va dir el regidor de Fires i Mercats de l'Ajuntament de Vic, Benjamí Dòniga en la presentació, "serà com un pessebre vivent". Hi haurà una vintena de tendes que estaran ubicades a la zona de les Adoberies.

El Mercat Medieval, amb un pressupost de 190 mil euros, reuneix un total de 353 parades repartides per tot el nucli antic. Entre aquests, no hi faltarà els tres zocos d'inspiració àrab, situats a la plaça Santa Eulàlia, el Parc Jaume Portell i la rambla Hospital. Des del 3 de desembre fins al 6 de desembre, milers de persones passaran per la capital d'Osona, per això s'habilitaran zones d'estacionament ben senyalitzades.

Una decoració social

Una altra novetat destacada és que aquest any diferents entitats socials de Vic han col·laborat en l'ornamentació de la ciutat per aquesta ocasió. A partir de material reciclat, aquestes associacions han elaborat a mà elements de decoració com banderoles, rams, retolació, escales i altres objectes d'atrezzo.

El regidor de Ciutadania i Igualtat Josep-Ramon Soldevila va apuntar que amb aquesta acció es pretén que les entitats socials de la ciutat "es facin el mercat medieval seu i una manera és col·laborant". Soldevila va explicar que es tracta d'una primera prova i que, en un futur, "es pot obrir a altres entitats i es poden fer més coses".

Hi participen entitats com l'Associació Casal Claret de Vic, l'Associació de Vídues de Vic i Comarca, el Casal de la Gent Gran de la Rambla, l'Associació Tapís, Càritas, l'Associació per a la Sostenibilitat Humana, Ecològica i Social; l'Associació de Disminuïts Físics d'Osona (ADFO) i el Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona (Osonament).
 

El regidor de Ciutadania, Josep Ramon Soldevila, el regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga i els dos nous directors artístics de 'L'Assalt de l'Altarriba', Pep Tines i Cacu Prat. Foto: ACN Busquets L.


Oferta comercial i gastronòmica

L'oferta comercial segueix sent àmplia i variada, molt similar a la de sempre: articles de decoració, joiera, cremes, herbes medicinals i una llarga llista de productes gastronòmics. La majoria d'aquests vénen de Catalunya, però també hi ha artesans i venedors de Castella i Lleó, Castella-La Manxa, Madrid, Galícia, Andalusia, València, Euskadi, Portugal i el Sud de França.

Pel que fa als llocs per menjar, hi haurà nombrosos espais per poder degustar des de crepès i gofres, fins a botifarra o pop. D'altra banda, molts restaurants de la ciutat ofereixen menús especials durant aquests dies. Com a novetat, aquesta edició incorpora gots reutilitzables per la millora de la gestió de residus.

L'Assalt de l'Altarriba traspassa parets i surt al carrer

El Mercat Medieval i L'Assalt de l'Altarriba són dos conceptes que difícilment poden anar separats actualment. En la quarta edició, es podrà seguir palpant amor, odi, traïció, sang i fetge, en les set escenes que es representaran en diferents espais històrics de la ciutat. Enguany s'hi incorpora dos espais nous: el claustre de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de Vic i la plaça de la Catedral.

En aquest darrer espai, tal com van explicar els encarregats de la direcció artística d'enguany, Pep Tines i Cacu Prat, s'incorporen dos nous personatges que enllacen les escenes i expliquen -des del carrer- que ha passat en la representació anterior. "Portem el teatre a fora per fer participar el públic" -va dir Tines-, que "ajuda a seguir més el fil de l'obra", va afegir Prat. A més, també van avançar que l'última escena, que es farà a la plaça de la Catedral, dóna una visió diferent de la dels darrers anys a L'Assalt de l'Altarriba.

Aquesta oferta cultural es complementa amb la recreació dels oficis medievals, les cercaviles musicals i de teatre, l'exhibició d'aus rapinyaires i activitats lúdiques pels més petits. Aquestes activitats infantils estaran centralitzades a la plaça dels Màrtirs on hi haurà tallers, titelles, contes, jocs i atraccions, entre altres.
 

Consulta el mapa del mercat i els aparcaments

Consulta tota la programació

Galeries de fotos del Mercat Medieval de Vic dels darrers anys

Una de les escenes de 'L'assalt de l'Altarriba'. Foto: Joan Parera

Arxivat a