Lluçanès

El Parlament tanca un primer document marc per debatre la nova llei de la comarca del Lluçanès

El text no se signarà fins dimarts que ve que serà quan el Parlament convocarà els alcaldes per presentar-los la proposta i fer-los partícips tal com havien reclamat

per Redacció, 15 de novembre de 2016 a les 08:29 |
La consulta a Prats de Lluçanès, del juliol del 2015 | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de novembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La ponència redactora de la proposició de llei de la nova comarca del Lluçanès va acordar aquest dilluns a la tarda un primer document marc. El text, però, no se signarà formalment fins dimarts que ve que és quan el Parlament ha convocat tots els alcaldes del Lluçanès per fer una trobada conjunta i presentar-los la proposta.

Serà en el decurs d'aquesta reunió quan els diputats que formen part de la ponència redactora signaran aquest primer document marc que servirà com a base per començar el debat parlamentari sobre la nova llei que ha de regir la comarca en tots els seus aspectes.


Segons ha explicat a l'ACN la diputada de Junts pel Sí, Adriana Delgado, la voluntat de la ponència és que la tramitació de la llei "sigui ràpida". Delgado ha explicat que el document marc amb què s'està treballant té en compte els tretze municipis de la comarca. Per la diputada Delgado, el document compleix un doble objectiu, d'una banda permet que es comenci a debatre la proposta i s'iniciï el procés de tramitació, "perquè ja s'havia endarrerit massa", i, de l'altra, s'escoltarà els alcaldes tal com s'havia reclamat des del territori.

Segons la diputada, el text segueix la llei de comarques de Catalunya, que també va servir per tirar endavant la comarca del Moianès, la qual cosa permetrà que el Lluçanès disposi de personalitat jurídica pròpia. Aquest aspecte és clau perquè dóna "seguretat jurídica" a la comarca que passarà a disposar d'entitat pròpia. D'aquesta manera, el Consorci del Lluçanès deixarà d'estar adscrit a l'Ajuntament de Prats de Lluçanès, una solució d'urgència que es va prendre com a conseqüència de l'aprovació de la llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (RSAL).


Tenint en compte la llei de creació de comarques, la constitució efectiva del Lluçanès no serà una realitat fins que hi hagi nous governs locals. Durant aquest període transitori fins al 2019, un consell d'alcaldes dirigiria la nova comarca.

En la consulta que es va fer al Lluçanès el juliol de 2015 sobre la comarca, amb una participació del 55,15%, el "sí" es va imposar amb un 70,7% dels vots davant el 26,4% del "no". Tot i això, la Generalitat va veure un resultat "difícil" de gestionar, ja que, tot i la victòria del "sí" en el còmput global, a cinc dels 13 municipis el "no" en va sortir guanyador. Les eleccions catalanes, les dificultats per poder constituir un nou Parlament i les eleccions municipals han anat endarrerint el procés de creació de la nova comarca.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació