La Fiscalia demana citar Joan Coma per «incitar a la sedició»

El ministeri públic vol que el regidor de Capgirem Vic declari davant de l'Audiència Nacional | L'edil és el primer càrrec públic investigat per instar a declarar la independència

Joan Coma Roura.
Joan Coma Roura. | Adrià Costa
Redacció
07 d'octubre del 2016
Actualitzat el 17 d'octubre a les 19:45h
La Fiscalia de l'Audiència Nacional espanyola ha sol·licitat al jutge d'aquest òrgan, Ismael Moreno, que citi a declarar en qualitat d'investigat al regidor de la CUP a Vic, Joan Coma, per un presumpte delicte d'incitació a la sedició. Coma és el primer càrrec públic investigat (en l’anterior terminologia, “imputat”) per incitar a la independència a Catalunya. S'enfronta a penes que podrien arribar als vuit anys de presó.

L’acusació fa referència a algunes declaracions del regidor, el 9 de desembre, en el marc del debat sobre la moció de suport a la declaració de ruptura amb l’estat espanyol, aprovada al Parlament el 9 de novembre. Aquesta resolució va ser invalidada pel Tribunal Constitucional tan sols dos dies més tard, l’11 de novembre.

Aquesta és la primera vegada que el ministeri públic sol·licita que s’investigui un càrrec públic a l’Audiència per les seves declaracions a favor de la resolució de desconnexió del Parlament. Coma, en el ple municipal, va instar a la desobediència i a incomplir la resolució del Tribunal Constitucional.

En un escrit remès al titular del jutjat central d'instrucció número 2, amb data de dimarts passat, la Fiscalia assenyala que de la documentació remesa sobre el que ha passat pels Mossos d'Esquadra es dedueixen "indicis de criminalitat" en la conducta del regidor, pel que procedeix li la declaració en concepte de investigat.

A més de cridar a la desobediència a les resolucions del Tribunal Constitucional, el regidor va pronunciar-se a favor de la independència durant el ple municipal que per al fiscal "de cap manera poden qualificar-se com espontanis o individuals", i que compleixen els requisits del delicte de sedició.

Coma no ha volgut fer declaracions en calent sobre la possible citació. Primer s'ha de situar i analitzar la situació, ha dit a Osona.com. Posteriorment, a les xarxes, socials, ha assegurat que "en cap moment he sentit por" i ha agraït "tota l'estima i suport".
 Un cop es va fer pública la investigació, a Vic va néixer un col·lectiu de suport a Coma, format per entitats i persones de diverses ideologies polítiques. El grup va organitzar una manifestació a la capital d'Osona que va reunir un miler de persones.
Arxivat a