La polèmica estàtua de Franco és d'un escultor de Manlleu

Josep Viladomat i Massanas és l'autor de la figura eqüestre del dictador que va fer a canvi d'un favor

L'estàtua eqüestre de Franco a l'exterior Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona
L'estàtua eqüestre de Franco a l'exterior Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona | Adrià Costa
Redacció Osona.com
18 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 11:56h
La polèmica estàtua de Franco del Born és de l'escultor manlleuenc Josep Viladomat i Massanas. L'exposició temporal Franco, Victòria, República ha rescatat aquest octubre de l'oblit dues de les icones escultòriques del franquisme: la Victòria que Frederic Marès va esculpir pel "Cinc d'Oros", i el Franco eqüestre de Josep Viladomat, que va ser decapitat el 2013.

L'arista va acceptar esculpir el monument del dictador per no ser acusat de contrabandista. Resulta que Viladomat havia estat detingut per la Guàrdia Civil sota aquesta acusació quan anava de Barcelona a Andorra. L'artista va demanar auxili al llavors alcalde de Barcelona, José Maria de Porcioles. Aquest li va prestar ajuda a canvi d'un favor: esculpir una estàtua eqüestre del dictador. L'escultura va ser inaugurada el 17 de juny del 1963 al pati d'armes del castell de Montjuïc, però sense la firma de Viladomat.

Viladomat va néixer a Manlleu el 1899 i va morir a Andorra la Vella el 1989. És autor, entre d'altres, del Sant Francesc d'Assís de Montserrat, del monument a Fortuny a Reus i del monument a F.S.Pearson a Barcelona (1918), així com d'una de les escultures de la plaça de Catalunya de Barcelona (1929).

Les van instal·lar aquest dilluns davant del Born Centre de Cultura i Memòria i s'hi estaran fins al gener del 2017. La inauguració de l'exposició va estar accidentada: van tirar-li ous i van pintar-la. Finalment, l'estàtua decapitada de Franco va acabar amb una estelada a sobre.

Les escultures, que són el fil conductor de l'exposició, estan col·locades damunt de plataformes individuals i ancorades a una base metàl·lica davant la façana del museu del Born. L'ombra de l'escultura de la República de Viladomat, la qual presideix la plaça de la República —fins fa molt poc plaça de Llucmajor-, completa el conjunt.

 
Arxivat a