Ramisa abandona els seus negocis carnis

El Grup Costa de Fraga, a Osca, es fusiona amb l'empresa vigatana Cárnicas Toni Josep | Els detalls de l'operació encara no s'han fet públics

Redacció
23 de novembre del 2016
Actualitzat el 25 de novembre a les 8:24h

Josep Ramisa, en una imatge de l'any 2009 Foto: Adrià Costa


El Grup Costa, que està liderat per l'empresa matriu Piensos Costa de Fraga (a la Franja, a la província d'Osca), s'ha fusionat amb Cárnicas Toni Josep de Vic, segons informacions a les quals ha tingut accés Osona.com. A hores d'ara, es desconeixen els detalls de l'operació, però tot apunta a una absorció, la qual cosa significaria que Josep Ramisa, propietari de Toni Josep, abandonaria els seus negocis en el sector carni després d'uns darrers anys molt convulsos.

En els últims temps, l'empresari ha patit una vaga i un conflicte greu a Esfosa, l'escorxador del qual és accionista a través de l'empresa Osona Agrícola, i ha estat citat als jutjats per agressions, amenaces i insults racistes, precisament, en el marc d'aquesta vaga. El 2015 també va ser condemnat a cinc mesos de presó per un abocament de purins a una granja d'Oristà, al Lluçanès.
 
Osona.com ha intentat posar-se en contacte en diverses ocasions amb els representants de les dues empreses per tal de conèixer els  serrells de la fusió però no ha estat possible. Per això, encara queden incògnites per desvetllar sobre quin serà el paper final de Ramisa en el nou entramat empresarial.
 
El que sí està clar és que l'operació afectarà l'accionariat d'Esfosa, tal com han reconegut fonts de l'escorxador en aquest diari. En aquests moments, però, tampoc es coneix en quin format es farà actiu. 
 
Esfosa és un escorxador que té com a accionistes quatre empreses del sector de la carn: Càrniques Montronill, Osona Agrícola, Embotits Subirats i Grup Baucells Alimentació. Fins fa uns mesos, també  en formava part Casa Tarradellas, amb l'empresa Especialitat Vic Carn, però la firma es va desprendre de les seves accions després d'una campanya negativa sobre la seva imatge, quan el sindicat COS la van assenyalar com una de les responsables de la vaga.

El Grupo Costa és una de les grans empreses del sector carni a Aragó, amb granges de porcs i pinsos com a actius principals. En els últims anys s'ha estès a altres sectors agroalimentaris, com el negoci del vi, amb la compra d'uns cellers.. L'any 2015 va facturar 217.541.386 euros.
 

Treballadors d'Esfosa en vaga, impedint l'entrada d'un camió a l'escorxador. Foto d'arxiu: Adrià Costa

Arxivat a