UCFR demana respecte a la presumpció d'innocència del detingut a Roda de Ter

L'entitat antiracista invoca el Codi Deontològic dels periodistes, i lamenta que s'hagi informat de la nacionalitat del jove capturat perquè això pot "estigmatitzar col·lectius ja prou vulnerables, com poden ser les persones migrades"

Redacció
20 de novembre del 2016
Actualitzat el 21 de novembre a les 12:28h
Unitat contra el Feixisme i el Racisme Osona ha fet públic un comunicat sobre la detenció d'un jove veí de Roda de Ter aquest dissabte a la matinada, acusat de pertànyer a Estat Islàmic, segons un comunicat oficial del ministeri espanyol de l'Interior. L'entitat creu que no s'ha respectat la presumpció d'innocència del detingut i també assenyala que no considerava adient publicar-ne la nacionalitat perquè això pot incrementar l'estigma que pateixen "col·lectius ja prou vulnerables, com poden ser les persones migrades". Aquest és el text íntegre del comunicat:

COMUNICAT D’UCFR OSONA DAVANT LES INFORMACIONS SOBRE UNA DETENCIÓ AQUESTA MATINADA A RODA DE TER
 
Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) d’Osona vol mostrar la seva preocupació per les primeres informacions aparegudes arran d’una detenció d’una persona, aquesta matinada a Roda de Ter. Les informacions que han aparegut tenen com a única font el comunicat de premsa de la policia nacional espanyola que, vulnerant el dret a la presumpció d’innocència i sense que ni tan sols se li hagi donat el dret de defensa davant cap jutge, dóna per fet que aquesta persona pertanyia “a l’entramat propagandístic i de captació de DAESH”. Des d’UCFR apel·lem a la responsabilitat dels cossos policials, en primer lloc, però també i molt especialment dels mitjans de comunicació a l’hora de respectar la presumpció d’innocència, però també d’estigmatitzar col·lectius ja prou vulnerables, com poden ser les persones migrades.
 
Concretament, en algunes de les informacions publicades, també en algun mitjà d’informació d’Osona, en la línia del comunicat de la policia, es titula sense cap mena de respecte per la presumpció d’innocència i donant per fet que la persona detinguda forma part de DAESH. I quan en algun cas s’ha recorregut a alguna altra font, es tracta de veïnes que poc aporten al fet noticiable, amb expressions com “els coneixia de vista” o “les filles ja ni me’n recordo la cara que fan”. I un fet que encara considerem més greu, i que es dóna en la pràctica totalitat de les informacions publicades al llarg del dia d’avui, on s’esmenta la nacionalitat de la persona detinguda, un fet que al nostre parer no aporta cap dada d’interès nova, més enllà de continuar estigmatitzant un col·lectiu ja de per sí prou vulnerable.
 
L’experiència ens diu que massa vegades operacions policials com la que s’ha donat aquesta matinada a Roda de Ter han acabat en no-res. I l’únic resultat que hi ha hagut, aquest sí ja en moltes ocasions irreversible, és un increment de la islamofòbia. Segons dades publicades el desembre passat, a la Directa, entre l’11 de març de 2004, data dels atemptats de Madrid, i el 8 de desembre de 2015, data de l’obtenció de les dades, hi va haver a l’Estat espanyol, fins a 652 detencions de persones presumptament relacionades amb les anomenades xarxes gihadistes. D’aquestes, només 216 van acabar sent jutjades -no sense haver passat les altres persones diversos anys en presó preventiva-, i d’aquestes, només 144 van ser condemnades. Totes elles fruit d’operacions policials esbombades a bombo i plateret en el moment de les detencions, sense que les absolucions o arxivament de les causes mereixés gaire línies ni minuts de televisió, per no dir gens en la majoria de casos, en els mitjans que havien fet portada de la detenció.
 
Una vegada més volem recórrer al Codi Deontològic de la professió periodística, subscrit pels principals mitjans de comunicació del país, entre ells algun de la comarca d’Osona. Sobre el respecte a la presumpció d’innocència, diu el següent:
 
“Tota persona acusada o imputada d’un delicte té dret a la presumpció d’innocència en les informacions i opinions relatives a indagacions, causes o procediments penals. El respecte i la protecció d’aquest dret són vigents des de l’inici de les actuacions policials fins que es provi la culpabilitat en un procés que gaudeixi de les garanties necessàries”.
 
I sobre la identificació de la nacionalitat de les persones detingudes, diu el següent:
 
“La utilització per part dels mitjans audiovisuals de paraules i conceptes relacionats amb la nacionalitat o llocs de procedència per designar en titulars a un individu o banda d’individus que han comès actes delictius és discriminatòria. Quan el tractament que donen els mitjans de comunicació a les informacions pot entrar dins d’un context discriminatori a fi de cridar l’atenció del lector, el que es provoca és que els ciutadans tinguin una actitud negativa respecte al fet migratori i als immigrants. El Consell de la Informació de Catalunya recomana als mitjans de comunicació que actuïn amb especial responsabilitat i rigor en el cas d’informacions o opinions amb continguts que puguin suscitar discriminacions per raons de gènere, ètnies, creences o extracció social o cultural, és a dir, evitant-se en tot cas les generalitzacions i l’etiquetatge de les persones per trets diferencials, ja siguin ètnics, religiosos, econòmics o socials”.
 
Per això, més enllà de les decisions que legítimament puguin prendre sobre la persona detinguda els tribunals de justícia, demanem als cossos policials i mitjans de comunicació que respectin el dret a la presumpció d’innocència i que tinguin especial cura en el tractament d’aquest tipus d’informacions a fi de no col·laborar, en alguns casos possiblement de forma involuntària, en la discriminació i l’estigmatització de determinats col·lectius, com poden ser els de les persones migrades. També demanem una especial cura en la publicació de comentaris de caire xenòfob i racista, en alguns casos des del més absolut anonimat, en els canals de participació que tenen alguns d’aquests mitjans de comunicació. La responsabilitat de construir una societat millor, més justa i equitativa, és de tothom, però els mitjans de comunicació hi tenen un paper fonamental.
 
Arxivat a