Més de 200 botigues de Vic celebren el «Black Friday» aquest cap de setmana

Vic Comerç es torna a bolcar en una iniciativa, arrelada arreu de Catalunya, que s'amplia a dissabte | Els comerços presentaran importants descomptes i es regalaran 6.000 bosses de cotó corporatives de la campanya

El «Black Friday» ha anat agafant empenta els darrers anys.
El «Black Friday» ha anat agafant empenta els darrers anys. | Adrià Costa
Redacció Osona.com
24 de novembre del 2016
Actualitzat el 26 de novembre a les 11:01h
Aquest divendres i dissabte, 25 i 26 de novembre, més de dues-centes botigues de Vic celebraran el popular Black Friday. Alguns grans magatzems, firmes de moda, importants companyies de distribució i nombroses empreses ja van donar el tret de sortida a la celebració durant tota la setmana. La jornada ofereix descomptes especials els consumidors i alhora inicia la temporada de les compres nadalenques.
 

Les bosses que es donaran a 6.000 consumidors Foto: Vic Comerç

Pel que fa a l'horari comercial serà el convencional malgrat que algunes botigues allargaran l'obertura fins a les deu de la nit. Les botigues a títol individual realitzaran diverses activitats de reclam a dins l'establiment i Vic Comerç regalarà 6.000 bosses del Black Friday editades especialment per a l'ocasió. L'entitat de comerciants preveu molta afluència de gent a la ciutat i unes vendes similars als dies punta de la campanya de Nadal.

La vessant comercial del Dia d'Acció de Gràcies

El Black Friday és la vessant comercial del Dia d'Acció de Gràcies, una de les tradicions nord-americanes més conegudes arreu del món que se celebra cada any el quart dijous de novembre. Aquesta festivitat reuneix les famílies dels Estats Units i Canadà al voltant de la taula on, mentre comparteixen un gran àpat, agreixen la prosperitat, la salut i la feina. Però, quins són els orígens d'aquesta popular festa?

El 1620 un grup de pelegrins va viatjar des d'Anglaterra fins a Amèrica amb el vaixell Mayflower, que després de 66 dies de viatge va desembarcar a Plymouth, actual estat de Massachusetts-. Els colons fugien de les restriccions imposades per l'Església i també de la pobresa que colpejava en aquells moments el seu país. En arribar a la seva nova casa es van trobar desemparats i el dur hivern amb el qual es van topar va fer que el número de pelegrins es reduís a la meitat. La salvació d'aquest grup va arribar de la mà d'un indi de la tribu pawtuxet que va ensenyar als supervivents a cultivar blat, caçar, pescar i evitar les plantes verinoses. A més, l'indi també els va ajudar a forjar una aliança amb la tribu local, els wampanoag.

El novembre de 1621 els colons van organitzar una festa per celebrar que la collita havia estat un èxit i van convidar els natius americans per agrair-los la seva ajuda. Aquest va ser el primer Dia d'Acció de Gràcies de la història. Nova York es va convertir el 1817 en el primer estat que va adoptar oficialment aquesta tradició. Tot i que no va ser fins al 1863 que el Dia d'Acció de Gràcies va ser declarat festa nacional de la mà d'Abraham Lincon.
Arxivat a