Més de 200 sanitaris reunits a Vic per analitzar estratègies en la prevenció i el control del tabaquisme

Es revisaran els efectes dels canvis socials en els patrons de consum i es plantejaran quins serien els principals reptes en relació a aquest problema de salut | Gairebé 10.000 persones moren cada any a Catalunya per malalties atribuïbles al consum de tabac i a l'exposició passiva al fum ambiental del tabac

Una dona fuma una cigarreta en una terrassa.
Una dona fuma una cigarreta en una terrassa. | Adrià Costa
Redacció Osona.com
21 d'octubre del 2016
Vic acull aquest divendres la VII Trobada del Programa d'Atenció Primària sense Fum, conjuntament amb la II Jornada de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central. El lema escollit per la comissió organitzadora d'aquesta jornada ha estat "Nou país, nous reptes en tabaquisme".

El programa d'Atenció Primària sense Fum (PAPSF) és una iniciativa conjunta de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i les societats científiques més vinculades a l'atenció primària de salut (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària i l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària). Les activitats del PAPSF, han fet possible el desenvolupament de la Xarxa d'Atenció Primària sense Fum, integrada per la totalitat dels equips d'atenció primària de salut, tots ells representants dels professionals de la medicina de família i la infermeria que hi participen com a referents en l'abordatge del tabaquisme.

Per la seva banda, la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central és una iniciativa coordinada per l'Agència de Salut Pública de Catalunya, i es configura una acció comunitària territorial per a la prevenció i el control del tabaquisme. Aplega professionals de diferents nivells assistencials (atenció primària, àmbit hospitalari, atenció a la salut sexual i reproductiva, salut mental, farmàcia comunitària, CATSalut respon...) i comunitaris (salut pública municipal i ASPCAT) implicats.

La sessió inaugural està presidida per Josep M. Arimany, primeer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vic, Joan Guix, secretari de Salut Pública del Departament de Salut i Teresa Sabater, directora del sector Sanitari d'Osona de CatSalut.
 

Prestatgeria d'un estanc Foto: Adrià Costa


Els continguts de la jornada, que es poden seguir a través de l'etiqueta #fullrutatabac, volen facilitar la revisió del moment actual i plantejar noves propostes en relació a la prevenció i el control del tabaquisme, després de 10 anys d'implantació de la Llei del Tabac i en un context de canvi econòmic, social i polític. Participaran en el debat 229 professionals inscrits, que han presentat les 50 comunicacions en format pòster seleccionades per a la seva exposició.

Per un costat, es revisaran els efectes dels canvis socials en els patrons de consum i, per altre, es farà una mirada al futur i es plantejaran quins serien els principals reptes en relació a aquest problema de salut. En aquest sentit, la comissió organitzadora proposa fer una revisió de les prioritats a nivell internacional, i autonòmic i convida als grups polítics amb representació al Parlament de Catalunya a ser presents i expressar el seu posicionament respecte a diferents mesures orientades a la prevenció i el control del tabaquisme; legislació i vigilància del compliment de la normativa, fiscalitat, millores en la protecció dels menors davant del fum ambiental de tabac, empaquetat neutre, campanyes de prevenció, etc.

Tot i que la prevalença del tabaquisme ha anat disminuint progressivament a Catalunya fins a situar-se en el 25,7% de les persones de 15 anys i més l'any 2015, el fet que encara fumi prop d'1,6 milions de persones adultes al territori fa que el consum de tabac sigui encara la principal causa evitable de malaltia, discapacitat i mortalitat prematures. Gairebé 10.000 persones moren cada any a Catalunya per malalties atribuïbles al consum de tabac i a l'exposició passiva al fum ambiental del tabac. La prevenció i el control del tabaquisme està inclosa al Pla de Salut i al Pla Interdepartamental de Salut Pública.
Arxivat a