Vic duplica la xarxa de desfibril·ladors

L'Ajuntament i CardioSOS incorporen nous aparells, tots siutats a la via pública per assegurar un accés ràpid en cas d'emergència | El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) remarca la importància d'actuar amb immediatesa

Un infermer del SEM fa una demostració de com utilitzar el desfibril·lador.
Un infermer del SEM fa una demostració de com utilitzar el desfibril·lador. | Adrià Costa
28 de novembre del 2016
Actualitzat a les 20:14h
Vic enforteix la xarxa de desfibril·ladors incorporant 7 aparells més dels que hi havia ara. A la ciutat ja n'hi havia 8 i, amb aquests nous, n'hi ha un total de 15. Fins ara només n'hi havia un al carrer, el de l'estació d'autobusos. Amb la nova incorporació, n'hi haurà set més repartits per la via pública de la ciutat i així assegurar un accés ràpid en cas d'emergència. Tots aquests aparells estan connectats al Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), per tant, un cop activat el desfibril·lador, automàticament el SEM rebrà l'avís.

Així ho han explicat aquest dilluns al migdia, responsables de l'Ajuntament, de CardioSOS i professionals sanitaris del SEM. La nova instal·lació dels nous desfibril·ladors, tal com ha explicat el primer tinent d'alcalde i regidor de Salut, Josep Arimany, va acompanyada d'una formació pels ciutadans, en la majoria de centres cívics. "L'aparell sol no serveix per res" ha remarcat el regidor. Per això s'han organitzat xerrades formatives en diferents centres cívics de Vic. Consulta-ho en aquest enllaç.

El "temps és vida" i no cal ser un professional per fer servir un desfibril·lador

En aquesta mateixa línia, ho han explicat des del Servei d'Emergències Mèdiques. Quan una persona té una parada cardiorespiratòria "el temps és vida", ha explicat Yolanda Ferreres del SEM. Per això és tan important que els desfibril·ladors estiguin a prop. Primer de tot, per identificar que es tracta d'una parada cardíaca, la víctima ni respon (no està conscient) ni respira.

A partir d'aquest moment, abans no arribi el desfibril·lador s'ha de començar el massatge cardíac al centre del pit. Aquesta primera actuació és bàsica per poder salvar la vida d'aquesta persona, abans que arribi el desfibril·lador i mentrestant els serveis d'emergència. Un cop s'engega el desfibril·lador, aquest aparell emet les ordres que s'han d'anar seguint. Des del SEM han remarcat que és essencial actuar amb immediatesa per poder evitar la mort sobtada. Alhora, també han remarcat que els DEA són segurs, fiables, fàcils d'usar i que no cal ser un professional per poder-lo utilitzar.

On són els DEA?

Els 15 DEA de la ciutat de Vic són a l'Estació d'Autobusos, Oficina de Turisme, Edifici el Sucre, CCVIC Can Pau-Raba, CCVIC Serra-de-Senferm, CCVIC La Guixa, CCVIC La Guixa, ETC Teatre, Barri Horta Vermella (estació transformadora), pavelló l'Ausoneta, pavelló Castell d'en Planes, tres desfibril·ladors que té la Guàrdia Urbana (mòbils), Institut Municipal d'Esports (mòbil) i Protecció Civil (mòbil).

Aplicació per a mòbil

Durant la presentació, des de CardioSOS, entitat que ha impulsat aquesta instal·lació amb l'Ajuntament de Vic, ha explicat la nova app Cardiocity que es pot descarregar qualsevol mòbil (Android i iOS) que estableix una xarxa de persones que puguin ajudar en cas de parada cardiorespiratòria.

L'aplicació mòbil es guia a través de geolocalització i cada cop que algú notifica una parada cardiorespiratòria, l'app avisa als usuaris a través de SMS que es troben a prop de la persona amb problemes. Quan l'usuari obre l'app, aquesta truca directament al 112, envia un missatge a les persones que hi ha a prop i geolocalitza els desfibril·ladors que hi ha a prop de la zona.
Arxivat a