Viccc 2016

«Abans de l'estrena» amb Ferran Rañé i la seva filla Joana arriba a l'Institut del Teatre

L'espectacle, dirigit per Jaume Villanueva, està produït per VICCC 2016 i tracta sobre el teatre i la dansa

per ACN , 13 d'octubre de 2016 a les 10:35 |
Ferran Rañé i Joana Rañé en un moment de l'espectacle. | ACN Busquets L.
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 d'octubre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'actor Ferran Rañé i la seva filla Joana Rañé es troben per primer cop tots dos sols a l'escenari en l'espectacle Abans de l'estrena. Es tracta d'un muntatge produït per Vic Capital de la Cultura Catalana 2016 i que es pot veure a l'Institut del Teatre de la capital d'Osona del 13 al 16 d'octubre.

El veterà actor i la seva filla –ballarina, coreògrafa i actriu- comparteixen dalt de l'escenari coneixements sobre el teatre i la dansa, així com vivències i records comuns. Amb tot, malgrat que l'embrió del projecte neix d'uns apunts autobiogràfics de la família Rañé, finalment, l'autor i director de l'obra, Jaume Villanueva, ha construït una ficció teatral que, segons Rañé, "li dóna un plantejament absolutament extern a nosaltres amb una amplitud de pares i filles que fa créixer exponencialment l'espectacle".


El projecte propiciat per Vic Capital de Cultura Catalana (VICCC) ha tornat a revifar els vincles vitals i creatius de Joan Rañé amb Osona, ja que, segons relata ell mateix, una bona part de la seva primera activitat professional es va gestar en aquesta comarca amb projectes com Joglars o Tossar Teatre. A més, la filla de Rañé, la Joana, viu des de fa temps a L'Esquirol i és la presidenta de l'associació Osona en dansa. Aquest cúmul de circumstàncies han fet que Abans de l'estrena hagi estat un dels projectes escollits per VICCC en el mes que dedica a l'àmbit de l'escena.
 

Ferran Rañé i Joana Rañé Foto: ACN Busquets L.


Segons va relatar Ferran Rañé en la presentació, es tracta d'una obra molt autobiogràfica, un fet que ha canviat totalment amb la mirada que li ha aportat Jaume Villanueva. "El projecte tenia uns sentiments molt personals, molt nostres, i el Jaume va fer un plantejament absolutament extern a nosaltres, de manera que li ha donat més amplitud i ha permès que la teatralitat creixi exponencialment".

Villanueva va explicar que l'obra es basa en un discurs entre el teatre i la dansa, però també en una conversa entre un pare i una filla. "Seguint una trama argumental oculta, que fa desenvolupar un conflicte, hem anat unint diferents peces". El director de l'obra deia que, malgrat que s'ha tret el vessant biogràfica de la família Rañé, l'espectacle "conté una part personal de tots tres, molt sentimental".

De la seva banda, Joana Rañé va exposar que aquest espectacle li ha donat una oportunitat molt important per a ella, que és barrejar els dos móns: la dansa i el teatre. "En un principi aquests dos móns van néixer junts a la meva vida, però en un moment determinat vaig dir que m'havia de dedicar a la dansa, tot i que sempre he sigut una ballarina que he tingut molt en compte el teatre i sempre que ballo construeixo el meu personatge". De fet, Rañé va explicar que tots els balls que apareixen a l'espectacle "segueixen un guió i no són gratuïts a nivell d'història".

L'espectacle es pot veure aquest dijous i divendres a les 9 del vespre, i diumenge a les 7 del vespre. Sempre a l'Institut del Teatre.
 

En un moment de l'espectacle. Foto: ACN Busquets L.

 

Participació