L'altar amb segells de Franco de Sant Tomàs es retirarà quan hi hagi pressupost

Es conservarà pel seu valor històric i cultural, però es guardarà a les dependències del Bisbat de Vic

Els segells de l'altar no s'aprecien a distància
Els segells de l'altar no s'aprecien a distància | Associació de Sant Tomàs
Redacció Osona.com
13 d'octubre del 2016
Actualitzat el 14 d'octubre a les 16:16h
El monestir romànic de Sant Tomàs de Riudeperes a Calldetenes compta amb un altar empaperat amb petits segells amb la cara de Franco. Després d'estudiar el seu valor, el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya considera que aquesta peça s'ha de conservar pel seu valor històric i cultural però, quan hi hagi el pressupost necessari, es retirarà la peça del seu emplaçament i es guardarà, molt probablement, a les dependències del Bisbat.

De moment, però, l'altar es mantindrà en el mateix lloc fins que no hi hagi pressupost. El procés de retirar un altar requereix un pressupost important. L'Associació de Sant Tomàs, que n'és la propietària, apunta que ho van realitzar uns monjos de l'orde dels Camils durant l'època franquista, tot i que es desconeixen els motius que el van portar a fer un collage amb milers d'imatges del dictador i d'altres. La data d'acabament de l'altar és del 1958.D'altra banda, ara han de començar les obres de rehabilitació del monestir que afectaran l'estructura i el claustre. La primera part de les obres servirà per aturar el deteriorament de l'edifici. Tot i així, aquestes obres no afectaran l'altar empaperat, ja que "no es tracta d'un pla integral". Això significa que no s'actua a l'altar, sinó que només es preserva. La rehabilitació sorgeix d'un conveni entre la Generalitat i Cedinsa Eix Transversal per l'1% cultural, on es destinaran 680.000 euros per reparar una part del monestir de Sant Tomàs de Riudeperes.

En tot cas, si hi ha una segona fase, es donarà una resolució sobre si s'ha de traslladar o conservar. Tant l'Ajuntament de Calldetenes com l'Associació Sant Tomàs han dit públicament que respectaran la decisió que es prengui des del Departament de Cultura.

ERC de Calldetenes ha demanat, a través d'un comunicat, que "es faci totes les gestions possibles per retirar el mural franquista". D'altra banda la CUP, demana que la Generalitat porti a terme les obres de restauració del monestir "retirant aquest símbol franquista".