Ferran Rañé i la seva filla, junts en l'espectacle produït per VICCC sobre el teatre i la dansa

"Abans de l'estrena", dirigit per Jaume Villanueva, es podrà veure del 13 al 16 d'octubre a l'Institut del Teatre de la capital d'Osona

Ferran Rañé i Joana Rañé en un moment de l'espectacle.
Ferran Rañé i Joana Rañé en un moment de l'espectacle. | ACN Busquets L.
ACN
06 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 12:25h
L'actor Ferran Rañé i la seva filla Joana Rañé es troben per primer cop tots dos sols a l'escenari en l'espectacleAbans de l'estrena. Es tracta d'un muntatge produït per Vic Capital de la Cultura Catalana 2016 i que es podrà veure a l'Institut del Teatre de la capital d'Osona del 13 al 16 d'octubre. El veterà actor i la seva filla –ballarina, coreògrafa i actriu- comparteixen dalt de l'escenari coneixements sobre el teatre i la dansa, així com vivències i records comuns. Amb tot, malgrat que l'embrió del projecte neix d'uns apunts autobiogràfics de la família Rañé, finalment, l'autor i director de l'obra, Jaume Villanueva, ha construït una ficció teatral que, segons Rañé, "li dóna un plantejament absolutament extern a nosaltres amb una amplitud de pares i filles que fa créixer exponencialment l'espectacle".

El projecte propiciat per Vic Capital de Cultura Catalana (VICCC) ha tornat a revifar els vincles vitals i creatius de Joan Rañé amb Osona, ja que, segons ha relatat ell mateix, una bona part de la seva primera activitat professional es va gestar en aquesta comarca amb projectes com Joglars o Tossar Teatre. A més, la filla de Rañé, la Joana, viu des de fa temps a L'Esquirol i és la presidenta de l'associació Osona en dansa. Aquest cúmul de circumstàncies han fet que 'Abans de l'estrena' hagi estat un dels projectes escollits per VICCC en el mes que dedica a l'àmbit de l'escena.
 

Ferran Rañé i Joana Rañé Foto: ACN Busquets L.


Segons ha relatat Ferran Rañé, aquest és el primer cop que puja a l'escenari a soles amb la seva filla, ja que, fins ara, només havien coincidit en treballs al cinema o a la televisió. De fet, l'actor ha explicat que "els orígens de l'espectacle es remunten de fa molt temps, amb un projecte que havíem començat a treballar amb el Joaquim Oristrell, que ens va proposar treballar mà a mà amb la meva filla". Amb tot, Rañé ha relatat que es tractava d'una obra molt autobiogràfica, un fet que ha canviat totalment amb la mirada que li ha aportat Jaume Villanueva. "El projecte tenia uns sentiments molt personals, molt nostres, i el Jaume va fer un plantejament absolutament extern a nosaltres, de manera que li ha donat més amplitud i ha permès que la teatralitat creixi exponencialment".

Villanueva ha explicat que l'obra es basa en un discurs entre el teatre i la dansa, però també en una conversa entre un pare i una filla. "Seguint una trama argumental oculta, que fa desenvolupar un conflicte, hem anat unint diferents peces", ha explicat Villanueva, qui ha relatat que "tot el que passa a escena és veritat". De fet, el director de l'obra ha explicat que, malgrat que s'ha tret el vessant biogràfica de la família Rañé, l'espectacle "conté una part personal de tots tres, molt sentimental".

De la seva banda, Joana Rañé ha exposat que aquest espectacle li ha donat una oportunitat molt important per a ella, que és barrejar els dos móns: la dansa i el teatre. "En un principi aquests dos móns van néixer junts a la meva vida, però en un moment determinat vaig dir que m'havia de dedicar a la dansa, tot i que sempre he sigut una ballarina que he tingut molt en compte el teatre i sempre que ballo construeixo el meu personatge". De fet, Rañé ha explicat que tots els balls que apareixen a l'espectacle "segueixen un guió i no són gratuïts a nivell d'història".
 

En un moment de l'espectacle. Foto: ACN Busquets L.

Arxivat a