El Congrés envia Homs a un judici polític pel 9-N

La cambra baixa valida el suplicatori en un debat a porta tancada resolt amb els vots a favor de PP, PSOE i Ciutadans | La presidenta del Congrés, Ana Pastor, té ara vuit dies per remetre la resolució al tribunal, que disposa de llum verda per obrir la investigació | El debat sobre l'abast de les lleis i la relació entre la política i els tribunals marca els moments previs a la votació

Francesc Homs, al Congrés dels Diputats
Francesc Homs, al Congrés dels Diputats | Congrés dels Diputats
Oriol March / Joan Serra Carné
23 de novembre del 2016
Actualitzat a les 8:34h
Després d'un debat a porta tancada, el Congrés va retirar aquest dimarts a la nit l'aforament al cap de files del PDECat, Francesc Homs, fet que permetrà al Tribunal Suprem encetar el procés per jutjar el diputat i exconseller de la Presidència pel seu paper actiu en l'organització del procés participatiu del 9-N. La cambra baixa va donar llum verda al suplicatori amb els vots a favor del PP, el PSOE -inclosos els diputats del PSC- i Ciutadans, mentre que Units Podem s'hi va oposar, juntament amb els partits sobiranistes, al·legant que una decisió política no es pot dirimir als tribunals. El resultat va ser de 248 vots a favor i 91 en contra.

La discussió en el ple del Congrés es va fer de forma secreta perquè així ho preveu el reglament de les Corts espanyoles. Resolta la votació, la presidenta de la cambra baixa, Ana Pastor, tindrà vuit dies per remetre al Suprem la decisió dels diputats. El tribunal podrà obrir així la investigació per presumptes delictes de prevaricació i desobediència. En una entrevista a NacióDigital, Homs va recalcar que el sobiranisme ja té "previst" quina estratègia adoptarà "quan arribin les inhabilitacions". 

Aquesta era la imatge que es podia veure per la retransmissió en streaming del ple del Congrés en aquell moment, que ha motivat tuits irònics:Després de la votació, Homs va atendre els mitjans de comunicació per denunciar que la "campanya publicitària a favor del diàleg" està "buida de contingut", en referència a la votació del seu suplicatori. "No hi ha voluntat d'afrontar el que passa a Catalunya", va assegurar el cap de files del PDECat a Madrid, que va trobar "retòric" el que vol posar en marxa el govern espanyol per frenar el procés. Homs va trobar "previsible" el resultat de la votació i va indicar que la majoria dels diputats catalans -a excepció dels de PP, C's i PP- van votar en contra d'enviar-lo a judici. El dirigent nacionalista també va observar que la decisió del Congrés és un "gerro d'aigua freda" per a la tercera via.

Les lleis i la democràcia

Va ser el cap de files del PDECat a Madrid qui va obrir el debat sobre el suplicatori, segons fonts consultades. Es va referir al caràcter "polític" del judici contra els impulsors del 9-N, mentre que Aitor Esteban, del PNB, va defensar la "sobirania" del Congrés dels Diputats davant del poder judicial. Joan Capdevila, diputat d'ERC -fa uns anys a les files d'Unió, on formava part del sector crític a Josep A. Duran i Lleida-, va ser l'encarregat de fixar la posió per part dels republicans. "Ànims, Quico, junts escriurem amb lletres lluminoses la història de la nostra llibertat!", va exclamar Capdevila per tancar la seva intervenció. Poc abans, Homs va indicar que tornaria a actuar igual que el 9-N.Xavier Domènech, cap de files d'En Comú Podem, que va insistir que "avui és un dia clau per a la democràcia espanyola". "Hi haurà un abans i un després", va destacar Domènech, que va insistir que l'Estat s'ha carregat el "binomi" entre la Constitució i  l'Estatut. El dirigent dels "comuns" també va carregar contra els "salvapàtries" que pretenen salvar Espanya.

Juan Carlos Girauta, de Ciutadans, va apuntar que "sense democràcia no hi ha llibertat", seguint d'aquesta manera l'argumentari habitual de la formació liberal. "No és cert que això sigui un judici polític", va afegir Girauta, que va negar que hi hagi procediments d'aquest tipus a l'Estat. "No vull viure en un país on no es jutgi", va determinar Girauta, que va insistir que no és "res personal". Les intervecions de PP i PSOE van anar a càrrec de diputats de segona fila i van voler destacar el caràcter tècnic de la decisió.

Acte unitari
 
Abans del ple en el qual es va votar el suplicatori, es va celebrar un acte de suport al cap de files del PDECat al Congrés encapçalat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras. També hi van participar els diputats i senadors dels partits independentistes amb representació a Madrid. L'acte, convocat a l'hotel Villa Real, va servir per visualitzar la unitat del sobiranisme contra la judicialització del procés. "[El suplicatori] omple de pedres la maleta del diàleg", va assegurar Puigdemont, mentre que Junqueras va recordar que Jorge Fernández Díaz segueix sent president de comissió parlamentària mentre es porten a judici càrrecs democràticament escollits.
 

Carles Puigdemont, Artur Mas i Oriol Junqueras agafen el tren per anar a Madrid per fer costat a Francesc Homs Foto: @govern


L'expresident Artur Mas, que va encapçalar la delegació del PDECat a Madrid -i que va anar al mateix tren que Junqueras-, va fer una crida explícita al PSOE per tal que no s'arrengleri amb el PP i Ciutadans en aquesta qüestió. També va aprofitar per recordar que els socialistes espanyols van fer president Mariano Rajoy. Lluís Llach, diputat de Junts pel Sí, va determinar que la qualitat democràtica de l'Estat està "sota mínims". 

Crítiques de l'oposició

Inés Arrimadas, de Ciutadans, va criticar que Puigdemont vagi a Madrid a donar suport a Homs i en canvi s'absteni de la propera conferència de presidents autonòmics convocada pel govern espanyol. La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, va fer servir arguments similar pel desplaçament del president de la Generalitat a la capital espanyola. 
Arxivat a