Manlleu consolida l'aposta per convertir els locals buits en una galeria d'art contemporani

Dels nou locals que havien de servir com a finestra pels artistes en la tercera edició de la mostra dos ja s'han venut o llogat

ACN
09 de novembre del 2016

Un dels aparadors amb obres d'art Foto: ACN Busquets L.


La tercera edició del Manlleu Galeria d'Art (MGA) acaba d'arrencar i convertirà durant dos mesos diferents locals buits de la ciutat en una galeria d'art a celobert. D'aquesta manera, l'art contemporani es consolida a Manlleu com un referent per ajudar a dinamitzar espais comercials desocupats que arran de la crisi van haver de tancar.

La mostra proposa al ciutadà curiós l'obertura d'una finestra que des del carrer permet apreciar les obres de disset artistes, no només locals sinó també de diferents punts de l'estat espanyol. Un dels comissaris, Pol Robles, ha explicat a l'ACN que han procurat que totes les disciplines artístiques hi fossin representades, "des de la pintura, escultura, fotografia o dibuix, i fins i tot aquest any ens hem atrevit amb una performance". Per Robles, el més important era procurar que l'art que s'hi veu "sigui fàcil de digerir i accessible perquè la gent del carrer en pugui gaudir". Dels nou locals que havien de servir com a finestra pels artistes en la tercera edició de la mostra dos ja s'han venut o llogat.

Un dels comissaris de l'exposició, Lluís Moreno, ha explicat que la iniciativa vol apropar l'art contemporani al carrer i, al mateix temps, convertir-se en un punt de trobada per a artistes, consumidors d'art i curiosos que volen descobrir nous formats i posar en comú idees i projectes.

Enguany, entre els artistes que exposen hi ha el cartellista badaloní Xavi Forné, el pintor d'origen basc Julio Arriaga, l'artista plàstic de Collsuspina Santi Serrano, la ceramista Sama Genís o el pintor i fotògraf Albert Coma. Les obres es concentren a la Plaça Fra Bernadí, al carrer del Pont, el carrer Sant Jaume i el carrer Verge del Pilar.

Els aparadors s'han pintat de blanc amb un espai circular al mig que centra la mirada de l'espectador en unes obres que estan a la venda, de la mateixa manera que ho estan els locals, que es poden comprar o llogar. Un dels comissaris, Pol Robles, ha explicat que també s'obrirà un mercat d'art el mes de desembre a l'Espai Express, la botiga pop up de la Plaça Fra Bernadí, organitzat pel Taller de Marc. En aquest mercat es podran comprar obres de petit format a preus populars.
 

Gairebé totes les discilpines artístiques hi són representades. Foto: ACN Busquets L.


Una de les novetats d'aquesta edició ha estat la primera Jornada d'Art Contemporani, que es va celebrar el passat 5 de novembre. Lluís Moreno ha valorat molt positivament la iniciativa que va aglutinar en un sol dia totes les activitats paral·leles, ja que en les edicions anteriors les activitats es repartien durant els dos mesos de la mostra. En aquest cas, poder concentrar totes les activitats en un únic dia ha permès una alta participació, ha assenyalat Moreno.

El públic objectiu d'aquesta jornada eren els artistes, tot i que la participació es va obrir a tothom. Entre les activitats va destacar una xerrada d'artistes on s'exposava diferents unts de vista sobre el procés creatiu o una taula rodona que va versar sobre els llindars de l'art, el disseny i l'artesania. La jornada es va cloure amb una visita guiada pels diferents espais expositius que va aplegar més d'una trentena de persones.

Per la seva banda, l'alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, ha fet un balanç positiu de les dues darreres edicions de la Manlleu Galeria d'Art, tant per la vessant de dinamització cultural com per la dinamització econòmica i d'ocupació de locals buits que ha reportat. Els nous emprenedors que volen instal·lar una activitat en aquests espais obtenen diferents tipus de bonificacions fiscals. "Si la iniciativa es tradueix en un sol local que generi activitat, ja és una bona notícia", ha assenyalat Garrido. En les dues primeres edicions, es van ocupar en total cinc dels locals a disposició de les empreses o emprenedors.

La mostra és una iniciativa publico-privada entre l'Ajuntament de Manlleu i Arkham Studio, responsables del comissionat de l'exposició.
 
Arxivat a