El primer Congrés de la Fusta Constructiva de Catalunya arriba a Vic

El certamen, que tindrà lloc de divendres a diumenge, reivindica la fusta com a substitutiu del totxo amb demostracions, xerrades i ponències d'experts internacionals

Redacció Osona.com
13 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 17:19h
El gremi de la Fusta i el Moble de Catalunya i l'Ajuntament de Vic organitzen a partir d'aquest divendres el primer Congrés-Fira de la Fusta Constructiva al país. Durant els dies que dura es posaran sobre la taula de la mà d'experts en la matèria tots els elements que entren en joc quan es vol construir un habitatge amb fusta. Tot i així, el certamen també s'obrirà al gran públic i es donarà a conèixer als particulars les possibilitats que ofereix la construcció amb aquest material natural, durant el cap de setmana.

Tal com va explicar el president del gremi, Salvador Ordóñez, en la presentació la cita sorgeix arran del canvi de la societat per una major conscienciació cap a la sostenibilitat i els productes de quilòmetre 0, i també per l'interès creixent dels professionals per la construcció sostenible. La idea del primer Congrés-Fira de la Fusta Constructiva de Catalunya, però, és ajudar en la democratització de l'ús de la fusta com a element de construcció d'habitatges moderns, com ja fa anys que existeixen en molts països nòrdics.

El congrés comença divendres amb les intervencions de quatre despatxos d'arquitectes i arquitectes experts en la matèria: Alex de Rijke, Landa-Ochandiano, Anupama Kundoo i Enrique Nuere. Aquesta jornada està més pensada per a professionals d'arquitectura, interiorisme, construcció o la producció de materials i sobretot es parlarà de noves tendències constructives com a alternativa a les actuals. A la tarda, es formaran grups de treball per tractar diferents temàtiques d'interès al voltant de la fusta com les polítiques urbanístiques o la salut. De moment ja hi ha un centenar d'inscrits.
 

El president del gremi de la Fusta i el Moble de Catalunya, Salvador Ordóñez, amb Benjamí Dòniga, regidor de Fires i Mercats Foto: ACN Busquets L.


Durant el cap de setmana la fira s'obrirà al gran públic amb activitats com un taller de construcció per a nens, una trobada de propietaris d'habitatges construïts amb fusta i interessats en adquirir-ne un, una conferència sobre tabús de la fusta i un espai expositiu amb prototips. Les jornades del cap de setmana també serviran perquè els experts facin una reflexió estratègica sobre el sector.

Ordóñez va destacar que un dels grans atractius de la fira del dissabte dia 15 és la proposta de "reescriptura" del conte 'Els tres porquets', ja que en aquesta ocasió seran 'Els tres porquets i el foc'. La idea és construir tres habitatges: un de palla, un de fusta moderna i de totxanes. Amb l'ajuda dels Bombers es calarà foc als tres habitatges. Un cop les flames s'hagin apagat, s'estudiaran els efectes en cadascuna de les construccions i se'n trauran conclusions.

Segons el president del gremi, els boscos catalans generen tres milions de tones de fusta a l'any que no s'aprofiten. Si bé és veritat que no tota la fusta té la qualitat adequada, Ordóñez va reivindicar la necessitat que es faci una bona gestió dels boscos, "perquè la fusta és una matèria viva que cal cuidar". D'altra banda, també va manifestar la contradicció que suposa el fet que el país disposi de tota aquesta quantitat de fusta que no aprofita i, en canvi, "la que es consumeix ve de fora". Segons va apuntar, si es portés a terme una gestió adequada del medi es podria revertir aquesta situació amb tots els efectes positius que comportaria no només en gestió d'incendis sinó també en ocupació, per exemple.
 

Consulta tota la programació

Arxivat a