La sort de donar i rebre sang

Dos testimonis expliquen la importància de poder ser receptor | Aquest dissabte Vic acull la vuitena de Marató de donació de sang | Osona ha experimentat un creixement en donacions en els darrers anys

Santi Puig i Tanit Tubau
Santi Puig i Tanit Tubau | Carles Fiter
17 d'octubre del 2016
Actualitzat el 18 d'octubre a les 8:58h
Una de cada 10 persones que entra en un hospital necessitarà una transfusió sanguínia, per intervencions quirúrgiques, malalties digestives, anèmia o determinats càncers. De cada donació se'n beneficien tres persones, ja que se n'obté concentrats d'hematies, plaquetes i plasma. En Santi Puig i la Tanit Tubau són dos testimonis que han necessitat sang al llarg de la seva vida. Aquest dilluns ho han explicat a la roda de premsa per la Marató de Sang que Vic acull aquest dissabte.

El Director Territorial de la Catalunya Central del Banc de sang i teixits, Ramon Salinas, ha explicat el lema d'enguany: "la sort de donar sang"."És una veritable sort donar sang perquè no tothom pot fer-ho", ja que "vol dir que estàs bé, que estàs fort, que tens una bona salut...". Per aquest motiu, la campanya està acompanyada d'una galeta de la sort on a dins hi ha un missatge d'alguna persona que ha rebut sang en algun moment.

La Tanit Tubat té la malaltia de Crohn i des que té nou anys, l'han operat "unes quinze vegades". Algunes d'aquestes operacions "eren complicades i perdia molta sang". Per això, molt sovint ha estat receptora de sang. L'última va ser fa tres anys, "quan em van fer un autotransplantament de cèl·lules mare a l'Hospital Clínic". En aquesta darrera "hi va haver molt moviment de sang, i per això em donaven una bossa de sang per poder-me mantenir". La Tanit explica que "si hagués d'escriure un missatge a la galeta de la sort, posaria: Qui dóna sang, dóna vida".

En Santi Puig era donant de sang fins que va patir una malaltia (colitis ulcerosa), que se li va complicar. Llavors va necessitar sang. Quan estava ingressat a l'Hospital de la Vall d'Hebron "se'm va rebentar el duodè". "En 40 minuts em van donar 12 bosses de sang i 4 de plasma". "Estic viu gràcies a la sang que m'han donat" sentencia Puig. En Santi remarca la importància de donar sang: "era donant de sang i al final la vaig necessitar".
 

Una galeta de la sort amb el missatge extret. Foto: Carles Fiter


La campanya es fa en un moment en què les reserves de sang estan baixes per la manca de donants durant l'estiu. La donació es farà des de les 10 del matí a les 9 del vespre a la sala modernista del Casino de Vic. A més, per facilitar la donació s'ubica una Unitat Mòbil a Casa Comella de les 10 del matí a 2 del migdia i de les 5 de la tarda a les 9 del vespre.

Evolució extraordinària a Osona

"Osona ha fet una evolució extraordinària en donació de sang" ha explicat el director territorial de la Catalunya Central del Banc de sang, Ramon Salinas. "L'índex de donació de sang que teníem era una mica més baixa de la mitjana", però en els darrers anys ha evolucionat.

La millor xifra: 450 participants

Ramon Salinas ha apuntat que "hem anat aconseguit que any rere any hagin vingut més persones". Pel que fa a les dades, Salinas ha remarcat que el millor any va ser el 2014 on hi van participar 513, 450 van poder donar sang i, d'aquestes, 130 era la primera vegada que ho feien. Enguany esperen arribar a aquestes dades. L'any passat hi va haver males dades "perquè jugava el Barça". Tot i així, "normalment ens movem entre 300 i 400 usuaris". El primer tinent d'alcalde i regidor de Salut de l'Ajuntament de Vic Josep Arimany ha fet una especial crida a les persones que no han donat mai sang.

El zero negatiu: el més buscat

"Sempre ens en fan falta de tots els tipus de grups" ha apuntat Salinas, però el 0 negatiu és el més buscat. Aquest es pot transfondre a qualsevol receptor, per això és imprescindible en situacions d'emergència, quan no hi ha temps de comprovar el grup sanguini. Alhora "és el que menys gent té, ja que només un 8% de la població pertany aquests grups.
 

Durant la roda de premsa de dilluns al matí. Foto: Carles Fiter

Arxivat a