Ferit un home mentre feia un curs de barranquisme a Sant Martí de Centelles

L'accidentat va caure de quinze metres d'altura | Els Bombers de la Generalitat van fer en total set rescats de muntanya aquest diumenge a tot Catalunya

Redacció Osona.com
10 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 11:31h
Els Bombers de la Generalitat van fer set rescats de muntanya aquest diumenge per auxiliar persones accidentades mentre feien activitats de lleure. En total, aquest cap de setmana van ser dotze les persones rescatades, si s'hi sumen els cinc rescats de dissabte.

Un d'aquests, el tercer del dia, es va produir a Osona. Va ser a les 11 i set minuts, quan els Bombers van rebre l'avís d'un altre accident. En aquest cas, un home de 40 anys va caure a la Solella, a Sant Martí de Centelles, mentre feia un curs de barranquisme. Concretament va caure de 15 metres d'altura.

Un helicòpter amb una unitat GRAE i una dotació terrestre van rescatar l'home, que presentava traumatismes al cap i a la regió lumbar, i el van portar fins l'helicòpter del SEM, que el va traslladar a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell en estat menys greu (entre greu i lleu).

Sis rescats més

El primer va ser poc abans de les deu del matí, quan l'helicòpter dels Bombers de la Generalitat va rescatar un home de 40 anys que va tenir un accident mentre feia foto de muntanya en una de les pistes forestals de Can Llaurador, a Santa Cristina d'Aro (el Baix Empordà). Membres del Grup d'Actuacions Especials dels Bombers (GRAE) van fer un gruatge per pujar l'home a l'helicòpter, i dur-lo posteriorment al lloc on un altre helicòpter, del Sistema d'Emergències Mèdiques, l'esperava per traslladar-lo a l'Hospital de la Vall d'Hebron. Va ingressar en estat greu.

Dos minuts més tard de les onze del matí, i també al Baix Empordà, una dona de 58 anys va caure mentre feia una excursió pels volts del castell de Montgrí, a Torroella de Montgrí. L'helicòpter amb la unitat GRAE s'hi va desplaçar, i va evacuar la dona a l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona, amb cops a la cara.

Abans del migdia, els Bombers encara van fer un altre rescat, el d'una excursionista que feia el GR97.3 al terme municipal d'Alella, al Maresme. La dona, de 44 anys, es va fer lesions al turmell i al genoll, i els bombers la van portar al camp de futbol d'Alella. Allà l'esperava una ambulància, que l'ha va evacuar a l'Hospital Germans Trias de Badalona.

A Capolat, al Berguedà, on dissabte els Bombers ja van rescatar un excursionista, el diumenge van rescatar una dona accidentada mentre buscava bolets. A les tres i vint-i-quatre minuts de la tarda, la central van rebre l'avís de la caiguda de la dona dins del bosc. Els Bombers s'hi van desplaçar amb un helicòpter, una unitat GRAE i una dotació terrestre. Quan van localitzar la dona, la van immobilitzar i la van traslladar a peu de la pista forestal, on una ambulància del SEM l'esperava per portar-la a l'Hospital Sant Bernabé de Berga, amb una lesió al turmell.

El sisè rescat del dia va ser a la Vall de Boí, a l'Alta Ribagorça. Els Bombers van rescatar un excursionista de 38 anys que baixava del Pic de la Punta Alta. L'helicòpter i la unitat GRAE el va rescatar del lloc on havia caigut. Un cop immobilitzat, el personal del SEM li va fer una primera assistència mèdica, i el mateix helicòpter dels bombers el va portar a l'Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp. L'últim rescat va arribar a gairebé un quart de set de la tarda, quan una dona de 33 anys va caure per una tartera quan intentava arribar al refugi de Molières, a la Vall d'Aran. Un company d'excursió va avisar els serveis d'emergència, que van activar una dotació dels Pompièrs d'Aran i un helicòpter. L'accidentada tenia una ferida oberta al genoll i la van traslladar a l'Hospital de la Vall d'Aran, a Vielha.

Els bombers van voler recordar que és important planificar bé qualsevol activitat a la muntanya, informar-se de les condicions meteorològiques i portar l'equip adequat.