La UVic-UCC inaugura el 20è curs jugant «un paper central» en el sistema universitari català

La futura Facultat de Medicina, un "revulsiu" pel centre educatiu | El sociòleg, poeta i traductor Ramon Cotrina ha rebut la medalla institucional de la UVic-UCC | La universitat acull per aquest curs 15.000 estudiants

Enguany s’ha lliurat la medalla institucional de la UVic-UCC a Ramon Cotrina
Enguany s’ha lliurat la medalla institucional de la UVic-UCC a Ramon Cotrina | Adrià Costa
Redacció Osona.com
28 d'octubre del 2016
Actualitzat el 29 d'octubre a la 13:06h
"No és un curs qualsevol" amb aquestes paraules ha començat el rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) Jordi Montaña amb motiu de la inauguració oficial del 20è curs i alhora el 20è aniversari del centre educatiu. L'acte ha estat presidit, per primer cop, el Secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat, Arcadi Navarro.

En aquest sentit, Navarro ha remarcat el "paper central" que juga la universitat en el sistema universitari català. El responsable d'Universitats ha remarcat el creixement que ha fet el centre en els darrers anys, assegurant així que "està preparada per assumir tots els canvis i reptes del sistema universitari". Un sistema que, com ha destacat, ha estat possible gràcies a les polítiques desenvolupades. "És clau l'actitud que hem mantingut com a país en la valoració del coneixement" ha dit.

Navarro ha remarcat que l’increment de recursos competitius aconseguits els últims anys i la incorporació "exemplar" en el programa de Doctorats Industrials "crea una Universitat central que està contribuint a construir un país més fort". Finalment, ha apel·lat a la força de la Catalunya central durant la Revolució Industrial i ha animat a liderar el canvi, ara, “a través de la Universitat”.

Vertebració del territori, internacionalització i model pedagògic propi

El rector Jordi Montaña ha repassat les principals fites aconseguides per la UVic-UCC en el transcurs dels seus vint anys d’existència, i ha esbossat les claus estratègiques del seu futur. "Tenim per davant reptes seriosos com la definició de la funció de la universitat en una societat ràpidament canviant", ha sintetitzat el rector, per qui la vertebració del territori és i serà essencial "per fer possible la societat del coneixement en el nostre àmbit d’influència, la Catalunya interior".
 

Jordi Montaña, Anna Erra i Arcadi Navarro, aquest divendres a la UVic-UCC. Foto: Adrià Costa


La recerca aplicada, la internacionalització i un model pedagògic propi són altres factors a tenir en compte, junt amb la futura Facultat de Medicina: "No només no serà competència per a cap de les facultats ja existents, sinó que serà part de la solució del problema de falta de facultatius prevista pels propers anys", ha assegurat Montaña.

La futura Facultat de Medicina, un "revulsiu" per la universitat

Per la seva banda,la presidenta del Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes) i alcaldessa de Vic Anna Erra ha assegurat que la Facultat serà un "bon revulsiu" per la Universitat i per Vic i Manresa. Una Facultat que espera l'aprovació del Ministeri d'Educació. Es preveu que fins a la primavera del 2017 (abans del maig), no es sabrà si s'inclourà la nova carrera en la programació acadèmica universitària.

Per Erra, aquest projecte és "un exemple de treball conjunt", que canviarà les dues ciutats implicades. "Un esforç de generositat” que han fet els dos consistoris per tirar endavant la Federació i convertir-se en “un centre de captació de talent”.   

Ramon Cotrina, l'homenatjat

Com cada any, la UVic-UCC ha lliurat la medalla institucional de la UVic-UCC. Enguany l'escollit ha estat el sociòleg, poeta i traductor de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Cotrina, en reconeixement a la seva participació en els inicis de l’Escola Universitària de Mestres Balmes el 1977, així com de l’editorial EUMO, de la qual va ser el primer director tècnic. També s’ha fet l’entrega de les insígnies de la Universitat a les 8 persones que es van jubilar el curs passat i dels Premis Extraordinaris i diplomes als millors expedients de cada titulació, tant de Grau com de Màster de la Universitat.

Les xifres de la universitat

La UVic-UCC ha acollit enguany 15.768 estudiants, d'aquests uns 6.500 són de Formació Oficial (Graus, llicentciatures, diplomatures…), mentre que uns 9.300 formen part de la Formació Contínua (postgraus, màsters…). La majoria dels estudiants són de Catalunya (77%), seguit d'internacionals (11%) i de l'estat espanyol (8%).
 

Acte d'inauguració del curs 2016-17 de la UVic-UCC. Foto: Adrià Costa

Arxivat a