L'aprovació de pressupostos obre les portes a un pacte entre Arnau Martí i l'equip govern de Vic

S'aproven bonificacions fiscals i inversions de vessant social, de barri i d'educació, proposades per Vic per a Tots | El pressupost puja 43 milions d'euros, un 3% més que el del 2016

Enguany Martí dóna suport a l'equip de govern; l'anterior aprovació va ser Capgirem Vic
Enguany Martí dóna suport a l'equip de govern; l'anterior aprovació va ser Capgirem Vic | Adrià Costa
27 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 16:11h
El ple de l'Ajuntament de Vic va aprovar aquest dimecres el pressupost i les ordenances fiscals per al 2017. De fet, no era cap sorpresa. Arnau Martí de Vic per a Tots, que avui el migdia es programarà un acord programàtic amb l'equip de govern, ja va avançar que hi votaria a favor. El motiu és perquè l'equip de govern ha acceptat la vintena de propostes socials, de barri i d'educació del regidor de Vic per a Tots.

Així doncs enguany, el pressupost i les ordenances fiscals han estat marcats per aquest vessant social, que es tradueixen en bonificacions fiscals i inversions.  Les propostes estan valorades en 450.000 euros.

Enguany, l'Ajuntament ha aprovat els dos blocs amb antelació i ho ha fet conjuntament. L'any passat es van aprovar les ordenances a l'octubre del 2015 i el pressupost al gener del 2016 (gràcies a Capgirem, que va votar a favor de les ordenances i es va abstenir en el pressupost). Enguany es van votar conjuntament, a través d'una petició que havia fet ERC-Som Vic anteriorment.

En aquest sentit, l'alcaldessa va posar en valor que a 26 d'octubre es poguessin aprovar. Alhora es va mostrar molt satisfeta amb el grau de compliment de compromisos que es van adquirir amb els pressupostos del 2016, gràcies a Capgirem Vic.

Ordenances fiscals: comerç de proximitat i tarifació en l'educació

El regidor d'Economia i d'Hisenda Àlvar Solà va encetar el ple explicant que les ordenances fiscals d'enguany introduïen bàsicament "modificacions tècniques i modificacions polítiques que s'havien proposat". Aquestes venien proposades pel grup de Vic per a tots. "Tenen la finalitat de no augmentar la pressió fiscal" va explicar Solà.

En aquest sentit, tal com va explicar el regidor, l'Impost sobre els Béns Immobles (IBI) Urbà -el que genera més ingressos a l'Ajuntament- continua amb el mateix percentatge fixat. De tota manera, però, el que sí que experimenta una rebaixa és l'IBI rústic, que passa del 0,9% al 0,3%. El motiu, tal com va explicar Solà, és perquè es tracta d'un nou tribut que a partir d'ara pagaran les granges, per exemple. "Per prudència rebaixem aquest tipus al mínim, tot i que considerem que la recaptació augmentarà" va dir el regidor.

D'altra banda, pel que fa a l'Impost de l'Activitat Econòmica (IAE), es manté el tipus, però es creen modificacions en la contractació de treballadors en contracte indefinit. És a dir, les empreses gaudiran d'una bonificació de fins al 50% de la quota tributària per contractar o modificar el contracte a indefinit.

Pel que fa a l'Impost de vehicles de tracció mecànica, s'aposta pel menor impacte ambiental, bonificant aquells vehicles amb una antiguitat mínima de 30 anys, vehicles híbrids, etc. Per exemple, els vehicles elèctrics tindran la zona blava i la recàrrega del vehicle gratuïta.

Alhora també s'aposta en el comerç de proximitat amb unes bonificacions als nous petits establiments i la implementació de la tarifació social en altres aspectes educatius. En aquest sentit, Arnau Martí de Vic per a Tots s'ha mostrat plenament satisfet per la modificació d'aquestes ordenances i ha posat en valor el comerç de proximitat i la implementació de la tarifació social prevista a l'escola de música i de dibuix. Martí ja va aconseguir la tarifació social de les escoles bressol de Vic.
 

Susagna Roura, Benjamí Dòniga i Àlvar Solà. Foto: Adrià Costa
 

Joan Ballana Foto: Adrià Costa


Joan Ballana d'ERC-Som Vic va remarcar "poques novetats" en la presentació d'ordenances i pressupostos i va remarcar que la congelació de l'IBI s'hauria de "descongelar abans del primer semestre del 2017", ja que el govern espanyol modificarà els valors cadastrals.

En aquest mateix sentit, el republicà va remarcar que les recaptacions per aquest impost serien molt més elevades i que s'haurien de destinar aquests recursos a la ciutadania. El portaveu d'ERC-Som Vic també va destacar que les apostes pel comerç de proximitat eren molt limitades.

