La Generalitat veu viable econòmicament la creació del Lluçanès

Els alcaldes del territori celebren que el Parlament "vagi avançant" en la redacció de la llei i que es tingui en compte la seva veu | El Govern també demana que creïn "estratègies pròpies" d'ocupació

El secretari de Treball, Josep Ginesta, amb el president del Consorci del Lluçanès, Isaac Peraire, i altres membres de l'ens
El secretari de Treball, Josep Ginesta, amb el president del Consorci del Lluçanès, Isaac Peraire, i altres membres de l'ens | ACN Escolà E.
Redacció
18 de novembre del 2016
Actualitzat a les 18:03h
El secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, s'ha reunit aquest divendres amb representants municipals i agents socials i econòmics del Lluçanès per conèixer de primera mà la realitat del territori. Ginesta veu viable econòmicament la creació de la nova comarca del Lluçanès i ha demanat als representants municipals que treballin per "concretar estratègies pròpies d'ocupació". De fet, Ginesta considera que si el Lluçanès acaba sent una comarca "ens facilitarà molt la feina en temes de promoció econòmica i desenvolupament del treball". De la seva banda, el president del Consorci del Lluçanès i alcalde de Prats, Isaac Peraire, ha celebrat que el Parlament "vagi avançant" en la redacció de la llei que ha d'emprar la creació de la comarca i ha agraït que es tingui en compte la veu dels alcaldes en tot el procés.

Ginesta ha valorat la "singularitat" de comarques històriques com el Lluçanès i considera que, des del punt de vista econòmic, és viable el seu funcionament com a territori independent. En aquest sentit, el secretari de Treball ha proposat als batlles i agents econòmics i socials que "treballin per concretar estratègies pròpies d'ocupació perquè així aconseguiran millors resultats per a les persones d'aquesta comarca històrica".

"Proposem als municipis del Lluçanès i als agents socials i econòmics que siguin capaços d'arribar a acords per definir estratègies d'ocupació així com sobre el model i nínxols econòmics per generar llocs de treball estables i de qualitat", ha afirmat Josep Ginesta. El secretari general també ha deixat clar que "no serà la seu central a Barcelona del SOC la que definirà les actuacions que necessita el Lluçanès, sinó la gent de la comarca".

A més, Ginesta considera que el Lluçanès pot aprofitar els avantatges de la seva situació geogràfica per créixer en àmbits com el de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). En aquest sentit, Ginesta ha definit el Lluçanès com un "territori serè" i creu que comarques com aquesta "són i seran claus per l'equilibri territorial que necessita la Catalunya del segle XXI".
 

La trobada entre els alcaldes del Lluçanès i el secretari general. Foto: ACN Escolà E.


De la seva banda, el president del Consorci del Lluçanès i alcalde de Prats, Isaac Peraire, ha agraït que el Govern "s'acosti al territori" i considera important que "es parli de les estratègies i dinàmiques que hem d'implantar perquè el Lluçanès sigui un territori on s'hi pugui viure i treballar". De fet, Peraire creu que el territori ha de tenir una "mirada més llarga" per "enfocar quin model de producció i ocupació volem per donar garantir de consolidació del territori". En aquest sentit, el batlle veu important de potenciar el sector terciari, però "sense perdre les qüestions relacionades amb el sector primari, ja que són l'essència de la comarca rural que tenim".

Pel que fa al procés per aconseguir que el Lluçanès es converteixi en comarca, Peraire ha valorat positivament que el Parlament vagi fent passos per redactar la llei que ha d'emparar la creació de la comarca. A més, ha agraït que el Parlament tingui en compte la veu dels alcaldes en tot el procés. Peraire ha avançat que dimarts vinent es reuniran amb els parlamentaris que formen part de la ponència redactora de la proposició de llei de la nova comarca del Lluçanès per conèixer de primera mà el contingut del document.

En la consulta que es va fer al Lluçanès el juliol de 2015 sobre la comarca, amb una participació del 55,15%, el "sí" es va imposar amb un 70,7% dels vots davant el 26,4% del "no". Tot i això, la Generalitat va veure un resultat "difícil" de gestionar, ja que, tot i la victòria del "sí" en el còmput global, a cinc dels 13 municipis el "no" en va sortir guanyador. Les eleccions catalanes, les dificultats per poder constituir un nou Parlament i les eleccions municipals han anat endarrerint el procés de creació de la nova comarca.
 

La consulta a Prats de Lluçanès, Foto: Adrià Costa

Arxivat a