El comitè d'empresa d'Esfosa i la direcció arriben a un acord

El pacte entre treballadors i empresa tanca, sobretot, el periple judicial | El secretari de Treball de la Generalitat ho valora positivament

Redacció Osona.com
21 de novembre del 2016
Actualitzat el 25 de novembre a les 8:26h

Una concentració del passat mes de setembre per donar suport al comitè Foto: Carles Fiter


El comitè d'empresa de l'escorxador Esfosa ha fet públic que s'ha arribat a un acord entre la direcció i els treballadors, sobretot en l'àmbit judicial, on s'havia arribat a tenir fins a sis procediments en curs. D'aquesta manera, es recondueix el conflicte que havia portat els treballadors a fer vaga el passat març, i a l'empresa a suspendre de sou i feina els representants del comitè d'empresa, precisament, per fer aquesta vaga

De tots aquests el comitè, tal com explica l'advocat Antoni Iborra, no es manté cap acusació. Per tant, el polèmic judici contra un dels accionistes, Josep Ramisa, per insults racistes i coaccions, queda arxivat. El judici, ajornat fins a tres cops, s'havia de celebrar aquest dimecres 23 de novembre.

Dos dels casos que havia de determinar el fiscal, ja han estat retirats. Aquests dos eren la denúncia que es va presentar contra l'antic gerent de l'empresa Lluís Savalls per un presumpte delicte contra llibertats sindicals; i l'altre que es va interposar contra els tres accionistes (Baucells, Ramisa i Castañé) per suposades coaccions als treballadors, gravacions de les quals van sortir a la llum.

Assoliments del comitè

D'altra banda, s'ha aconseguit atenuar els perjudicis per l'ERO impulsat per l'empresa i que es deixessin sense cap mena d'efecte els expedients sancionadors imposats a set membres del comitè d'empresa. Per tant, l'empresa pagarà el salari suspès durant gairebé un mes aquests treballadors.

També s'ha aconseguit avançar en algunes de les reivindicacions plantejades, com el plus de nocturnitat, planejament de seguretat i salut i el sistema de compensació de la borsa d'hores.

Les falses cooperatives, una problemàtica que continua

Tot i l'acord parcial, el comitè expressa que persisteix la problemàtica de la implantació de falses cooperatives, comuna a quasi tot el sector carni. "És una situació anòmala que causa gravíssimes vulneracions sistemàtiques dels drets laborals i una enorme precarització per a la gent treballadora" remarquen en el comunicat i que, a més, "tendeix a expandir-se".

Per això, remarquen que el conflicte no queda tancat i continuaran amb les negociacions i mobilitzacions, que calguin en el futur, i òbviament lluitant per aconseguir un treball digne "en unes condicions acceptables a la nostra empresa i també a les indústries càrnies en general".

El Govern ho valora positivament

El secretari de Treball, Josep Ginesta, va valorar "molt positivament" el principi d'acord al qual s'ha arribat en un conflicte que, segons va dir, "porta molt temps obert". Ho va fer el divendres passat a Prats de Lluçanès en una reunió amb els alcaldes de la futura comarca. A més, va assegurar que aquest cas els "esperona" perquè es puguin resoldre altres conflictes oberts a les càrnies com el de les falses cooperatives.
Arxivat a