D'altra banda, Marc Barnolas de Capgirem Vic va remarcar el seu lema "qui més té, que pagui més que la resta" en relació a la petició que va fer la formació a l'equip de govern per l'augment de l'IBI per aquells rebuts de major valor cadastral. En definitiva, "l'equitat i progressivitat fiscal" en els establiments. Barnolas també va alertar que l'equip de govern no havia facilitat les eines per les bonificacions de l'IBI, a través d'Internet i publicitat.

A més, el grup va proposar la creació d'una sanció d'habitatges buits i la creació de la tarifació social de l'escola de música. Solà va contestar a la formació que s'estava treballant en ambdós temes que pròximament es podrien presentar al ple.

Josep Anglada de Plataforma Vigatana també va dir que eren unes ordenances "amb pocs canvis" i que continuaven "perjudicant els interessos dels vigatans", ja que no es redueix l'índex de l'IBI urbà.

Va votar a favor l'equip de govern amb el vot de Vic per a tots; Capgirem Vic es va abstenir; i ERC-Som Vic i Plataforma Vigatana van votar-hi en contra.
 

Barnolas, Solà, Ballana i Martí conversant abans de la sessió Foto: Adrià Costa
 

Joan Coma, que no va anar a declarar aquest dilluns, ja va avisar que el ple es celebrés encara que ell no hi pogués ser Foto: Adrià Costa


Pressupost: Alberg social, barris i Síndic de Greuges

Pel que fa a l'aprovació del pressupost pel 2017, el regidor d'Economia Àlvar Solà va destacar que el pressupost pujava 43.055.284 d'euros (un 3% més que el que es va aprovar pel 2016).

Les àrees que experimenten un augment més important respecte el 2016 són les de Turisme, comerç i mercats (145,75%); Món Rural i medi ambient (32,41%); Urbanisme i Activitats (23,51%); Benestar i família (13,66%); Educació (13,60%); i Igualtat i ciutadania (10,29%).

Arnau Martí, durant el seu torn de paraula, va voler remarcar una de les partides més important dels pressupostos: la de l'alberg social on s'hi destinaran 48.000 euros. També va explicar les inversions en els barris com les obres del carrer Montserrat, l'Eixample Morató, la plaça de la Noguera, el Puig dels Jueus, el Parc de Miquel Albó. Una altra dels aspectes que va destacar és la partida destinada a la figura del Síndic de Greuges, que es va aprovar per unanimitat en una moció presentada per Arnau Martí.

El regidor de Capgirem Vic va remarcar que es posava un "focus social, tant de barri com de ciutat que poden ajudar als vigatans". "Pensem que és un pressupost de major despesa social" va dir.

D'altra banda, ERC.-Som Vic va destacar que tot i que moltes de les mocions presentades al ple tenen l'acord de l'equip de govern i la seva formació, a l'hora d'aprovar pressupostos no n'hi ha. En aquest Joan Ballana va explicar alguns dels acords proposats al govern de Vic, com per exemple rebaixar lleugerament el pressupost de la nova biblioteca, o fer un pla de xoc comercial per la zona sud de la ciutat perquè "s'està enfonsant".

El republicà va explicar que havia trobat a faltar una partida destinada a la recuperació de les Adoberies i el Mercat Municipal de Vic. Per aquest motiu va proposar al govern que si destinava una partida d'un milió d'euros pel mercat, les Adoberies i un pla de xoc comercial, votarien a favor del pressupost del 2017. L'equip de govern no ho va acceptar.

Pel que fa a Capgirem va demanar, de la mà de Katia Juncks, que la partida de pressupostos participatius fos íntegrament de 150.000 euros. Alhora va lamentar que s'haguessin endarrerit algunes partides dels pressupostos de l'any anterior.

Quant a propostes, Juncks va demanar la inclusió de la universalització de llibres i la creació d'una oficina municipal laboral per vetllar pels drets dels treballadors. Katia Juncks va dir que esperava poder parlar-ne amb el govern, però que no van tenir-ne l'oportunitat. "Estaria bé poder parlar i poder fer contrapropostes" va dir la regidora.

Anglada va dir que "no hi havia res de nou" i va preguntar al govern si ja havien pensat quina seria la crossa dels pressupostos de l'any que ve. També va remarcar que trobava a faltar una partida pressupostària pel Mercat Municipal. En aquest sentit, el líder de Plataforma Vigatana va dir que si el govern destinava una partida pressupostària pel mercat de 400.000 euros, hi votaria a favor. El govern tampoc ho va acceptar.

Van votar a favor l'equip de govern i Vic per a Tots; la resta de grups va votar-hi en contra.
 

L'equip d'ERC-Som Vic i Josep Anglada de Plataforma Vigatana Foto: Adrià Costa
 

Anna Erra durant el ple de Vic. Foto: Adrià Costa

Arxivat a