La granja Sant Martí, premiada als Porc d’Or

Situada a Sant Martí de Centelles, rep el guardó a la Màxima Productivitat | Catalunya se situa en primer lloc en la classificació dels premiats amb tretze guardons

L'alcaldessa entregant el guardó
L'alcaldessa entregant el guardó | Twitter @AlcaldessaVic
Redacció Osona.com
07 de novembre del 2016
La Granja Sant Martí, situada a Sant Martí de Centelles i de l’empresa Pinsos Grau SA, va rebre per tercer any consecutiu el Porc d'Or a la Màxima Productivitat de la XXIII gala de lliurament dels premis Porc d’Or, que es va celebrar el divendres passat. Concretament el 2015 va batre un nou rècord històric de productivitat amb 37,26 garrins deslletats per truja i any.  

La Granja Sant Martí ha estat guanyadora dels dos últims anys del Porc d'Or de Diamant (el màxim guardó) i Porc d'Or a la Màxima Productivitat, superant la seva anterior xifra: 35,82 garrins deslletats per truja i any.

Va iniciar la seva activitat l'any 1994 i compta en l'actualitat amb un cens de 1.200 reproductores. Va començar com a cicle tancat, canviant el seu sistema de producció en 2002 i reorganitzant cap a una granja de reproductores i garrins fins a 6 kg (Fase I).
 
Les naus de Granja Sant Martí estan condicionades ambientalment i adaptades al sistema d'allotjament en grups de les truges gestants i sistema d'alimentació mitjançant màquines electròniques d'identificació individual. És una granja que des dels seus inicis ha estat i es manté PRRS negativa. El jurat va destacar la seva extraordinària eficiència productiva i nivell sanitari.
Porc d’Or amb Diamant i del Malagrama

La Granja Sant Martí enguany també estava nominada a aquesta categoria, però es va alçar amb el màxim guardó la Granja Marganell, situada a la localitat del mateix nom i també de l'empresa Pinsos Grau, SA. La granja es va alçar amb el premi especial Porc d'Or amb Diamant.

El tercer premi especial, el Porc d'Or del Magrama a "Sanitat, Benestar Animal i Medi ambient" va anar a parar a Zamora, concretament a la localitat de San Cebrián de Castro, on se situa Granja Sanglas, de l'empresa Grup Batallé. A més dels tres premis especials també s’han lliurat 45 estatuetes d’or, plata i bronze, segons categories.

Catalunya, en primer lloc
 
Catalunya es posiciona un any més en el primer lloc de la classificació de premiats, amb tretze estatuetes (cinc ors, dues plates i 6 bronzes), de les quals deu corresponen a granges de la demarcació de Barcelona, dues de Lleida i una de Tarragona. Aragó se situa en segona posició, seguida de Castella i Lleó, Navarra, Castella la Manxa i La Rioja. En total, han estat premiades 41 granges de les 94 que optaven de partida aquest any als premis Porc d'Or.

Els premis Porc d'Or estan organitzats per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, juntament amb l’empresa de salut animal Zoetis i la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), i amb el suport de l’Ajuntament de Vic, la Cambra de Comerç de la delegació d’Osona i la seva Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic.
 
En el lliurament hi havia el president de la Generalitat Carles Puigdemont, la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, i l’alcaldessa de l’Ajuntament de Vic, Anna Erra. L’acte va aplegar prop d’un miler de professionals del sector porcí de tot l’Estat.

Concentració en contra

D'altra banda, a fora de El Sucre, una cinquantena de persones es van reunir per denunciar la mala tasca de la granja en solucionar els diferents conflcites que genera la ramaderia porcina intensiva. Sota el lema "No és or, és explotació" van entregar estatuetes de "Porcs de merda" a Josep Ramisa (màxim accionista d'Esfosa) i a l'alcaldessa de Vic.