Centenars de persones tallen la C-17 per reclamar immediatament mesures de seguretat

La plataforma Stop Accidents C-17 assegura que se senten "abandonats" per l'administració | El cas de l'accident s'està investigant per demanar responsabilitat patrimonial a la Generalitat | Els usuaris reclamen als alcaldes que "es plantin"

Concentració per reclamar seguretat a la C-17
Concentració per reclamar seguretat a la C-17 | José Manuel Gutiérrez
29 d'octubre del 2016
Actualitzat el 31 d'octubre a les 9:29h
Unes quatre-centes cinquanta persones han tallat aquest migdia la C-17 per reclamar mesures de seguretat i millores a la via immediatament. Amb crits de "prou accidents" i "no ens pararan" han començat la manifestació des del centre d'Aiguafreda fins a l'autovia. Justament el mateix moment de la concentració s'ha produït un accident en aquesta via a l'altura del Figaró en sentit nord. Tal com informa el Servei Català de Trànsit, hi ha hagut tres vehicles implicats i dos ferits lleus.

El president de la plataforma Stop Accidents C-17, que ha organitzat el tall, Eduard Folch ha explicat que primerament reclamen mesures immediates per les esllavissades entre el tram de Tagamanent i Aiguafreda. "La C-17 és  una via que fa molts anys que està construïda i pateix un important volum de vehicles" ha dir Folch. Per aquest motiu des de la plataforma demanen un pla per millorar la seguretat. "No podem permetre que l'asfalt no dreni l'aigua quan plou". En aquest mateix sentit, una usuària de la via explicava que "constantment hi ha problemes". Ella fa trajectes entre Balenyà i la Garriga diàriament i diu que molts cops quan plou, el cotxe li ha relliscat."Abandonats"

Eduard Folch ha explicat que el Departament d'Interior els ha posat "moltes traves" per organitzar la manifestació. Tal com va avançar Osona.com, en un principi se'ls va prohibir tallar la via, però finalment van arribar a un acord canviant el tram inicialment proposat i només mitja hora.
 

Homenatge a la víctima mortal per la caiguda d'una roca a la C-17. Foto: José Manuel Gutiérrez


L'accident: un detonant i una possible denúncia

Aquest dissabte fa exactament un mes que va morir Marta Vilaró a causa d'un despreniment. Aquest accident va ser la gota que va fer vessar el got. A partir d'aquí es va crear el grup de Facebook Stop Accidents C-17 i es va formalitzar com associació.

La manifestació ha començat amb un emotiu minut de silenci en record a la jove. Després la família s'ha desplaçat fins al punt quilomètric 38,5 per retre-li un petit homenatge. El pare de la víctima Joan Vilaró ha explicat que després de l'accident, han recorregut la zona de l'esllavissada i "no s'ha arreglat res: qualsevol dia pot tornar a passar".

El cas de l'accident s'està investigant, en fase d'instrucció, i probablement es denunciarà la Generalitat per responsabilitat patrimonial, tal com ha explicat l'advocat del cas. "Es mirarà d'arribar tan lluny com es pugui" ha sentenciat el pare.
 

Concentració per reclamar seguretat a la C-17 Foto: José Manuel Gutiérrez


Futures peticions

Des de l'organització expliquen que estan treballant amb una plataforma de seguretat vial de l'UPC que els ajudarà a fer un estudi independent de la via i els assessorarà per fer noves peticions. La plataforma Prou Morts a la C-55 també hi era per donar-los suport, com també diversos alcaldes d'Osona i el Vallès Oriental. Durant el parlament Eduard Folch ha llençat un missatge clar: "Exigim als alcaldes que es plantin; hem de fer pinya tots junts". "No hem de lamentar cap més víctima" ha sentenciat.

De moment, s'ha instal·lat malles metàl·liques en un dels trams més perillosos per despreniments. El segon tram, on va caure la pedra que va provocar l'accident mortal, segueix igual.
 

Cues a la C-17 per la concentració d'Aiguafreda. Foto: José Manuel Gutiérrez